Screenshot: FC Persepolis
LUDO SLAVLJE

KAO NEKAD U DINAMU! NESUĐENI IZBORNIK VATRENIH NAPRAVIO NOVI VELIKI USPJEH 'Naslov prvaka smo praktično osigurali još prije dva mjeseca'

VELIKI USPJEH Hrvatski trener u Persepolisu osigurao prvo mjesto tri kola prije završetka lige
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 08. travanj 2018. 19:35

Branko Ivanković obranio je naslov prvaka Irana! Njegov Persepolis osigurao je prvo mjesto u iranskom prvenstvu tri kola prije kraja s 12 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Zob Ahan. Klubu iz Teherana ovo je rekordni, 11. naslov prvaka, a varaždinskom stručnjaku četvrti u trenerskoj karijeri. Naslove prvaka osvajao je s Dinamom 2007. godine, s kineskim Shandong Lunengom 2010. te s Persepolisom prošle i ove sezone.

Slavi i Radošević

Osim Ivankovića, razloga za slavlje ima i hrvatski vratar Božidar Radošević, koji u iranskom prvaku ima status pričuvnog čuvara mreže.

Ivankovićeva momčad cijelu je sezonu odigrala na visokoj razini, već ranije stekla je veliku prednost i bilo je samo pitanje vremena kad će obaviti tu formalnost i teoretski potvrditi naslov. Propustio je Persepolis već dvije meč-lopte, prvo ga je Esteghlal u teheranskom derbiju svladao s 1:0, a potom je na domaćem terenu izgubio od Saipe rezultatom 1:2. Prvi pratitelj Zob Ahan jučer je kod kuće s 3:0 slavio protiv Sepidrood Rashta, ali je nakon dva uzastopna poraza pobjedu upisao i Persepolis.

Na gostovanju kod Padideh Khorasana jedini je pogodak u 78. minuti glavom postigao Amiri, što je bilo dovoljno za zadržavanje prednosti od 12 bodova, nedostižne za drugoplasirani Zob Ahan.

- Prvenstvo smo praktično imali osigurano još prije dva mjeseca, a sada smo ga i potvrdili. Nadam se da ćemo ga uskoro proslaviti pred svojim navijačima - rekao je Ivanković.

Zanimljivo je da je Ivanković i prošle godine osigurao naslov tri kola prije kraja prvenstva, dok mu je u sezoni 2015/16. trofej izmaknuo zbog slabije gol-razlike u odnosu na Esteghlal. Persepolisu dobro ide i u Azijskoj Ligi prvaka, gdje je kolo prije kraja osigurao prolaz u eliminacijsku fazu natjecanja, a još može osvojiti i prvo mjesto u skupini C. U vodstvu je s dva boda prednosti katarski Al-Sadd, koji 16. travnja u posljednjem kolu gostuje kod Persepolisa.

Mamić još u čekaonici

Priliku za potvrdu naslova prvaka jučer je imao još jedan hrvatski stručnjak. Trener Al-Aina Zoran Mamić, koji je na toj poziciji naslijedio aktualnog hrvatskog izbornika Zlatka Dalića, vodeći je u prvenstvu Ujedinjenih Arapskih Emirata, te mu je za osvajanje titule trebao kiks drugoplasirane Al-Wahde na gostovanju kod Al Sharjaha u utakmici 20. kola. Međutim, Al-Wahda je pobijedila rezultatom 3:2 i dva kola prije kraja ima zaostatak od četiri boda za vodećim Al-Ainom. Sljedeću priliku za potvrdu prvog mjesta Mamić će imati 21. travnja, kad Al-Ain gostuje kod Al Nasra, dok Al-Wahda dočekuje Ajman.

Bjelica s Lechom u doigravanje poljske lige starta s prve pozicije!

Domaćom 3:1 pobjedom protiv Gornika, nogometaši Lecha, našeg trenera Nenada Bjelice, zasjeli su na prvu poziciju poljske Ekstraklase nakon prvog dijela prvenstva (30 kola)!

Bjeličina je momčad (bez ozlijeđenog Marija Šituma) pred prepunim tribinama u Poznanju (36.971 gledatelj!) iskoristila domaći 1:3 poraz dosad vodeće Jagiellonije protiv Wisle Plock i preskočila ju je na ljestvici, pa će tako u dolazećih sedam kola doigravanja (svi se bodovi prenose, jednostruki bod-sustav) imati bolji raspored s više utakmica kod kuće.

Jagiellonia je druga, a s treće pozicije u doigravanje starta varšavska Legia Romea Jozaka, koja je doma svladala Pogon 3:0 (Antolić je igrao cijelu utakmicu, Vešović 60 minuta, a Eduardo je ušao u 78. minuti). Legia i Jagiellonia imaju po 54 boda, ali Jagiellonia je bila bolja u međusobnim dvobojima (1:0, 2:0).

Istaknimo da su sve subotnje utakmice kasnile zbog navijačkih prosvjeda. Zna se da poljski huligani ‘visoko’ kotiraju u Europi, a Poljski nogometni savez želi huliganizmu stati na kraj i kani uvesti strože kazne za izgrede (kolektivna navijačka odgovornost, zatvaranje stadiona i visoke novčane kazne klubovima). Stoga su se u Varšavi sastali predstavnici navijačkih skupina i dogovorili provođenje kampanje „Posljednji zvižduk - ništa o nama bez nas” - navijači žele sudjelovati u donošenju novih disciplinskih mjera. Prvi korak u spomenutoj kampanji bio je orkestrirani prosvjed na svim stadionima uoči subotnjih utakmica - na tribinama su se palile baklje, na travnjak su bacane role papira itd..., pa su utakmice kasnile. Najviše u Poznanju, čak 16 minuta...

Redoslijed prvih osam nakon 30. kola: Lech 55 bodova, Jagiellonia i Legia po 54, Wisla Plock 49, Gornik Zabrze 47, Korona Kielce 45, Wisla Krakow 44, Zaglebie Lubin 43 boda, itd.. (P. Jurišić)

Linker
19. travanj 2024 00:54