Lovre Kalinić
 REUTERS/Hannah McKay / REUTERS
DOBAR ILI LOŠ POTEZ?

KALINIĆ VODI DALIĆA NA NEPOZNATI TERITORIJ Hrvatski vratar se svjesno odrekao mogućnosti da formu brusi protiv Messija, Salaha ili Lewandowskog

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 22. prosinac 2018. 09:01

Dobra vijest: Lovre Kalinić napumpao je za vratara neobično visok transfer, pa još k tome u siječnju, kada se na tržnici uglavnom prodaju ‘restlovi’ ili kada veliki klubovi čiste svlačionice od tempiranih bombi (Isco u Realu, Özil u Arsenalu).

Od posla će obilato profitirati Kalinićev dojučerašnji klub Gent, a neće se buniti niti Hajduk u čiju bi blagajnu trebalo kapnuti otprilike 200 tisuća eura. Još bolja vijest: Kalinić odlazi u Aston Villu, povijesno značajan klub koji je jednom osvojio naslov europskog prvaka (1982. godine) i iza kojeg stoji cijela navijačka vojska, čak i neki selebritiji poput princa Williama.

S konja na magarca

Jasno vam je iz uvoda da u ovom paketu ipak slijedi loša vijest: Lovre Kalinić silazi s konja na magarca, svoje profesionalno putovanje nastavlja u Championshipu. 28-godišnji vratar unaprijed se i svjesno odriče mogućnosti da sljedeće jeseni brusi formu kroz europske kupove i da svoje mogućnosti testira protiv Messija, Salaha ili Lewandowskog. Njegove crne mačke ubuduće će se zvati Lewis Grabban, Billy Sharp ili Lukas Jutkiewicz, najbolji strijelci Nottingham Foresta, Sheffield Uniteda i Birmingham Cityja.

REUTERS/Marko Djurica
REUTERS

Transferom u Aston Villu prvi vratar hrvatske reprezentacije odvodi Zlatka Dalića na nepoznati teritorij. Nakon što je ispratio Danijela Subašića u mirovinu, izbornik je ostao čvrsto na kursu da je Kalinić njegov legitimni nasljednik. Nije pritom Dalića pokolebala briljantna predstava Dominika Livakovića protiv Engleske na Rujevici ove jeseni, kojom je Dinamov golman najavio da je spreman trajno preuzeti ‘jedinicu’ nacionalne momčadi.

Čim se Lovre oporavio od ozljede, vratio se među vratnice u dvobojima Lige nacija sa Španjolskom u Maksimiru i Engleskom na Wembleyju. Branio je pristojno, pogotovo u nadmetanju s ‘tri lava’ gdje je skidao zicere Sterlingu i suigračima. Predstavom na kultnom stadionu Kalinić je zacementirao transfer na Villa Park, gdje je trebao sletjeti još prije dvije godine.

I DALJE KLASA Aston Villa tada nije uspjela ishoditi radnu dozvolu vrataru koji je u nacionalnoj momčadi grijao klupu. U međuvremenu je klub kupio Kalinićeva vršnjaka Ørjana Nylanda, no norveški se vratar baš i nije proslavio, a osim toga novi je menadžer Dean Smith preuzeo uzde momčadi.

Soccer Football - UEFA Nations League - League A - Group 4 - England v Croatia - Wembley Stadium, London, Britain - November 18, 2018  England's Raheem Sterling in action with Croatia's Lovre Kalinic           REUTERS/David Klein - RC12AC0B1320
REUTERS/David Klein

O klasi Lovre Kalinića javnost ne dvoji. U svojoj prvoj belgijskoj sezoni on je proglašen najboljim vratarom lige, a kada mu je ljetos u Rusiji izbornik pružio priliku u ‘nevažnom’ mačevanju s Islandom, Kalinić je iskoračio ispred momčadi i kraj dočekao kao heroj utakmice. U Rostovu mu je Dalić obnovio kredit i ponudio jamstva da će ubuduće braniti gol hrvatske reprezentacije. Pitanje je vrijedi li i dalje ovo jamstvo? Ako vrijedi, dokad vrijedi?

NEPISANO PRAVILO Jer tablica Championshipa u prvi plan gura Leeds i Norwich kao najozbiljnije kandidate za promociju u elitni razred. Aston Villa je tek na osmom mjestu, u najboljem slučaju može se nadati doigravanju za Premiership. Naravno, pod uvjetom da Kalinić zaključa vrata, jer Villina obrana ‘guta k’o deva’. U prvenstvu je inkasirala već 34 gola, a ilustracije radi posljednji Ipswich je primio 37...

U kategoriji top-reprezentacija ovakve su priče mali presedani. Izgubi li vratar mjesto u klubu, već to je u pravilu dovoljan razlog izborniku da promijeni kurs i potraži nova rješenja. Kada je Guardiola degradirao Joea Harta u Man Cityju, on je izgubio mjesto u engleskoj reprezentaciji i nisu mu rejting vratile epizode u Torinu, West Hamu ili Burnleyju. Isto vrijedi i za Claudija Brava, koji je prekrižen u čileanskoj vrsti onog trena kada je zabetoniran za klupu na Etihadu. Rijetki su suprotni primjeri poput, recimo, argentinskog golmana Sergija Romera koji je čuvao ‘jedinicu’ nacionalne momčadi, premda mu je rampu spuštao Subašić u Monacu, a poslije i De Gea u Man Unitedu.

Linker
18. travanj 2024 14:42