Christian Kaspar-Bartke/Bongarts/Getty Images
U VELIKOJ FORMI

KRAMARIĆ ČETIRI POGOTKA UDALJEN OD ULASKA U POVIJEST HOFFENHEIMA Vodeći hrvatski golgeter briljira u tekućoj sezoni

ANDREJ KRAMARIĆ Sjajni hrvatski napadač u Njemačkoj igra u velikoj formi
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. veljača 2019. 23:43

Andrej Kramarić vodeći je hrvatski golgeter, u 26 utakmica sezone za Hoffenheim zabio je 15 golova, a njegova uloga veznjaka ili povučene špice iz koje to čini dodatan je razlog za komplimente. Ante Rebić na kontu ima devet pogodaka, osam u prvenstvu i jedan u europskoj konkurenciji. Ivan Santini, koji je u međuvremenu izgubio status u državnom sastavu, postigao je 12 golova za Anderlecht u Belgiji.

Hoće li Kramarić ostati u Hoffenheimu, unatoč odličnom ugovoru, golema je dvojba jer njegovo je ime sve jače na tržištu, a ovog časa ima dobre šanse da se dodatno upiše u klupske povijesne knjige.

VF8RxtLI_Ow

U ponedjeljak je zabio 43. gol u prvenstvu čime je dostigao Vedada Ibiševića na drugom mjestu klupske ljestvice strijelaca svih vremena, ispred njega ostao je samo Sead Salihović koji se stao na 46. Kad se zbroje pogoci i asistencije, Andrej je na brojci 65. Minimalno zaostaje za trenutačnim centarforom Liverpoola Firmina koji je na 66, a bolji su Kevin Volland sa 71 i Sead Salihović koji je došao do 78.

SINSHEIM, GERMANY - FEBRUARY 02:  Andrej Kramaric of 1899 Hoffenheim celebrates after scoring his team's first goal  during the Bundesliga match between TSG 1899 Hoffenheim and Fortuna Duesseldorf at PreZero-Arena on February 2, 2019 in Sinsheim, Germany.  (Photo by Christian Kaspar-Bartke/Bongarts/Getty Images)
Christian Kaspar-Bartke/Bongarts/Getty Images

Rotacije s Rebićem

Hrvatski reprezentativac tako treba tek četiri pogotka da bude golgeter broj 1 povijesti Hoffenheima u Prvoj Bundesligi, što je za njega dohvatljivo već do svibnja. Ostane li, i učinak u koji su zbrojena dodavanja za pogodak nadmašit će sljedeće sezone. U pojedinim periodima imao je veći broj asistencija, sada je na tri. Dvije su od toga u prvenstvu.

Hrvatska je u najvišem rangu njemačkog nogometa imala niz napadača koji su nosili dres Vatrenih. Kramarić je na petom mjestu liste strijelaca s 43 pogotka u Prvoj Bundesligi. Uvjerljivo vodi Ivica Olić, trener mu u reprezentaciji, dao je 72 u dresu HSV-a, Bayerna i Wolfsburga. Drugi je Mario Mandžukić s 53, pa Mladen Petrić s 51, Ivan Klasnić s 50 drži četvrto mjesto.

Soccer Football - Champions League - Group Stage - Group F - TSG 1899 Hoffenheim v Olympique Lyonnais - Wirsol Rhein-Neckar-Arena, Hoffenheim, Germany - October 23, 2018  Hoffenheim's Andrej Kramaric celebrates scoring their first goal   REUTERS/Kai Pfaffenbach
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Kramarić, koji je na aktualnu adresu stigao posebno se isticao u drugoj polovici sezone i ne bude li ozljeda vjerojatno ga ništa neće spriječiti da skine Bosanca s trona. Stigao je iz Leicestera u zimi 2016. godine, tada je bio na posudbi, pomogao da se spasa ispadanja i dao pet golova. Otkupili su ga za 10 milijuna eura, a on je u sezoni 2016./17. imao 15 pogodaka, od toga 12 u drugom dijelu. Nastavio je s 13 realizacija, a čak 11 tijekom kasne zime i proljeća, dakle nakon Božića. Zanimljiv će biti ogled u sljedećem kolu s Rebićevim Eintrachtom, što je sraz reprezentativnih napadača, a Kramariću šansa da dodatno zakorači prema povijesnim dometima.

Kad ga trener Nagelsmann ne bi koristio toliko za građenje igre, da ima stalnu poziciju u napadu i češće bi vjerojatno tresao mrežu, možda bi jedne sezone stigao i do 20 golova u prvenstvu.

Već utakmice u završnici Lige nacija dale su naznake da bi napad Vatrenih na početku kvalifikacija trebali činiti Perišić na lijevom krilu te Rebić i Kramarić. Izbornik Dalić Rebiću i Kramariću namijenio je rotacije, njihovo je da podijele poziciju centarfora i desnog krila. I zabiju dovoljno da Vatreni mirno kroće prema Europskom prvenstvu.

Najbolji hrvatski strijelci u 1. Bundesligi u povijesti

1. Ivica Olić 238 utakmica, 72 gola

2. Mario Mandžukić 110 utakmica, 53 gola

3. Mladen Petrić 128 utakmica, 51 gol

4. Ivan Klasnić 154 utakmice, 50 golova

5. Andrej Kramarić 102 utakmice, 43 gola

6. Tomislav Marić 96 utakmica, 32 gola

7. Niko Kovač 241 utakmica, 31 gol

8. Josip Skoblar 57 utakmica, 30 golova

9. Ivan Perišić 112 utakmica, 27 golova

10. Ivan Buljan 102 utakmice, 22 gola

Srđan Lakić 107 utakmica, 22 gola

Linker
24. travanj 2024 06:24