Screenshot
SAMO DA BUDE ZDRAV

KAKVE POHVALE: NESUĐENI VATRENI ĆE BITI NOVA ZLATNA KOPAČKA? 'Ma 'sahranio' je svoj bivši klub, Hrvatska baš takvog napadača nema!'

IVAN SANTINI Hrvatski napadač u dresu Anderlechta već u prvom kolu upisao je hat-trick, a Branko Strupar komentira njegove mogućnosti
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 31. srpanj 2018. 12:57

Prvo glavom lob golmana koji je bio tek korak-dva ispred crte, pa lagana realizacija na pas Landryja Dimate i za kraj presječeno loše vratarovo dodavanje i drugi lob s dvadesetak metara. Kad Ivan Santini puca, uzalud Kaminski krili rukama, nema mu spasa. Hrvatski napadač u dresu Anderlechta već je u prvom kolu s tri pogotka Kortrijku, u čijem je dresu odigrao 74 utakmice i dao 32 gola, najavio kandidaturu za prvog golgetera belgijske Jupiler lige. Iako je kazao:

- Najbitnija je ekipa, Landry Dimata također je odigrao fantastičnu utakmicu, po meni on je igrač susreta, mi smo sjajan duet. Ne mislim na sebe, hoću li biti najbolji strijelac, no činjenica je da želim zabiti u svakom dvoboju za svoju momčad.

Dimata je imao gol i asistenciju, no Santini je očito ljeto dobro iskoristio i protivnici pred njegovim “topovima“ neće mirno spavati. Premda mu je belgijski nogomet zapisan u DNK, u njemu je imao i 38 nastupa za Standard, Anderlecht je vrh, kraljevski klub, u njemu vrstan napadač može najlakše doći do izražaja. Ako je u Caenu, gdje je obrana bila jedina “majka svih stategija“ u 75 nastupa dao 27 pogodaka, koliko će ih “zasipati u mrežu“ sada kad se konačno, prvi put u karijeri, domogao baš velikog kluba čija je ideja napadačka, a šansi u jednoj utakmici stvori više nego Caen u tri-četiri.

Velika šansa

Ivan Santini nije bio na Svjetskom prvenstvu, on i Duje Čop od napadača su ostali ispod crte na šireg popisa, no od jeseni bi mu se mogla u reprezentaciji otvoriti šansa veća nego ikad. Pogotovo ne bude li Nikola Kalinić više igrao za nacionalnu vrstu, na što ovog časa nitko ne zna odgovor.

Hat-trickom u subotu zaokružio je brojku na točno 50 golova u Belgiji, u svim natjecanjima jer ranije je uz 32 koje je stavio na račun Kotrijka, u 15 navrata to učinio u korist Standarda.

- Fantastično je bilo vratiti se u Belgiju, u moj dom Kortrijk, i zabiti tri gola u povratničkoj utakmici u belgijsku ligu. Jako sam zahvalan Bogu, suigračima, navijačima i treneru - komentirao je religiozni Santini, dodajući:

- Nisam slavio jer respektiram predivne godine koje sam proveo u Kortrijku, uvijek kažem da je Kortrijk moj drugi dom.

Krenuo je puno gasom, iza njega su jako dobre pripreme…

- Nadam se da ću to naplatiti, ne u jednoj utakmici nego u kontinuitetu. A što će ekipa biti duže zajedno, igrat će bolje.

CROPIX

Vidi li Ivana Santinija kao prvog strijelca belgijske lige? - pitali smo Branka Strupara koji je to bio prije 20 godina. I kasnije igrao za Crvene vragove na Euru 2000. i SP-u 2002.

- Santini je odličan napadač, gledao sam tu utakmicu. Baš je svoje “sahranio”, već prvi nastup u velikom Anderlechtu pokazuje da se super spremio, u sjajnoj je formi, ne sumnjam u njega kao igrača i na dobrom je putu već od prvog kola da bude nova Zlatna kopačka belgijske lige - odgovorio je Strupar, pa detektirao jednog od glavnih konkurenata:

- To je Wesley, Brazilac iz Clubu Bruggea, također fizički snažan napadač.

No, zanimljivo će biti vidjeti rasplet oko Lukasza Teodorczyka. Poljak koji je u protekloj sezoni dao 22 gola i bio na vrhu tablice “egzekutora“ u Belgiji, dobio je slobodne ruke od Anderlechta da pronađe novi klub jer očito je Ivan Santini ovog časa prvi izbor trenera Heina Vanhaezebroucka. No, to se dosad nije dogodilo, i dalje trenira s Anderlechtom. Bo budući da se priključio tek prije dva tjedna, nije konkurirao za prvo, neće ni za drugo kolo.

A post shared by Ivan Santini (@sante18) on

Igrač šesnaesterca

- Kad startaš u sezonu kao Santini, badava Teodorczyku sve, čak i ako ostane. Mislim da će se Ivana pitati, uostalom nisu ga kupili bez veze. Mogu li igrati zajedno? Jako su slični, Teodorczyk je visok, mršaviji, nisam siguran… Ne bojim se za Santinija, vjerujem u njega. Pokazao je da je pravi igrač, možda ćemo ga vidjeti uskoro u bitnijoj ulozi u hrvatskoj reprezentaciji jer takvog tipa igrača nemamo - Struparova je recenzija.

Već ujesen bi mogao dočekati šansu.

- Visok je, snažan, ja sam bio sličan igrač. Mi u nacionalnoj vrsti imamo drugačije profile, ali takvoga nemamo. On je baš pravi golgeter, igrač šesnaesterca. Zahvalan za ekipu, može primiti, ostaviti, prenijeti, to nam u reprezentaciji treba.

Tko bi još od Hrvata u Belgiji mogao biti posebno istaknut?

- Lovri Kaliniću sam osobno ove godine predao nagradu za najboljeg vratara, on je vrhunski golman, samo mora nastaviti gdje je stao. Šteta što Andrijašević ne igra u Gentu, a Čop u Standardu, ne znam za njih hoće li se naigrati ove sezone. Tek je početak… Od ostalih izdvojio bih golmana Leticu koji je promijenio sredinu, a odmah je bio super. Opet bi naši igrači mogli obilježiti belgijsko prvenstvo - zaključio je Strupar.

Nakon prvog kola je rano za zaključke, no Santinijeve dosadašnje izvedbe na raznim adresama, bude li zdrav, upućuju da bi nakon osam godina opet Hrvat mogao biti top strijelac. Za to svakako mora nadmašiti dosadašnje domete jer najviše mu je bilo 15 golova u jednoj prvenstvenoj sezoni, što je napravio u dresu Kortrijka u Belgiji te Caena u Francuskoj.

A i pokoji trofej bi mogao na konto, nakon Belgijskog kupa sa Standardom 2016. godine. Možda je on najveća prijetnja Ivanu Leki da s Clubom Bruggeom nastavi dominaciju.

Linker
23. travanj 2024 14:36