Kramarić
 Laurence Griffiths/Getty Images / Getty Images
EKSKLUZIVNO ZA SN

KRAMARIĆ NAJAVIO VELIKU GODINU Hrvatski as otkrio situaciju s ponudama, što misli o reprezentaciji u Splitu, a prisjetio se i sjajnog podviga

Reprezentativni napadač sa svojim Hoffenheimom u petak nastavlja Bundesligu utakmicom protiv Bayerna
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 18. siječanj 2019. 18:56

Kako bolje krenuti u novu godinu nego protiv najboljih? Odmor i izležavanje su gotovi, 2018. je divna uspomena, od petka Andreja Kramarića čekaju novi veliki izazovi. I odmah - Bayern. Hoffenheim je domaćin, sjajan uvod u proljetnu Bundesligu.

- Malo me boli peta, ali mislim da nije ništa strašno. Imao sam već sličan problem, znam kako ga riješiti i vjerujem kako ću protiv Bayerna biti maksimalno spreman. Kao i čitava momčad, stiže nam veliki protivnik, silno smo motivirani - javio se Kramarić nakon popodnevnog treninga, raspoložen, prepun optimizma.

Soccer Football - Champions League - Group Stage - Group F - Olympique Lyonnais v 1899 Hoffenheim - Groupama Stadium, Lyon, France - November 7, 2018  Hoffenheim's Andrej Kramaric celebrates scoring their first goal with Kevin Vogt   REUTERS/Emmanuel Foudrot
REUTERS/Emmanuel Foudrot / REUTERS
Kramarić

Borba za Ligu prvaka

Kako i neće biti, otkad je on u Hoffenheimu, Bayern nije slavio u gostima, zadnji put je u Sinsheimu pobijedio 2015.

- Dobro, neću previše o tome, da nas ne ureknem, ha-ha. Ali, svakako smo optimistični, imamo samopouzdanja, vjerujemo da možemo opet otkinuti bodove Bayernu.

Hoffenheim je bez poraza već 10 utakmica u Bundesligi, s time da je u zadnjih šest remizirao. S kakvim je ambicijama klub ušao u 2019., kakvi su planovi za proljeće?

- Imamo kvalitetu da se opet ubacimo u borbu za Ligu prvaka, da je i izborimo. Želimo napraviti nešto slično što i prošle godine, igrati u najjačem klupskom natjecanju. Doživjeli smo to jesenas, iako nismo prošli u drugi krug, bilo je to veliko iskustvo. Nažalost, ispali smo iz Europe, ali kad je već tako, idemo sad iskoristiti tu svježinu i manje utakmica da što bolje igramo i što više pobjeđujemo u Bundesligi. Novi izlazak na najveću nogometnu scenu svakako nam je veliki cilj.

Bez ciljeva u brojkama

I Kramarićeva čitava 2018. bila je maestralna, čak i sam kraj, kad je zabio devet utakmica u nizu i prijetio srušiti rekord Ronalda i Messija.

- Ma, nevjerojatno, velika je stvar biti u takvom kontekstu, napraviti takvu seriju. Volio bih kad bih takvo što mogao ponoviti, ali znam da to napadači uspiju uglavnom jednom ili nijednom u karijeri. Nikad sebi ne zadajem neke ciljeve u brojkama, kao, htio bih zabiti toliko i toliko golova u sezoni. Samo želim biti bolji iz utakmice u utakmicu.

Soccer Football - Champions League - Group Stage - Group F - TSG 1899 Hoffenheim v Manchester City - Wirsol Rhein-Neckar-Arena, Sinsheim, Germany - October 2, 2018  Hoffenheim coach Julian Nagelsmann speaks with Hoffenheim's Andrej Kramaric       REUTERS/Ralph Orlowski
REUTERS/Ralph Orlowski

Nekako je tih prijelazni rok u Hoffenheimu, nema nikakvih novosti?

- Nema, doista je mirno, kako sad stvari stoje i neće biti ništa spektakularno. Jedino što je otprije znano jest da trene Nagelsmann na ljeto odlazi u Leipzig.

Kako je igrati i kako se igrači ponašaju kad znaju da trener odlazi? Uvijek je pitanje treba li se unaprijed objaviti odlazak trenera, ima li to negativne posljedice po njegov autoritet i motivaciju igrača?

- Nema u Njemačkoj opuštanja, ako na to mislite, niti stvari izmiču kontroli zato što trener uskoro odlazi. U konačnici, svatko se bori i za sebe, za svoju karijeru, svi znamo što nam nose dobre igre i rezultati. S trenerom smo do kraja i to se neće promijeniti.

Getty Images

Uz bok najvećima

Ima li oko Kramarića kakvih novosti, priča, razgovora, ponuda?

- Ništa, sve je po starom. Uostalom, sretan sam ovdje u Hoffenheimu, ne nedostaje mi ništa, baš se dobro osjećam. Možda Hoffenheim još uvijek ne zvuči tako veliko, kao neki drugi njemački klubovi s tradicijom i trofejima, no po svemu ostalome Hoffenheim je trenutno uz bok najvećima. Zadovoljan sam, potpuno usredotočen na uspjeh i da, ponavljam, na proljeće opet izborimo Ligu prvaka. A na ljeto ćemo vidjeti hoće li se što promijeniti, premda, kažem, ovdje mi je super.

Znamo da u Njemačkoj ima puno jakih utakmica, kvalitetnih suparnika, međutim, je li utakmica protiv Bayerna ipak veća od drugih utakmica?

- Naravno. Svaka čast svima, ali Bayern je ipak najveći njemački klub, dakako da je posebna draž takvom velikanu uzeti bodove. Dat ćemo sve od sebe da tako i bude,

Bayern zaostaje za Dortmundom, ne smije više previše gubiti bodove, münchenski klub izišao je, čini se, iz one velike krize, može li se vratiti u borbu za naslov?

- Bayern je uvijek Bayern i jasno da ga nitko ne otpisuje. Očito je neka kriza postojala, ne znam detalje, Niko Kovač je na početku svog mandata naišao na probleme. Kako se Bayern dizao krajem jeseni, čini se da su ti problemi iza njega, da ih je riješio i sad je Bayern sigurno opasan, kao i uvijek. Naravno, i mi ćemo u petak dati odgovor jesu li svi problemi Bayerna prošlost ili se još uvijek moraju s njima boriti.

Sad kad je ipak prošlo određeno vrijeme, kad su se emocije malo stišale, možemo se još jednom osvrnuti na tu fenomenalnu 2018.

- Ne bih rekao da su se emocije smirile, one su još uvijek žive i ostat će zauvijek. Nećemo nikad zaboraviti to veličanstveno ljeto, ali istina je da se moramo okrenuti novim izazovima. Pred nama su kvalifikacije za Euro, glavni je cilj tamo se plasirati, to natjecanje ne smijemo propustiti.

Skupina je naizgled lagana, nema u njoj nijedne reprezentacije iz samog europskog vrha?

- Ali su tu dvije-tri reprezentacije koje mogu zapapriti ako se opustiš, ako ih ne shvatiš maksimalno. Zato vjerujem da ćemo biti pravi, od prve utakmice krenuti stopostotno u tu misiju i plasirati se na Europsko prvenstvo.

I nije tu kraj...

- Ne samo se plasirati, zašto ne bismo ponovili uspjeh iz Rusije i na Europskoj smotri, tko kaže da to ne možemo. Ili da barem igramo kao što smo igrali na Euru u Francuskoj, pa uz malo više sreće nego smo je tamo imali napravimo veliki rezultat.

LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 18:  Andrej Kramaric of Croatia celebrates with teammates after scoring his team's first goal during the UEFA Nations League A group four match between England and Croatia at Wembley Stadium on November 18, 2018 in London, United Kingdom.  (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)
Laurence Griffiths/Getty Images

Samo da je zdravlja

Znači, dobitna formula za budućnost jest, igra s Eura 2016. i rezultat sa SP-a 2018.?

- He-he, može...

Dakle, nije samo ta Rusija, gdje je Kramarić zabio gol domaćinima za 1:1 u četvrtfinalu, pamtit će je Andrej i po tom spomenutom nizu od devet utakmica u kojima je zabijao, zatim po Ligi prvaka, konačno, zabio je i na kultnom Wembleyju, bio strijelac i protiv Španjolske? Što nakon svega toga uopće može poželjeti u 2019., kako ona može biti bolja i uspješnija owd 2018.?

- Teško, razumljivo je to, ovakvu je godinu teško ponoviti. Ali, moraš uvijek težiti nečemu višem, tražiti nove izazove, pokušati biti bolji u svakoj utakmici. Jer, samo tako možeš napredovati. Ono što jedino mogu poželjeti, samo da je zdravlja, da nema ozljeda, ostalo će već doći, kao što je i dosad dolazilo.

Puno se priča o tom reprezentativnom napadu, životu nakon Mandžukića, koji u Juventusu igra u fantastičnoj formi. Kramarić, Rebić, Santini..., svašta je dosad pokušavao izbornik Dalić?

- Ne vidim problem u napadu, Hrvatska je uvijek imala odlična rješenja, ima ih i sad. Svi znaju kakva je moja situacija ili Rebićeva i svih drugih, nema tu puno tajni, naravno, ovisi i o tome tko je u danom trenutku u boljoj formi, a izbornik je taj koji povlači poteze. Doista mislim da nećemo ni u narednom razdoblju imati problema u napadu, optimist sam kad vidim koliko imamo dobrih igrača.

Vrijeme za stadion

Što ćemo sa stadionom, je li vrijeme za jedan takav projekt?

- Apsolutno! Siguran sam da hrvatski nogomet zaslužuje bolju infrastrukturu, ljudi komoditet i bolje uvjete za gledanje utakmica, a siguran sam da bismo i mi na jednom takvom stadionu pružali još bolje partije i atmosfera bi sigurno bila još bolja.

Zadnjih se dana sve više priča i povratku reprezentacije u Split, izbornik Dalić to je također nedavno naglasio kao važan cilj, kako razmišlja jedan od najvažnijih igrača ove reprezentacije?

- Naravno da Split i Dalmacija zaslužuju gledati reprezentaciju uživo! I tamo su navijači živjeli za nas i bodrili nas tijekom SP-a, uopće nema spora da Hrvatska mora igrati i u ostalim gradovima u državi. Znam ja i da su tamo navijači temperamentniji, vatreniji, ali isto tako treba reći da se neke stvari koje su se događale ranije u Splitu, ne smiju se više događati. Mora se pronaći način za dogovor, za konsenzus svih strana, to je jedini put. Siguran sam da Hrvatska na Poljudu imala veliku podršku.

Medalja sa SP-a je na sigurnom?

- Jest, kod kuće sam napravio čitavu kolekciju s Mundijala, dresovi, medalja, sve ostalo.

Bi li ikad pristao prodati medalju, kao što se nedavno pisalo da netko od igrača iz 1998. prodaje medalju? Na kraju se pokazalo da nije nitko od njih već neki stranac nevezan za Hrvatsku i reprezentaciju.

- Ma da, pokazalo se da nije nitko od igrača. A što se mene tiče, bih li prodao... Nadam se da nikad neću biti u situaciji da, tako reći, nemam za kruh, pa da moram misliti o tome...

Linker
18. travanj 2024 11:36