REUTERS
NIKAD SE NE PREDAJE

KOVAČ NAPRAVIO ČUDO METODOM KOJA JE HRVATIMA IŠLA NA ŽIVCE, NA KRAJU DOBIO I NAGRADU ZA POŠTENJE 'Ne želim biti samo trener, nego u prvom redu čovjek'

IGRAČI GA SLIJEDE KAO VOJNICI Uz brojne inovacije, momčadi je uveo radno vrijeme od 8.30 do 15.30 sati
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 22. prosinac 2016. 09:08

Polusezona Bundeslige donijela je niz pozitivnih priča, RB Leipzig svakako je priča jeseni, no ništa manja nije ni ona Eintrachtova. Momčad koja se za ostanak izborila preko dodatnih kvalifikacija, sedam mjeseci kasnije prezimit će u gornjem dijelu redoslijeda s vrlo izglednom startnom pozicijom za nastavak sezone.

Trijumf nad susjedom iz Mainza bio je kruna sjajne jeseni, momčadi koju je teško tko mogao vidjeti ovako visoko. Međutim, Niko Kovač i njegov stožer u kojem glavnu ulogu igra brat mu Robert, napravili su posao za naklon do poda. Temelji su udareni u pripremnom razdoblju kada je Kovač okrenuo sustav za 180 stupnjeva.

"Radi se o silno pedantnoj sportskoj medicini, koja je na velika vrata ušla u klub. Igrači se u svome kampu osjećaju kao da su u centru donacije krvi. Uzorak im se uzima prije doručka, tijekom treninga, potom i nakon završetka vježbanja. Ujedno se mjere i vrijednosti laktata, a svi ti rezultati treneru Kovaču i stručnom strožeru trebali bi odati kada se igrači nalaze na rubu ozljede", pisali su začuđeni kroničari Eintracht s priprema u Austriji.

Mika Volkmann/Bongarts/Getty Images
Bongarts/Getty Images

Tom metodologijom pokušao je Kovač u i reprezentaciji Hrvatskoj, međutim, igračima to nije sjelo, naprotiv, silno im je išlo na živce.

Dobar posao odrađen je i u prijelaznom roku, dovedeno je sedam novih igrača, samo za Tawathu i Mascarella plaćena je odšteta, ukupno 2,2 milijuna eura. Ostali, među njima i naš Ante Rebić stigli su na posudbu. Eintracht nije klub koji pliva u novcu, moraju okrenuti svaki euro prije nego ga potroše, stoga je ovakav način poslovanja sasvim logičan.

- Doveli smo mlade igrače željne napretka, koji već imaju određenog iskustva - pričao je tada direktor Bruno Hübner.

Početak sezone bio je obećavajuć, u uvodnoj utakmici prvenstva dobili su Schalke, prije toga uz dosta muke prošli su i prvu prepreku u Kupu, kod trećeligaša u Magdeburgu i to tek nakon izvođenja jedanaesteraca. U drugom kolu stigao je i prvi poraz i to u Darmstadtu. Dvoboj u kojem je Eintracht dominirao završio je 1:0 za domaćina slučajnim pogotkom u sudačkoj nadoknadi. Već tada se vidjelo kako je momčad doživjela transformaciju. Od poželjnog gosta postali su momčad za izbjegavanje. Na kraju je osvojeno 29 bodova, čak 15 više nego u isto utakmica protekle sezone. Eintracht je i u 3. kolu kupa, sljedeći suparnik također se može proći, riječ je, naime, o drugoligašu Hannoveru. Stoga nije ni čudno da je slavlje nakon dvoboja s Mainzom dugo trajalo, igrači su s kapama djeda mraza u crno-bijelim klupski bojama pjevali i veselili se s navijačima koji sanjaju izlazak na europsku scenu. No, Kovač je odmah povukao ručnu.

- Vjerojatno sam ja dosadan tip - odgovorio je 45-godišnjak na pitanje zašto i on nije stavio prigodnu kapu i onda nastavio u ozbiljnijem tonu.

- Ni jednog trenutka ne vjerujem u mir. Mi moramo što prije doći do 40 bodova - ponovio je cilj kojeg u posljednje vrijeme kao mantru izgovaraju odgovorni.

Jasno je i zašto, taj bodovni učinak dovoljan je za ostanak u ligi, prošle sezone osvojeno je 36 i morali su ići u dodatno razigravanje. Sada žele izbjeći taj scenarij, a ujedno ne želi stvarati dodatni pritisak na momčad koja se tek treba naviknuti na nove pozicije.

- Nije mi cilj Europa, jer još nemamo momčad za vinuti se tako visoko pod sunce - rekao je uoči Mainza Kovač, ali nastave li u ovom ritmu Frankfurt bi nakon tri sezone ponovo mogao kročiti europskim travnjacima.

Naime, 2012/13. izborili su nastup u Europskoj ligi i to u povratničkoj bundesligaškoj sezoni osvojivši 6. mjesto. Tada su i prošli skupinu, a ispali su od Porta, odigravši kod njih 2:2, no u Frankfurtu je bilo 3:3.

Kovač je nedavno produžio ugovor s Eintrachtom do ljeta 2019. Klub je forsirao pregovore, ali dok hrvatski trener nije dobio jamstva da su u Frankfurtu spremni napraviti iskorak prema gore, do tada je odbijao mogućnost nastavka suradnje poslije ove sezone. Potpis sugerira da je uspio u svojoj nakani, što nije ni čudno, poznavajući ga. Uporan do boli, jedino što želi jest mir i sve ovlasti.

Osim novina u pripremnom razdoblju, igrači su doživjeli niz promjena i u svakodnevnom radu. Dan započinje zajedničkim doručkom u 8.30, a završava najranije u 15.30, nekada i kasnije. Njemu je rad sve i ne želi odstupiti od svojih postulata, zato ponekad i djeluje nedostupno, pogotovo za hrvatske medije. Međutim, s navijačima je drugačije, uvijek pronađe vremena za njih, ne odbije ni jedan autogram, slikanje...

- Ne mogu očekivati da netko bude ljubazan prema meni, ako ja nisam prema njemu - jasan je 45-godišnjak.

Nedavno je primjerice nakon treninga porazgovarao s jednim Hrvatom, koji mu je donio dres na potpis, objasnio mu je sunarodnjak da je dres za njegova 17-godišnjeg sina oboljela od karcinoma. No, i tako teško bolestan dečko je zaluđen nogometom. Kovač mu je stoga uz svoj potpis dodao i poruku "Moraš se boriti".

Poruka koja najbolje opisuje bivšeg hrvatskog izbornika.

- Ne želim biti samo trener, nego u prvom redu čovjek - zaključio je Kovač, dobitnik godišnje nagrade za fair-play DFB-a.

I trener kojem je Eintracht tek prva stepenica...

------------------------------------------------------------

7 puta Eintrachtova mreža ostala je netaknuta

9 puta nisu primili pogodak protekle sezone

24 godine prošlo od posljednje polusezone bez domaćeg poraza

24,9 godina u prosjeku stara je Kovačeva momčad, peta najmlađa u ligi

19 stranaca iz 16 država dio je Eintrachtova kadra ove sezone

11 igrača zabijalo je pogotke tijekom jesenske polusezone

Linker
20. travanj 2024 05:01