Ian MacNicol/Getty Images
'UŽIVAM RADITI S NJIM'

LIJEVI BEK GLASGOW RANGERSA POSTAJE OZBILJAN KANDIDAT ZA POVRATAK MEĐU VATRENE 'Gerrard mi je puno pomogao, a kako - to ću vam možda jednog dana reći'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. veljača 2019. 16:51

Tko će igrati lijevog beka u kvalifikacijama za Euro? Izbornik Zlatko Dalić inzistira da “nema kukanja, naći će opciju” za tu i druge pozicije u obrani, no ovog časa nema na raspolaganju nijednog od srebrnih iz Rusije. Ivan Strinić još se nije vratio nastupima, a Josip Pivarić ponovno je na dužem bolovanju.

I po statusu koji je dobio tijekom jeseni i po ranijem rejtingu u reprezentaciji, jer šansu među prvih 11 htio mu je dati još Ante Čačić, kao vrlo ozbiljan “pick” nameće se Borna Barišić (26). Istina, daleko je 21. ožujka i Azerbajdžan, u fokusu su sigurno i Marin Leovac, i Borna Sosa, i Antonio Milić, a možda se na radaru pojavi i netko peti, no Barišić je već i prije bio zreo da dobije šansu, u čemu su ga omele ozljede.

Gdje je Barišić, je li uopće zdrav, u kakvom je stanju nogometaš kojeg je u listopadu mišić izbacio iz državnog dresa uoči utakmice s Engleskom na Rujevici, kad je trebao biti starter?

- U Glasgowu sam, zdrav sam, spremam se za susret svojeg Rangersa sa St. Mirrenom u subotu - javio nam se 26-godišnji igrač koji je proteklog ljeta Osijek zamijenio Škotskom. Djeluje optimistično.

- Počeo sam igrati, preskočio sam u srijedu utakmicu s trećeligašem u kupu, prema trenerovu planu, ali sve je u redu.

Varazdin, 061018.
Zlatko Dalic, izbornik nogometne reprezentacije u razgovoru s novinarom Jutarnjeg lista Drazenom Kruseljem.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Žao mi je Pivarića

Za Vatrene ima četiri nastupa.

- Gotovo se uvijek ozlijedim kad trebam zaigrati.

Po tome je poznat. Pa koliko je puta bilo da vas je izbornik planirao staviti u službenoj utakmici, a otpali ste uoči okupljanja?

- Ako se dobro sjećam, u tri navrata. U prosincu, nakon što sam se oporavio, odigrao sam četiri utakmice, potom me ponovno nešto sitno mučila zadnja loža, pa je bila kratka stanka, da bih nakon toga zaigrao od prve minute.

Poznata mu je situacija s lijevim bekovima. I inače se na njih bacala sumnja, a nerijetko napadaju i ozljede. Jednom je neko sarkastično konstatirao da ostaje dojam da je lijevi bek najveći problem u državi, što je možda pretjerano, no nogometno je svakako zanimljiva tema.

- Čuo sam što se dogodilo Pivariću, jako mi je žao zbog toga. Svi mi profesionalni sportaši koji smo prošli ozljede znamo kako je to. A nije lako. Ostaje pitanje tko će igrati lijevog beka u reprezentaciji, odgovor je, naravno, na izborniku. Sebi sam zacrtao da mi je glavni cilj biti neozlijeđen. Stjecajem okolnosti dogodilo se da sam u ključnim trenucima ostao izvan terena. To mi se ne smije dogoditi ove polusezone. Igrački, u svoje kvalitete ne sumnjam. Uopće. Samo se nadam da ću biti spreman. Ne mogu kazati da ću sto posto biti spreman, budući da se nikad ne zna. Kako dragi Bog da. Ako je to tako moralo biti, moralo je. Valjda će ovaj put stanje biti bolje.

MOSCOW, RUSSIA - JULY 11:  Josip Pivaric of Croatia celebrates after winning the 2018 FIFA World Cup Russia Semi Final match between England and Croatia at Luzhniki Stadium on July 11, 2018 in Moscow, Russia.  (Photo by Dan Mullan/Getty Images)
Dan Mullan/Getty Images

Rekli ste da vam je cilj biti zdrav. To uvelike nije moguće kontrolirati.

- Naravno da je nemoguće predvidjeti kakav ti se peh može dogoditi, no jako puno vodim brigu o tijelu i trudim se preventivno djelovati. Jasno da to nije samo do mene, nekad čovjeku treba sreće.

Dugo radim na tome

Dalić je ostao smiren i tvrdi da će naći rješenja. Moglo biste biti taj.

- Spreman sam, apsolutno, preuzeti mjesto u reprezentaciji kao lijevi bek. Dugo radim na tome, a sve te ozljede, mislim, bile su samo odgode. Dobio bih puno ranije priliku u standardnoj postavi da nije bilo tih nesreća. Ovdje mi je odlično, stalno igram, u dobroj sam formi...

Ne moramo se brinuti za lijevog beka...

- Hahaha... Ne morate, budite sigurni. Naravno da je reprezentacija velika odgovornost. Kao i svi koji su prvi put dobivali šansu u utakmicama za bodove, i ja sam stvarno spreman. Ako se izbornik odluči za mene...

Igrao u Portugalu

Igrao je u Faru s Portugalom (1:1), to mu je, zapravo, bio prvi nastup za “pravu” reprezentaciju jer se ranije radilo o ekipi pretežno od igrača iz HNL-a. Po unaprijed dogovorenoj rotaciji sa Španjolskom je na terenu bio Pivarić, a potom ponovno rehabilitacija.

- Odigrao sam u Portugalu dobru utakmicu i mjesec se dana kasnije ozlijedio. Radilo se o prednjoj loži. Prerano sam se vratio pa ponovno stradao, na istom mjestu, samo što je nakon prve stanke, od dva i pol tjedna, druga bila tri i pol tjedana. Oko dva mjeseca imao sam teško razdoblje. Sad je super.

Pukao mu je mišić na treningu kod zadnjeg slobodnog udarca koji je mislio ispucati.

- U nedjelju smo igrali, u ponedjeljak sam trebao na put, na okupljanje reprezentacije za Englesku i Jordan. U subotu smo na treningu na kraju išli još odraditi nekoliko šuteva i eto, otišla mi prednja loža. Nije to bila velika ozljeda, ali iz raznih razloga prebrzo sam krenuo...

Kakvi su osobni dojmovi iz nacionalne vrste?

- Neki su se igrači oprostili i sigurno je da nedostaju, u svakom smislu. No imamo novih snaga, a okosnica je ostala. Prirodno je da dođe do smjene generacija. Poslije Svjetskog prvenstva velik je teret na hrvatskoj reprezentaciji jer kad si drugi na svijetu, svi igraju drugačije protiv tebe. Ali Liga nacija puno nam je koristila, mislim da ćemo u ove kvalifikacije ući puni samopouzdanja.

Rezultati by SofaScore

Skupina?

- Definitivno ne smijemo bježati od uloge favorita. Nije upitno da smo mi favoriti, ali znamo da danas svi igraju nogomet, da ništa više nije tajna, da je svima dostupna analiza protivnika, taktika i ostalo. Zato je teško, zato favoriti više ne mogu samo tako dobivati. Treba biti koncentriran i oprezan.

Prvi je suparnik Azerbajdžan, potom Mađarska u Budimpešti. Pucamo na šest bodova, iako smo svjesni da svaki rival zavređuje respekt.

- Slažem se da je plan šest bodova, no svi moramo imati u glavi, igrači pogotovo, da će to biti teške utakmice, samo tako možemo izboriti dvije pobjede. Drugačiji pristup, da budemo na nekih 80-90 posto, neće biti dobar.

Popravio obranu

U Hrvatskoj vas se pamti kao bočnog koji je vrlo kvalitetan ofenzivno i ne toliko vrhunski defenzivno. Jeste li u Glasgowu poradili na tom obrambenom dijelu igre?

- Jesam, baš sam puno poradio na tome. Zaista, mogu reći da sam ovdje najzadovoljniji upravo time. Iznimno sam mnogo učinio po pitanju defenzive, na agresivnosti, jednostavno, u škotskoj ligi imaš drugačiji podražaj i tjera te na to. Jako sam napredovao.

VILLAREAL, SPAIN - SEPTEMBER 20:  Borna Barisic of Rangers during the UEFA Europa League Group G match between Villarreal CF and Rangers at Estadio de la Ceramica on September 20, 2018 in Villareal, Spain.  (Photo by Manuel Queimadelos Alonso/Getty Images)
Manuel Queimadelos Alonso/Getty Images

Kako je raditi sa Stevenom Gerrardom, trenerom koji je bio veliko igračko ime? I to ne tako davno.

- Lijepo, stvarno izvrsno. Kad vidiš takvo ime svaki dan i s njim razgovaraš, to ti mnogo znači. Ima velik utjecaj na mene, volim ga slušati, iznimno mi vjeruje, vjerujem i ja njemu. Upravo sam po pitanju igre u obrani mnogo razgovarao s Gerrardom, pomogao mi je da to jako popravim.

Je li vam koji savjet ostao posebno urezan?

- Dakako, ali ne bih sad govorio o tome. To ću možda jednog dana reći. Bio sam na nekoliko sastanaka s njim, jako voli komunicirati s igračima, to mi se strašno sviđa. Zove nas u ured, porazgovaramo jedan na jedan. Pokupio sam puno stvari od njega. Čak ne bih kazao da postoji jedna izdvojena rečenica, nego mi je govorio o nogometu općenito, kako ga vidi iz svojeg iskustva... Stvarno, tko želi može puno naučiti.

Ne odustajemo od borbe za naslov

Čini se da Glasgow Rangers još neće skinuti Celtic s prvog mjesta.

- Nedavno smo ih svladali s 1:0 u derbiju, to nas je diglo. Sada smo na šest bodova zaostatka, ne odustajemo od borbe za prvo mjesto. Osnažili smo ekipu, suigrači govore da se ovaj Glasgow ne može uspoređivati s momčadi od prošle godine. Imamo vrhunske igrače, ali da se napadne prvo mjesto, treba vremena. Liga je jača nego prije. Razgovarao sam s Nikicom Jelavićem i Nikom Kranjčarom, koji su ovdje igrali, i kazali su - samo Rangers i Celtic. No sad ima i drugih ekipa koje igraju približno nama.

U Rangersu je trag ostavio Dado Pršo, koji se oprostio 2007. godine. I on je imao puno peha s ozljedama.

- Vole ga jako ovdje. Itekako ga pamte. Oružar mi ga svaki dan spominje. Govori da je bio čvrst i pravi sportaš, kad pitam za dres, odgovori mi, Pršo nikad nije tražio dresove. Ponekad ga namjerno zezam, daj mi kopačke, daj mi dres. I svaki put mi spomene Pršu.

S Katićem svaki dan, a vidim se i s Benkovićem i Šimunovićem

Družite li se s ostalim Hrvatima u Glasgowu? U klubu vam je Katić, a u Celticu Benković i Šimunović.

- S Katićem sam svaki dan, a s Benkovićem i Šimunovićem također znam otići na ručak ili večeru. Nedjeljom idemo na misu, navečer u 21 sati, u katoličku crkvu. Pomolimo se, podružimo...

Koliko ste zadovoljni Osijekom?

- Jesam, stvarno. Nikad nisu bili bolje plasirani. Imaju dobru ekipu, neke su igrače prodali. Čujem se redovno s dečkima, ponekad i trenerom, ostali smo svi u dobrim odnosima. Gledam Osijekove utakmice kad god stignem - priča Barišić.

Linker
16. travanj 2024 08:01