Reuters / Phil Noble Livepic
VRHUNAC KARIJERE

MANDŽO JE I SLUŽBENO LEGENDA JUVEA! Bolji je čak i od slavnog Zlatana Ibrahimovića, a šef poručuje: 'Pomladio sam ga za 10 godina!'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 22. rujan 2017. 10:13

Gotovo po pravilu kolo Serie A ima barem jednog hrvatskog ofenzivca u naslovnoj ulozi. Jednom je to Ivan Perišić, drugi put Nikola Kalinić, a u srijedu navečer red je došao na Marija Mandžukića. Efektnim pogotkom, glavom u padu, Mandžukić je donio Staroj dami petu uzastopnu pobjedu (1:0) na početku prvenstva i omogućio zadržavanje koraka s Napolijem koji nikad kao ove sezone nije djelovao odlučan da prekine tu dominaciju Juventusa.

Maksimalno povjerenje

Ipak, kada je Higuain u krizi ili kada Dybala uzme “slobodan dan”, Massimiliano Allegri u svom kadru ima čovjeka koji može odlučivati utakmice poput ove s Fiorentinom. Tih, samozatajan, daleko od naslovnica koje su rezervirane za argentinski dvojac, ali itekako koristan na svim dijelovima travnjaka, Mandžukić je čovjek od maksimalnog Allegrijevog povjerenja. La Gazzetta dello Sport piše da ga je tijekom treninga u ponedjeljak talijanski stručnjak čak i postavio na gol pa osobno isprobavao njegove reflekse, navodno bio i itekako zadovoljan viđenim, pa zlu ne trebalo...


SUperMariooooo

Šalu na stranu, Mandžukić se nastavio potvrđivati kao dokazana vrijednost u Juventusu, uz to u srijedu navečer se i izjednačio sa Zlatanom Ibrahimovićem po broju golova u crno-bijelom dresu. Ibrahimović 26, Mandžukić 26. Što je još važnije u istom broju nastupa (92), ali s deset asistencija više (16) hrvatskog reprezentativca u odnosu na Zlatana (6). A znamo da Ibrahimović nije baš bilo tko!

Super Mario u Juventusu svakom utakmicom sve više postaje zvijezda koja to nije, “div od metar i devedeset”, kako mu često tepaju, primjer je napadača koji ne živi za golove već za momčad. Ni sraz s Fiorentinom nije bio iznimka, puno odrađenog prljavog posla od strane Mandžukića na lijevoj strani na kojoj se već udomaćio, ali i pogodak u maniri golgetera što nikada nije prestao biti. Iako Allegriju puno znači na toj lijevoj strani, golgeterski instinkt ipak ga dovodi u situaciju da rješava utakmicu kao što je tu u srijedu bio slučaj.

Mlađi 10 godina

- Mandžukića sam pomladio za deset godina. Kako? Kao klinac je igrao na krilu, a zahvaljujući meni ponovo je u istoj ulozi - reći će Allegri itekako svjestan značaja i uloge koju ima Mandžukić.

Uostalom, njegov izostanak zbog ozljede protiv Barcelone prisilio ga je da napuni vezni red s jednim igračem više, svjestan da na toj lijevoj strani nema igrača koji može odraditi posao kao što to radi Mario. Kada je u momčadi to je ipak druga priča, pogotovo kada je Higuain daleko od igrača koji je koštao 90 milijuna eura.

- Higuain nije u najboljem trenutku, ali i takvi trenuci prolaze. Protiv Fiorentine nije zabio ni Dybala, ali zato jest Mandžukić. Ne može se pobjeđivati sa samo jedim igračem koji zabija golove - bilo je Allegrijevo razmišljanje nakon utakmice za koju je Mandžukić dobio pohvale i od suigrača Juana Cuadrada.

- Jednostavno je, dobijem loptu, u kaznenom prostoru su Mandžukić i Higuain i znam da će netko od njih to pospremiti. Puno pričam s Marijom, gotovo uvijek uđe u završnicu i stvarno je naše jako oružje. Kada imaš više kvalitetnih igrača koji napadaju gol onda je i puno lakše zabiti - dodao je Cuadrado.

Pohvale Kaliniću

Poput Mandžukića, pohvale za svoj nastup u srijedu dobio je i Nikola Kalinić koji je iznudio jedanaesterac za vodstvo Milana protiv SPAL-a. Za svoji je nastup u svim talijanskim medijima ocijenjen visokom ocjenom.

S Kalinićem ne staje popis Hrvata koji su obilježili peto kolo, jer je još u utorak među istaknutijim pojedincima u remiju Bologne i Intera bio Bruno Petković. Osim asistencije Verdiju, Petković je odigrao odličnu utakmicu, odradivši veliki dio posla i u fazi defanzive.

- Čekao sam svoju priliku i mislim da sam je iskoristio na najbolji način, ali treba nastaviti raditi. Svaki od nas daje dio sebe da bismo nastavili ovim putem kojim idemo - rekao je Petković kojem je ovo bio treći nastup za Bolognu ove sezone.

Mandžukićevim pogotkom Hrvati su ostali drugi najefikasniji stranci u Serie A gdje je 11 igrača, koji su do sada upisali nastup, postiglo devet golova.

Učinak Hrvata u Serie A

IVAN PERIŠIĆ ------------ (Inter) 5 nastupa (450 minuta), 3 pogotka, 3 asistencije

MARCELO BROZOVIĆ --- (Inter) 3 nastupa (104 minuta)

NIKOLA KALINIĆ --------- (Milan) 4 nastupa (193 minute), 2 pogotka, 1 asistencija

MARIO MANDŽUKIĆ ----- (Juventus) 5 nastupa (443 minute) 2 pogotka, 2 asistencije, 1 žuti karton

MARKO PJACA ----------- (Juventus) bez nastupa zbog ozljede

MILAN BADELJ ----------- (Fiorentina) 4 nastupa (337 minute) 1 pogodak, 1 žuti karton, 1 crveni karton

MARKO ROG -------------- (Napoli) 2 nastupa (24 minute) 1 pogodak

IVAN STRINIĆ ------------ (Sampdoria) 1 nastup (66 minuta) 1 asistencija, 1 žuti karton

ANDRIJA BALIĆ ----------- (Udinese) bez nastupa

STIPE PERICA ------------ (Udinese) 2 nastupa (47 minuta), 1 žuti karton - ozlijeđen

ANTE BUDIMIR ----------- (Crotone) 5 nastupa (379 minuta)

BRUNO PETKOVIĆ ------- (Bologna) 3 nastupa (117 minuta), 1 asistencija, 1 žuti karton

IVAN VARGIĆ ------------- (Lazio) bez nastupa

PETAR BRLEK ------------ (Genoa) 2 nastupa (79 minuta)

IGOR BUBNJIĆ ------------ (Udinese) bez nastupa

SILVIO ANOČIĆ ----------- (Roma) bez nastupa

Linker
23. travanj 2024 16:30