REUTERS
PIŠE DAMIR DOBRINIĆ

LUKA MODRIĆ KAO LEO MESSI! MAESTRO ZA SN POSLAO PORUKU NADE CIJELOJ HRVATSKOJ 'Došlo je vrijeme za najveći uspjeh Vatrenih otkad sam ja tu!'

Hrvatski reprezentativni veznjak nakon osvajanja četvrtog naslova europskog prvaka s Real Madridom
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 29. svibanj 2018. 12:23

Sreli smo prije finalne utakmice između Real Madrida i Liverpoola na ulicama Kijeva ukrajinskog kolegu Vadima. Kaže, “mi slavimo Andrija Ševčenka i ponosimo se njegovom osvojenom Ligom prvaka s Milanom, a vi ćete i šestu godinu zaredom imati pobjednika, to je stvarno nevjerojatno”. I, naravno, kao, uostalom, i 99% nogometom zaluđenih civila u Kijevu, posebno je u kontekstu Hrvatske istaknuo jednog čovjeka. Luku Modrića.

Isto kao Messi, Xavi...

Od tih šest uzastopnih naslova u elitnom europskom natjecanju Modrić potpisuje četiri. Odradio je 120 minuta u Lisabonu 2014. protiv Atletica, 120 minuta protiv istog suparnika 2016. u Milanu pa 90 minuta lani u Cardiffu protiv Juventusa.

Nezamjenjiv kotačić u jednom od najmoćnijih nogometnih strojeva u povijesti. Realova legenda Francisco Gento šest je puta kao igrač bio klupski prvak Europe, Cristiano Ronaldo u subotu se s pet titula izjednačio s Alessandrom Costacurtom, Paolom Maldinijem i sedmoricom realovaca koji su Stari kontinent poharali od 1956. do 1960. godine.

I odmah iza njih, s četiri titule Lige prvaka, hrvatski je veznjak, koji će 9. rujna proslaviti 33. rođendan. Četiri primjerice imaju i Lionel Messi, Andres Iniesta i Xavi, Barcelonini velikani.

U finalu protiv Liverpoola bio je na razini dovoljnoj da sa suigračima izdominira u sredini terena i Redsima uništi sve nade. Nije Real bio briljantan, nije ni trebao biti. Bio je toliko dobar koliko mu je bilo dovoljno da ponovno osvoji naslov prvaka Europe. Isto kao i Modrić. Već toliko puta viđeno, Realov i Modrićev stav šampiona.

- Napravili smo nešto nevjerojatno, povijesno. Dvaput je posebno, ali ovo je herojski. U petak smo gledali film o košarkaškim klubovima poput Chicago Bullsa, Boston Celticsa i Los Angeles Lakersa. Kad su oni osvojili titulu triput zaredom, postali su dinastija. Mislim da smo mi sada postali dinastija u nogometu. Prvaci smo i u tome moramo uživati. Svaki je od ovih naslova poseban. Sad moramo uživati pa se onda dobro pripremiti i sljedeće sezone krenuti i po četvrtu titulu u nizu - pričao je Modrić novinarima iz cijelog svijeta koji su željeli čuti što nakon utakmice misli Realova zvijezda.

Nije žurio

Vrijeme je prolazilo, od posljednjeg zvižduka suca Milorada Mažića na Olimpijskom stadionu u Kijevu prošla su tri sata. Cristiano Ronaldo već je odavno odradio posao s novinarima i čekao suigrače u Realovu autobusu upaljenih motora. Takav je Ronaldo, u svemu mora biti prvi; prvi izlazi iz klupskog autobusa, prvi izlazi iz svlačionice i ulazi u autobus, jedino je na zadnji trening uoči finala došao - posljednji. Vidjet ćemo tko će uskočiti u njegove cipele sljedeće sezone ako Portugalac stvarno napusti Santiago Bernabeu.

Ronaldo je čekao i čekao, ali Modrić nije žurio. Neki Realov činovnik dvaput ga je požurivao, no nije se desetka Reala na to obazirala. Bilo je oko 2.30 po lokalnom vremenu kad je napokon mogao progovoriti na hrvatskom jeziku.

Bolji od Liverpoola

- Ha, što da vam kažem, sretan sam, jako sam sretan. Uživam u svakom trenutku otkako sam došao u Real. Nije lako doći do svega ovog što smo napravili, ali uz rad, uz ovu momčad koju imamo, eto, ostvarili smo nešto nevjerojatno. Treba vidjeti hoće li ijedna momčad u budućnosti to uspjeti ponoviti. Ja mislim da neće. Stvarno uživam u svakom trenutku, sretan što sam dio ove Realove priče - govorio je nasmiješeni Modrić, svjež kao da je došao s odmora, a ne s finala Lige prvaka.

- Sve to izgleda lagano kad Real igra, ali nije to baš tako jednostavno. Normalno je kad osvojiš triput Ligu prvaka i igraš četvrto finale da ti je samopouzdanje na visokoj razini i tako se i ponašaš na terenu - objasnio je Modrić nevjerojatnu Realovu lakoću pobjeđivanja.

Ovako je on vidio događanja na 63. finalnom dvoboju najboljih europskih klubova.

- Pokazali smo da smo bolja momčad od Liverpoola, pogotovo u drugom poluvremenu. Prvih 15-20 minuta oni su bili bolji, nismo u utakmicu ušli kako smo željeli. Liverpool je dominirao, imao je i neke prigode, no nakon dvadesetak minuta, kad smo uzeli loptu pod svoju kontrolu, sve je išlo puno lakše. Mislim da smo na kraju ostvarili zasluženu pobjedu.

Trinaesti put Real Madrid postao je prvak Europe, treći put zaredom osvojio je krunu. Modrić je došao do 20. klupskog trofeja u karijeri, 14. u dresu Reala otkako je u ljeto 2012. godine na Santiago Bernabeu stigao iz Tottenhama.

- Na finalu su mi bili roditelji, supruga s djecom, prijatelji, kum... Naravno da im nije dosadilo što stalno pobjeđujemo, za njih je to nešto posebno. Užitak im je kad dođu na teren, slikaju se s drugim igračima, ne može im to dosaditi.

Imamo što je potrebno

Priču s Realom je završio, ali sezona još nije gotova. Ni blizu. Od Modrića se očekuju velike stvari ovog ljeta s reprezentacijom, koju će kao kapetan voditi na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

- Osjećam se sve bolje što sam stariji, kako godine prolaze. Bit ću spreman za Svjetsko prvenstvo, moram se 31. svibnja javiti u reprezentaciju. Dotad ću se odmoriti, jedva čekam da počnu pripreme za Rusiju. Nadam se da ćemo tamo imati dosta uspjeha, da ćemo napraviti najbolji rezultat otkad sam ja u reprezentaciji, to nam je prvi cilj. A otkad sam ja u reprezentaciji, na svjetskim prvenstvima još nijednom nismo prošli skupinu. Vjerujem da ćemo cilj ostvariti jer naša momčad ima sve potrebno da napravi velik rezultat. Moramo biti skupa, moramo biti kao jedno, vjerujem da je došlo vrijeme da prođemo skupinu. A ako to napravimo, onda možemo napraviti i nešto više.

S Realom je osvojio sve, ali s reprezentacijom, realno, nije napravio iskorak. Turnir u Rusiji bit će mu šesto veliko natjecanje, a samo je dvaput, i to na europskim prvenstvima, s Vatrenima Modrić uspio proći skupinu. Nedostaje mu u karijeri pravi rezultat s izabranom vrstom...

- Fali mi, fali, naravno da mi fali. Reprezentacija je nešto posebno, pogotovo što ću prvi put na nekom velikom natjecanju biti kapetan, što je za mene samo dodatna motivacija. Od 2006, kad sam debitirao na Svjetskom prvenstvu, uvijek smo tu negdje, šuljamo se, pogotovo na europskim prvenstvima. Malo nam je nedostajalo sportske sreće, malo su ti neki drugi detalji otišli na drugu stranu. Nadam se da će se u Rusiji Fortuna okrenuti na našu stranu.

Soccer Football - Champions League Final - Real Madrid v Liverpool - NSC Olympic Stadium, Kiev, Ukraine - May 26, 2018   Real Madrid's Sergio Ramos lifts the trophy as they celebrate winning the Champions League                               REUTERS/Kai Pfaffenbach     TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Fokus na Mundijalu

Rusija bi mogla biti posebna i po tome što će tamo biti posljednji veliki turnir na kojem je Modrić igrao za Hrvatsku. Oproštaj na Svjetskom prvenstvu 2018?

- Vidjet ćemo, ne želim sad o tome, pogotovo prije Svjetskog prvenstva. Ne želim davati neke velike najave i slično, želim se samo fokusirati na ono što nas čeka u Rusiji, sve me ostalo uopće ne zanima.

U kakvom je fizičkom stanju? Klupsku sezonu okončao je s 43 utakmice, ukupno 3.338 minuta.

- Fizički sam odlično, nema problema. Ima još puno do početka Svjetskog prvenstva, dovoljno vremena za odmor i pripremu. Ne osjećam se umorno, sezona jest bila duga, ali nisam umoran, to mi je najbitnije.

Dobro zvuči, dobro se osjeća. Uskoro će SP, a i sam kaže - vrijeme je. S Realom je sve osvojio, vrijeme je i da s Hrvatskom ispiše povijest.

Linker
20. travanj 2024 12:18