CROPIX
MLADI HRVATSKI TALENT U CHELSEAJU

LEGENDARNI TRENER O MLADOM HRVATU KOJI JE SRUŠIO DINAMO 'Svi u njegovoj obitelji su golmandžije, a Karlove prednosti su refleks, brzina i igra nogom'

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 05. travanj 2019. 21:34

Oni su vam svi ‘golmandžije’, smije se Željko Nježić, poznatiji kao Deda, dok vrti film zagrebačke obitelji Žiger.

U srijedu je u prvi plan obranama jedanaesteraca iskočio Karlo Žiger, heroj mlade momčadi Chelseaja koja je produžila u polufinale Uefine tinejdžerske Lige prvaka izbacivši Dinamo, ali kroz ‘Dedine’ ruke u nekom je trenutku prošao i Karlov otac Darko, a u perspektivi bi mogao i njegov 13-godišnji brat koji trenutačno brani za mlađe kategorije Wimbledona.

Iz Travnog u London

Kompletna obitelj Žiger preselila je prije nekoliko godina u London ‘iz poslovnih razloga’, a zapravo da bi nadzirala vratarski razvoj sin(ov)a...

73-godišnji Nježić na glasu je kao serijski tvorničar vratara. Kaže da ih je u trenerskoj karijeri proizveo ili barem istesao oko 150, od renomiranih i prvoligaških poput Mihačića, Piplice, Vasilja ili Butine, preko niza onih niželigaških u koje ubrajamo i Darka Žigera (Buzin, ZET), do danas aktualnih asova poput Livakovića ili Čondrića. ‘Deda’ je i dalje aktivan, Zagrebov gazda Dražen Medić dopustio mu je da koristi prostorije kampa u Veslačkoj ulici za individualni rad s golmanima.

Ali vratimo se Karlu Žigeru... Mladić na pragu punoljetnosti (18. rođendan slavi u svibnju) na vrata Nježićeve škole zakucao je i prije nego što je pošteno svladao abecedu i pismo. Počeo je kao osmogodišnji dječak da bi već četiri godine kasnije dobio tutora i počeo obilaziti kampove nogometnih divova. Svojedobno je u NK Zagreb sportski direktor bio izvjesni Vincenzo Cavallieri, Interov čovjek na provincijskom terenu, menadžer koji je dječaka gurnuo na probu u školu ‘nerazzurra’.

Karlo se predstavio Interovim skautima i brzo se vratio u Zagreb. Godinu kasnije stigao je poziv iz Chelseaja, onda i jedan, drugi, treći i četvrti odlazak na probu u London. Šefovi škole su na koncu odlučili zadržati talentiranog hrvatskog vratara i on je u međuvremenu prošao sve kategorije od U15 do U19 te na koncu zaslužio stipendijski ugovor.

- Nedavno je debitirao i za seniore Chelseaja protiv Manchester Cityja u njihovoj U23 ligi. Pohvalio mi se tata da su pobijedili, da je Karlo proglašen igračem utakmice i da je u novinama zaslužio ‘devetku’. Proveo sam jednom zgodom dvanaest dana ‘gore’, otišao sam na očev poziv da pratim kako se radi u školi Chelseaja. Znam i da su posljednju utakmicu s Dinamom naši ljudi zajedno gledali. Darko Žiger zvao je u goste tatu Julardžiju, bio je s njima u društvu i proslavljeni reprezentativac Mario Stanić - kaže ‘Deda’ Nježić.

Kaljenje

Mladog vratara pamti kao ‘profića’ od njegovih prvih koraka u limačima ‘pjesnika’.

- Sam bi dolazio na treninge, sam odlazio iz kampa. I nema tog kojem se nije javio, od službenika do čistačice, ‘dobro jutro’ i ‘doviđenja’. Mladić je nevjerojatno radišan, predan poslu i treningu. Dok je u Londonu, svaki mu se dan vrti oko treninga i utakmica, ali ne mijenja se priča niti kada se u svibnju vrati u Zagreb. Onda zajedno radimo u Veslačkoj. Imaju vam Žigeri i garažu za treninge. Tamo Karlo svaku večer radi na višenamjenskoj spravi koju mi zovemo ‘gladijator’, podizanje iz bencha i slične stvari.

Transfermarkt je nedavno otkrio putanju Karlove karijere u bliskoj budućnosti. Slijedi kaljenje u Sutton Unitedu, članu Nation league (peti rang natjecanja), a usput skupljanje minutaže u mlađim reprezentacijama.

- Karlo je dosad branio za Krpanovu U17 vrstu, a zvao ga je već i Ivan Gudelj u U19 momčad kada je Kotarski bio ozlijeđen. Što su njegove najveće kvalitete? Refleks, brzina, nema panike kada treba igrati nogom. Jedanaesterci? Eh, tu vam svaki golman ima svoju filozofiju. Mene je moj učitelj Bobek u Lokomotivi, brat velikog Štefa Bobeka, učio da ostanem do posljednje sekunde na sredini gola. Ja sam kasnije svoje vratare učio da zaljuljaju pucača, lažno lijevo-desno kretanje, pa onda izaberu stranu. Postoje tu još neki trikovi, recimo da pratite rad nogu izvođača jedanaesterca. Ako protiv sebe imate ljevaka, on će u većini slučajeva pucati u vašu desnu stranu. Nešto od toga Karlo je uspješno primijenio i protiv Dinama... J

Linker
24. travanj 2024 16:10