Action Images/Craig Brough
NEKAD JE POTREBNA I DOZA SREĆE...

LOVRE KALINIĆ ZA SN Vatreni ide na operaciju koljena: 'Trener mi je rekao da sam prvi vratar, kad budem spreman, opet ću braniti'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. travanj 2019. 00:20

Lovre Kalinić u nedjelju nam se javio iz prohladnog Birminghama, a u utorak u Londonu ide na operaciju koljena desne noge. Ozljeda je uvijek loša vijest, no u njegovu slučaju dobro je što se radi o artroskopiji, čišćenju odlomljenog komadića meniska, što bi trebalo biti rutinski.

- Taj sam problem osjetio protiv Azerbajdžana, u 90. minuti utakmice, kad mi je Brekalo dao povratnu loptu. Išao sam je ispucati, a protivnički igrač “doletio” mi je u koljeno. Osjetio sam udarac, ali pomislio sam ‘nije to ništa’. Sutradan je koljeno bilo natečeno. Razgovarao sam s doktorom koji je rekao kako je njegova pretpostavka da se radi samo o boli od udaraca, da nemamo sad vremena, budući da je Mađarska blizu, raditi nekakve pretrage. Iskreno, nisam ni sam tome pridavao neku pažnju, smatrao sam “udarac kao udarac” i to je to. Vjerovao sam da nije strašno jer nije mi bilo blokirano koljeno da ne bih mogao ništa. Bol je bio prisutan, ali nije se radilo o situaciji kao kad ti pukne menisk pa ti blokira koljeno da nisi u stanju ništa raditi. Kod mene nije bila ta priča, iako je bilo otečeno i bolno. Dan nakon Azerbajdžana nismo praktično imali opterećenje, samo regeneraciju. Potom trening u Budimpešti i utakmica. Osjećao sam da to nije to, da nije baš najbolje, ali iskreno nisam imao dojam da ne mogu. Da sam se mislio kako ne mogu, sigurno bih to tako i rekao. Osjećao sam da mogu zato nisam ništa ni govorio - otkrio nam je Kalinić koji je tako na Groupama Areni branio s puknutim meniskom da to nije ni znao.

Zagreb, 210319.
Stadion u Maksimiru.
Kvalifikacije za UEFA Europsko nogometno prvenstvo 2020, skupina E, Hrvatska - Azerbajdzan.
Na fotografiji: Lovre Kalinic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Moram biti fit

Nije ni pomišljao o tome.

- Tako je. Nisam ni obraćao pozornost na to. Međutim, dva-tri dana nakon Mađarske vidio sam da bol ne prestaje. Konstantno je prisutan. Tako sam tri-četiri dana radio samo terapije. Napravili su snimku i vidjeli da je odlomljen komad meniska. Diskutirali smo je li pametnije da treniram s time i branim na utakmicama. Pristao sam, kazao kako idem probati do kraja sezone, pa ću možda na ljeto to riješiti. Dva-tri dana mi je bilo super, ali nisam radio klasične golmanske treninge. Pokušao sam trčanja, promjene pravca, sve je bilo normalno. Zatim sam došao na teren, dobio povratnu loptu, išao je desnom nogom ispucati i samo me presjeklo. Rekao sam ljudima da to nema smisla, može mi deset dana biti odlično, a jedanaesti se opet dogoditi problem. Planiram to očistiti, riješiti pa da budem miran. Ne želim na ovakav način biti na dispoziciju ni klubu ni reprezentaciji. Moram biti zdrav i fit.

ROSTOV-ON-DON, RUSSIA - JUNE 26:  Alfred Finnbogason of Iceland slides in and catches Lovre Kalinic goalkeeper of Croatia during the 2018 FIFA World Cup Russia group D match between Iceland and Croatia at Rostov Arena on June 26, 2018 in Rostov-on-Don, Russia.  (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Clive Mason/Getty Images

Ljudi koji nisu sportaši znaju živjeti s tim, ali to “slobodno tijelo” obično šeće koljenom, nekad ih počne boljeti kad sjede, drugom prilikom ako stoje, ovisi gdje se nalazi. Sportaš to ne može trpjeti.

- Nikako. Meni je otišao daj dio na stražnju stranu. Kažu da to nije učestali slučaj, ali kako me pogodio tako ga je vjerojatno izbio. Ušao mi je gdje su kolaterani ligamenti sa strane i stvara pritisak. Govore mi: “Da ti je bilo gdje po koljenu tu bi plesao, tražio bi si mjesto gdje će, ne bi toliko smetao.” Kad je već zapeo za kolateralni treba ga iščupati van. To je komadić, nije mi se pokidao cijeli menisk. Rutinska operacija, ali zahtijeva određeni period za oporavak. Nadam se da će sve ići kako treba. Rekli su da ovisi o otečenosti. Otkad mi se to dogodilo na treningu nije otečeno, samo je bolno. Doktori se nadaju da ne bih trebalo biti ni poslije operacije. U tom slučaju mogao bih nakon 7-8 dana već raditi puno stvari.

I nakon tri tjedna igrati. Eventualno četiri.

- Da.

Za finiš sezone bit ćete sigurno spremni.

- Tako je.

Soccer Football - UEFA Nations League - League A - Group 4 - England v Croatia - Wembley Stadium, London, Britain - November 18, 2018  England's Raheem Sterling in action with Croatia's Lovre Kalinic           REUTERS/David Klein - RC12AC0B1320
REUTERS/David Klein

Kakve su šanse da se u klubu vratite na “jedinicu”?

- Popričao sam s trenerom Deanom Smithom otvoreno po tom pitanju. Realno, mi smo totalno druga ekipa nego kad sam tek došao. Kazao mi je: “Nažalost, dogodila ti se situacija da ti ništa nije išlo u korist, uvukla se i nervoza, ali ja te razumijem sto posto, nemoj se živirati, ti si naš prvi vratar, kad ozdraviš i budeš spreman, ti ćeš braniti, to uopće nije upitno.” Nisam se prepustio tome, želim raditi, želim uvjeriti sve po tko zna koji put da mi je mjesto na golu. Svaki vratar u karijeri ima uspone i padove. Po meni malo se previše frke diglo oko svega, bespotrebno, ali dobro, to očito nekome odgovara.

Mogao sam bolje

Nakon Mađarske bili ste jedan od igrača na čiji račun je upućeno najviše kritika.

- Znam svoje vrijednosti i kvalitete, da možda Mađarska nije bila moja najbolja utakmica. Pogreške su sastavni dio nogometa. Da sam mogao bolje, mogao sam. Ali treba podići glavu i idemo dalje. Sve je to normalno u životu i sportu. Tko ne bi volio da mu cijela karijera prođe u uzlaznoj putanji. Rijetki su kojima uspije.

Jeste li za vrijeme dvoboja na Groupama Areni osjećali koljeno? Ili ste na njega zaboravili?

- Nisam o tome ni razmišljao. Nikad neću tražiti alibi. Ušao sam u utakmicu spreman i bio sam sto posto uvjeren da ću dati sve od sebe. Nije ispalo onako kako smo svi skupa priželjkivali. Ima još utakmica. Sve je to normalno u sportu, usponi i padovi. Ne gledam to toliko crno kako se nažalost prikazuje. Ipak u ovi momci bili na Svjetskom prvenstvu srebrni, toliko “pilcanje” mislim da nije potrebno.

Poraz od Mađarske je opomena za ozbiljnost.

- Slažem se.

Nužna je i sreća

Dojam je bio da Hrvatska rutinski želi uzeti bodove.

- Ništa nije išlo na našu stranu. Tražili smo sami sebe u cijeloj toj utakmici. Oni su to iskoristili i pobijedili. No, ima još susreta ispred nas, treba okrenuti sve na pozitivu, budemo li se uvlačili u negativne stvari i razmišljali crno teško da će se dogoditi nešto lijepo.

S izbornikom Zlatkom Dalićem razgovarali ste nakon Mađarske?

- Zvao me, popričali smo. Rekao je da imam njegovu potporu, da svatko ima pravo na loš dan, na loš trenutak, da nastavim raditi svoje, da budem svoj. Iskreno da vam kažem, to što se dogodilo ne mogu gledati toliko crno kao što se oslikava. Znam svoje kvalitete, nije slučajno da sam pet godina zaredom bio najbolji golman gdje god sam branio, u Hrvatskoj ili Belgiji. Nisam zaboravio braniti. Dogodilo se tako, splet okolnosti. Napravljena je i prije utakmice atmosfera da sam pod upitnikom, ne znam zbog čega se u javnosti stvorila takva slika o meni, ali dobro, hvala Bogu. Uvijek ću pokušati biti pravi. Zna ispasti da sve iste stvari ponoviš u dvije utakmice, a budu totalno različiti rezultati. U jednoj ćeš sačuvati mrežu, a drugoj primiti tri komada. Nekad te ne ljubi ni sreća. Za ovaj posao nije potrebno samo znanje nego i sreća.

LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 18: Lovre Kalinic of Croatia during the UEFA Nations League A group four match between England and Croatia at Wembley Stadium on November 18, 2018 in London, England. (Photo by Catherine Ivill/Getty Images)
Catherine Ivill/Getty Images

Treba ti šamar

Vjerujete li da ćemo sigurno na Euro 2020.?

- Gledam na to maksimalno pozitivno. Nekad tri treba dobar šamar da te probudiš iz svega toga. Zaneseš se sa svim tim. Svi mi još živimo i prošlo ljeto i Svjetsko prvenstvo, teško je te neke stvari i uspomene zaboraviti jer leže u tebi. Ali siguran sam da ćemo se prodrmati i od sljedeće utakmice ponovno izgledati kako bismo trebali.

Za vas je odlično što ćete igrati play-off za Premier ligu, bude li tako, jer taman ćete imati utakmice sve do okupljanja reprezentacije.

- Finale tog doigravanja je 27. svibnja. U problemu bih bio da završim 5. svibnja - zaključio je Kalinić.

To su u Engleskoj velike utakmice. Završnica je na Wembleyju. U sezoni s dosta teškoća možda još doživi - happy end.

SPORTSKE NOVOSTI OD SADA I NA INSTAGRAMU! KLIKNI OVDJE

Rezultati by SofaScore

Linker
20. travanj 2024 01:17