Ronald Gorsic / CROPIX
TURBULENTNA SEZONA

MLADI HRVATSKI REPREZENTATIVAC S TRIBINA GLEDAO KAKO NJEGOV SLAVNI KLUB TONE U DRUGU LIGU 'Kao da nitko nije vjerovao da možemo izgubiti...'

BORNA SOSA Hrvatski mladi reprezentativac u Stuttgartu, od ponedjeljka novom drugoligašu
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 31. svibanj 2019. 17:24

Union Berlin novi je njemački prvoligaš, prvi put u povijesti. Što znači da je Stuttgart novi drugoligaš. Dečki iz istočnog Berlina s 0:0 u uzvratu prošli su dalje, dok momčad iz grada Mercedesa kreće u sanaciju kvara. Borna Sosa nije bio dio gubitničkog Stuttgarta u tom doigravanju, gledao je utakmicu s tribine.

Stadion će biti pun

- Nismo trebali izgubiti, kao da nitko nije vjerovao da možemo izgubiti. Ali, dogodilo se i s time se sad treba pomiriti - kaže Borna ne krijući kako je očekivao da će biti barem na klupi u toj presudnoj utakmici.

Ali kako štošta u Stuttgartu ove sezone nije štimalo, tako i ne treba iznenaditi što je ključnu utakmicu odgledao s tribine.

- Očekivao sam, naravno, nadao sam se da ću igrati. Trener je tako odlučio, pokušao je na mojoj poziciji s igračem koji nije lijevi bek, dok je lijevi bek Insua igrao krilo. Nije uspjelo, ali teško je očekivati da će se tri lijeva beka naći u zapisniku.

Ako ste očekivali otrovne strelice Borne Sose, izljeve nezadovoljstva, nećete ih dobiti. Najlakše bi se sad bilo naslađivati i reći ‘tako je to kad ja nisam igrao’ ili nešto slično, ali mladi reprezentativac nije na tom tragu.

- Objektivno, malo tko je mogao očekivati ovakav kraj sezone. Bilo je tu svega, teških trenutaka, turbulentna je bila sezona, ali nitko se nije nadao ispadanju. Teško mi je reći gdje je konkretno zapelo, no sve je krenulo naopako otpočetka sezone. Neki nesretni porazi, ne pobijediš kad trebaš, pa uđeš u taj mlin iz kojega je teško izaći. I onda ovako završi.

Ali u Njemačkoj nema neke drame. Jučer su u klubu imali zadnju zajedničku večeru, rekli bismo, karmine, potom svatko svojim putem. Nema suza, navijačke depresije?

- Ovdje je to puno drugačije. Nema takvih negativnih emocija, smatra se normalnim da netko ispadne iz lige, netko uđe u nju. Stuttgart je velik klub, jedan od najvećih u Njemačkoj, ima puno navijača i svi su uvjereni da će se vratiti u ligu već iduće sezone. S tom idejom krenut će u novu sezonu, u drugoj ligi stadion će također biti pun.

STUTTGART, GERMANY - JANUARY 19:  Levin Oeztunali of FSV Mainz battles for possesion with Borna Sosa of VfB Stuttgart during the Bundesliga match between VfB Stuttgart and 1. FSV Mainz 05 at Mercedes-Benz Arena on January 19, 2019 in Stuttgart, Germany.  (Photo by Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images)
Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images

Hoće li dio te priče biti i Borna Sosa?

- Ne znam. Vidjet ćemo što će biti. U ovom trenutku moj jedini fokus postaje U-21 Euro, koncentriram se samo na to natjecanje, želim na okupljanje doći čiste glave i spreman za veliki rezultat u Italiji i San Marinu. Za odluke ima vremena, tek je završila ova sezona. Hoću li ostati u drugoligaškom Stuttgartu ili nekamo otići, o tome ćemo tek razgovarati.

Znači, moguće je da ćemo ga dogodine gledati u drugoj Bundesligi, da će biti dio povratničkog Stuttgarta?

- Sve je moguće. Nije to nikakav problem, Stuttgart je institucija njemačkog nogometa, a druga liga je u rangu druge engleske lige. Igra se dobar nogomet, stadioni su puni, medijski je sjajno praćena. I ta je opcija otvorena, ali, kažem, razgovarat ćemo tijekom ljeta, nije nikakva sila.

Prva sezona nije bila u rangu očekivanja, nije igrao koliko je priželjkivao, a onda je i Stuttgart ispao iz Bundeslige. Da se može vratiti godinu dana unatrag bi li povukao ‘undo’, ili bi opet izabrao Stuttgart?

- Ma, bez obzira na sve, i na to što nisam igrao koliko sam se nadao, imam u nogama 12 utakmice Bundeslige, puno treninga s velikim igračima. Kad ste svaki dan na terenu s legendama poput Badstubera ili Gomeza i upijate sve što vam kažu, pitate ih za savjet ili gledate kako oni rade i treniraju, morate nešto naučiti. I biti bolji nego što ste bili prije. U ovih godinu dana naučio sam puno, to mi iskustvo nitko ne može uzeti. Naravno, suočiš se pritom i s manjom minutažom, ne ide sve kako si se nadao i očekivao, ali i to je dio škole i učenja. Kad se sve zbroji u Stuttgartu sam napredovao, nisam pogriješio što sam došao. A u nogometu nekad naučiš lekcije i kad ti ne ide, izađeš iz toga još jači. Bundesliga je jedna od najtežih liga na svijeta, ja osjećam da sam se prilagodio na taj nogomet, vidio sam da se mogu nositi s protivnicima na toj razini i da i dalje mogu samo napredovati.

Pula, 121018.
Stadion Aldo Drosina. 
Kvalifikacijska utakmica a mlade igrace U21 izmedju Hrvatske i Grcke za Europsko prvenstvo u Italiji. 
Na fotografiji: Borna Sosa.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX

Vrhunska generacija

Euro U-21 ostat će kao utjeha za sve probleme u Stuttgartu, Hrvatska sanja jedan veliki rezultat, ali teška je i skupina. Francuska, Engleska, Rumunjska, a samo jedno sigurno mjesto u polufinalu?

- Pričao sam baš i s Pavardom o tom turniru, rekao mi je da je Francuska iznimno jaka, da će nam biti teško proći skupinu. Mi to znamo, ali svejedno idemo u San Marino s velikim optimizmom. Pokazali smo već puno puta u prošlosti da smo kvalitetna momčad, vrhunska generacija, dobro se poznajemo i možemo se oduprijeti najjačima.

Engleska i Francuska slove za najjače reprezentacije na kontinentu, kandidati su i za naslov prvaka, ne samo u skupini?

- Uvijek su to reprezentacije od kojih se najviše očekuje, ne možemo sad od njih pobjeći, no oduprijet ćemo im se najbolje što znamo. Adute imamo, vjerujemo u sebe i siguran sam da će Hrvatska na tom natjecanju imati što reći.

Ulog su i Olimpijske Igre?

- Sigurno, to nam je svima san, za to živimo. Da budemo prvi koji će izboriti nastup na Igrama. Optimističan sam, znam da vrijedimo, još da nam se poklopi nekoliko stvari, uz malo sreće, možemo doći vrlo daleko.

A o Stuttgartu i budućnosti nakon toga?

- Tako je, sad je Euro glavna preokupacija!

Linker
26. travanj 2024 10:19