REUTERS/Kai Pfaffenbach
UBOJITI NAPADAČ

KRAMARIĆ LOVI DOMET KAKAV NAŠI NOGOMETAŠI NISU NAPRAVILI PUNE 22 GODINE Već je ispisao povijest Hoffenheima, a sada može i onu hrvatskih golgetera

GOLGETERI Ubojiti napadač Vatrenih postao najbolji strijelac u povijesti prvoligaških utakmica Hoffenheima
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. travanj 2019. 12:51

Andrej Kramarić već je postao najbolji strijelac u povijesti prvoligaških utakmica Hoffenheima, a ako do kraja sezone još malo doda gas, ima šansu ispisati i povijest hrvatskih golgetera.

Vatrena “devetka“ lovi domet kakav naši nogometaši nisu napravili 22 godine, još od ere Davora Šukera. Zlatna kopačka bio je posljednji koji je prvenstvenu sezonu u jednoj od liga Petice završio s 20 ili više pogodaka. Računa se samo nacionalna liga, na temelju čega se i dodjeljuje Zlatna kopačka, bez ostalih natjecanja.

Dogodilo se to 1996./97. kad je Šuker u 24 navrata tresao mreže u dresu Real Madrida. Nitko potom, ni Klasnić, ni Olić, ni Mandžukić, ni Perišić, nisu bili tako ubojiti. Kramarić je u nedjelju u Augsburgu dao svoj 15. pogodak u Bundesligi, ostao mu je lov na još pet u preostalih šest kola.

FREIBURG IM BREISGAU, GERMANY - JANUARY 26:  Andrej Kramaric of 1899 Hoffenheim celebrates after scoring his team's second goal during the Bundesliga match between Sport-Club Freiburg and TSG 1899 Hoffenheim at Schwarzwald-Stadion on January 26, 2019 in Freiburg im Breisgau, Germany.  (Photo by Christian Kaspar-Bartke/Bongarts/Getty Images)
Christian Kaspar-Bartke/Bongarts/Getty Images

Nije klasični ‘killer’

Kramarić, koji nije klasični “killer”, nego poeta nogometa, i čija je pozicija u klubu najčešće iza napadača, a ne u samoj špici, finišira na sjajnim brojkama za igrača iz drugog plana, uključujući i tri asistencije. No, 20 je magična granica koja dijeli vrhunske strijelce od vrlo dobrih i dobrih, a preko 30 idu “svemirci“. To što Hrvatska nema čovjeka koji bi to napravio više od dva desetljeća, dovoljno govori kakav moraš biti maher ili ti se baš sve otvoriti da se vineš na te kote. Pritom su bundesligaški igrači zakinuti jer na raspolaganju su im samo 34 kola, a ne 38 kao ostalim “petičarima“. Čak u sedam navrata Kramarić je dao prvi gol na utakmici, što posebno mnogo vrijedi. On je taj koji obija protivničke brave, kao i s Augsburgom kad se Belfodil nadodao s hat-trickom, prvim u profesionalnoj karijeri. Hrvat je na 15 već bio, a Vedad Ibišević s 18 drži rekord kluba u jednom prvenstvu. I Belfodil ga ima na meti jer primakao se na 13. Alžirac iz Francuske nije se naljutio što mu je Andrej “ukrao“ jedan kolo ranije s gol-crte. Sad bi bili poravnati… Međutim, to je taj instinkt golgetera koji igrača vuče da uvijek, može li, zabije loptu u gol. Bitno je da ne ispadne Choupo-Moting.

Soccer Football - Bundesliga - TSG 1899 Hoffenheim v Borussia Dortmund - Wirsol Rhein-Neckar-Arena, Sinsheim, Germany - September 22, 2018  Hoffenheim's Andrej Kramaric in action with Borussia Dortmund's Abdou Diallo              REUTERS/Kai Pfaffenbach  DFL regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Jedino trojica

Davna su vremena Josipa Skoblara kojem je u Marseilleu 20 golova bila igra. Napravio je to četiri puta, pritom je 1970./71. stao tek na 44 i dobio Zlatnu kopačku Europe. U godinama koje su slijedile njegov je skor iznosio 30, 26, 20. Lijevi krilo i centarfor kojeg su obožavatelji na Azurnoj obali zvali Dalmatinski Orao, imao je cifre kakve su zadnjih godina praksa Messija i Cristiana Ronalda, ponekog poput Salaha samo ako je posebno inspiriran. U toj 1970./71. došao je sve zajedno na 49 pogodaka, računajući i Kup i Europu. U ukupnom zbroju je pet godina zaredom išao preko 20…

Skoblar, koji je 12. ožujka proslavio 78 godina, povukao se u mir od novinara, kaže ne samom hrvatskih nego svih…

- Odlučio sam da se s medijima neću družiti, ima puno stvari koje mi smetaju.

On je velikan hrvatskog nogometa, možda ga je zaboljelo što njegovo djelo nije istaknutije naglašeno kad je Luka Modrić dobio Zlatnu loptu jer upravo je Skoblar bio najveći zadarski nogometaš prije aktualnog kapetana Vatrenih.

UNITED KINGDOM - JUNE 23:  EURO 1996 GER - CRO 2:1 Manchester; Davor SUKER und Nikola JERKAN - KROATIEN  (Photo by Lutz Bongarts/Bongarts/Getty Images)
Lutz Bongarts/Bongarts/Getty Images / Bongarts/Getty Images
Šuker i Jerkan

Otkako je Hrvatska samostalna, samo su trojica zabijali u dovoljnom jakom tempu da premaše 20 golova. Alen Bokšić to je napravio prvi 1992./93. s Marseilleom je bio prvak Europe, a tada je u francuskoj ligi pospremio loptu u vrata 23 puta. Davor Šuker uradio je istu stvar u dva navrata, 1993/94. u dresu Seville i tri sezone kasnije kao igrač Reala, s jednakom brojkom 24. Šuker je, od igrača koji su nosili hrvatski dres, ostao nenadmašan golgeter. Uradio je to i Alen Peternac 1995./96. kad je igrao za Valladolid i zaustavio se na 23.

Nakon devedesetih Bokšić je 2001. stigao do 12 pogodaka u Engleskoj za Middlesbrough, a od svih Vatrenih koji su predstavljali reprezentaciju na brojim velikim natjecanjima najbliži je bio Mario Mandžukić 2013./14., pod Pepom Guardiolom dogurao do 18. Namrgođena Mandžina faca na klupi Bayerna iz finiša sezone kad mu Katalonac nije dao igrati koliko bi bilo normalno, što ga je koštalo i titule prvog strijelca Bundeslige, pamtit će se.

November 16, 1994 - 1994 Kroatien: Alen Boksic.© Bildbyran, Image: 292657541, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria, France, Holland, Norway, Sweden, OUT *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives
Profimedia, Zuma Press - Archives / Profimedia, Zuma Press - Archives
Alen Bokšić

Ivica Olić u dva navrata bio je na 14, kao igrač HSV-a i Wolfsburga, Klasnić se domogao 15 za Werder, Petrić 13 za Borussiju Dortmund, Perišić dvaput 11 za Inter…

Samo još jedan

Olić i Perišić imali su i preko 20, ali nije se radilo o Petici. Olić je to napravio u dresu Zagreba 2001./02. kad je naslov prvaka došao u Kranjčevićevu ulicu s njegovim 21 golom, a Perišić 2010./11. u dresu Cluba Bruggea u Belgiji. Od reprezentativaca iz ranijeg doba Goran Vlaović je za Dinamo, koji se tada nije tako zvao, dao 29 pogodaka u sezoni 1993./94. a prije toga jednom 23.

Ujesen 2014. Kramarić je bio na messijevskim standardima jer za Rijeku je priskrbio čak 21 pogodak u HNL-u, što je impresivno za pola sezone. Trener Julian Nagelsmann tvrdi da Hoffenheim u sjajnoj formi ulijeće u završne zavoje sezone. Hoće li Kramarić u utakmicama s Herthom, Schalkeom, Wolfsburgom, Borussijom M., Werderom i Mainzom 05 doći do tih čarobnih 5? Prije koji tjedan kazao je “teško!”, međutim kako igra njemu ništa ne bi trebalo biti preteško. Za osobni rekord u Petici treba mu samo još jedan pogodak.

Hrvatski napadači s više od 20 golova u ligaškoj sezoni neke od liga Petice

DAVOR ŠUKER

1993./94.

Sevilla 24

1996./97.

Real Madrid 24

ALEN BOKŠIĆ

1992./93.

Marseille 23

ALEN PETERNAC

1995./96.

Valladolid 23

------------------------------------------------------------------

Šuker i Bokšić stigli do rekordnih 29

Andrej Kramarić već ima 20 golova ako bi se zbrojila sva natjecanja jer osim 15 u prvenstvu, dao je i pet u Ligi prvaka. No, koliko god su važni i europski i kup-susreti, ipak je državno prvenstvo temelj svega i najbolje mjeri konstantnosti forme. Daleko je veća stvar zabiti pet puta po jedan gol, nego jednom pet pogodaka. Ma koliko ta petica u tom času zazvučala. Po tom kriteriju post Hrvata, razumljivo, nije ni približno tako dug jer u više utakmice ima i više prilika. Zadnji koji je stigao do brojke 20 bio je Nikola Kalinić u dresu Fiorentine u sezoni 2016./17. Od toga je 15 dao u Serie A...

Mario Mandžukić je u sezoni 2014./15. dao 20 golova za Altetico Madrid, a kao igrač Bayerna imao je 22, pa 26 pogodaka u sezonama 2012./13. i 2013./14. Ivica Olić je dao 2008./09. za HSV 25 golova. Mladen Petrić je dvaput bio na 20, s Borussijom Dortmund 2009. i HSV-om sezonu kasnije. Ivan Klasnić je čak tri puta “zapeo” na 19. Po tom kriteriju Davor Šuker je kao igrač Reala 1997. stao na 29, a tri godine ranije u dresu Seville na 27. Taj rezultat je i rekord među hrvatskim reprezentativcima u jednoj sezoni u ligi Petice jer i Alen Bokšić je 1993. došao do 29 pogodaka.

Linker
24. travanj 2024 00:44