Srdjan Vrancic / CROPIX
BIVŠI DINAMOVAC ZA SN

MODRIĆ JE NAJBOLJI NA SVIJETU! ČAK I PORTUGALCI PRIHVAĆAJU DA ZASLUŽUJE BITI ISPRED CRISTIANA RONALDA 'Meni je normalno da je on dobio nagradu!'

Bivši stoper Dinama i prvi Portugalac u Maksimiru uoči prijateljske utakmice Vatrenih s izabranicima izbornika Fernanda Santosa
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 06. rujan 2018. 17:13

S njim o portugalskom, pa i hrvatskom nogometu, možete pričati satima. Tonel je danas nogometni umirovljenik, bivši Dinamov stoper i prvi Portugalac u Maksimiru krenuo je s trenerskim ‘kursom’ i polako razmišlja o budućnosti. Iako se, kao pravi Portugalac ni oko čega ne zamara, polako, ima vremena.

Tako se, barem slušajući Tonela, ne zamaraju ni Portugalci time što im u goste dolazi Hrvatska, druga reprezentacija svijeta. Oni su prvi u Europi, još uvijek, a susret je i tako prijateljski. Prema tome...

-... znate što znači prijateljska utakmica. To je prilika da izbornik vidi neke nove igrače, da predstavi javnosti neke mlađe koji bi u budućnosti trebali ili mogli činiti okosnicu naše selekcije. Tako se ova utakmica i najavljuje, uza sav respekt Hrvatskoj, to je ipak prijateljska utakmica - priča Tonel.

Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

Koji su to novi ili mladi igrači koje ćemo vidjeti u Faru, na kome Portugal bazira svoju budućnost?

- Neki su već poznata imena u svjetskom nogometu, poput Bernarda Silve ili Guedesa, Renata Sancheza, a neki su mlađi poput Benficinih Rubena Diasa ili Gelsona Fernandesa, koji tek moraju pokazati svoju kvalitetu. Dosta je igrača u poznim godinama, poput Pepeta, Fontea ili, ako hoćete, Cristiana Ronalda i izbornik Fernando Santos mora tražiti rješenja za budućnost.

Na neki način, dakle, dolazi do smjene generacija? Ali, također, moći ćemo vidjeti i kako izgleda Portugala bez Cristiana?

- Da, treba reći da puno toga ovisilo o Ronaldu u zadnjih 10 godina, što je i normalno, jer on je jedan od najboljih igrača u povijesti. Neće igrati ovu utakmicu, tek je došao u Juventus, važno mu je što prije prilagoditi se obvezama u klubu, nije ni ranije igrao neke utakmice. Istina, Portugal bez Cristiana nije i neće biti isti, iako, ne zaboravite, Portugal je dobar dio finala Eura odigrao bez njega, izišao je zbog ozljede i ipak smo postali prvaci Europe.

Nitko nije zabrinut

Vjeruju li portugalski navijači u svoju reprezentaciju, nadaju li se da bi u budućnosti mogla biti tako uspješna kao u zadnjih 10-15 godina?

- Vidjet ćemo, teško je to prognozirati. Kažem, neki su igrači stigli do pred kraj svojih karijera, treba naći zamjene. Ja vjerujem da Portugal ima igrača koji u budućnosti mogu činiti vrlo dobru reprezentaciju, ali isto tako, igra portugalske selekcije bazirat će se puno više na momčadi nego na pojedincima. Kakvi će biti rezultati, hoćemo li ikad više ponoviti veliki uspjeh, tko zna? Ali, optimizam jest prisutan, nitko ne očekuje da će s oproštajem ove generacije uslijediti neki veliki pad.

Iako Portugal nije briljirao na SP-u i ispao ranije od očekivanja?

- Ne, nije to nikoga zabrinulo. Portugal je u Rusiji ostvario svoj minimalni cilj, prošao je skupinu. A nakon skupine je uvijek sve moguće, tu odlučuju nijanse. Da smo bili prvi u grupi, a nedostajalo je malo sreće, išli bismo na Rusiju koja je ipak lakši suparnik od Urugvaja. I tada bismo imali više šanse da odemo daleko. Ovako smo ispali, ali nije nikakva drama.

Nova iskušenja

Znači, pozicija Fernanda Santosa nije nimalo uzdrmana, ne ovisi mu posao o jednom ili dva poraza u idućem razdoblju?

- Ma ne, zasad to nitko ne gleda tako. Kažem, nije nitko ispadanje na Mundijalu u osmini finala shvatio kao tragediju, niti kao znak da bi izbornik morao otići. Santos je osvajanjem Eura zaradio toliko kredita da će ih teško potrošiti. Kreće novi ciklus, nova iskušenja, zato ova utakmica s Hrvatskom i dobro dođe, da Santos vidi na koga će se moći osloniti kad krenu natjecateljske utakmice.

Kako Portugalci gledaju na činjenicu da je Modrić ispred Ronalda u svim izborima za najboljeg igrača godine? Samom Cristianu to očito nije najbolje sjelo?

- A vidite, ljudi su naviknuli da se na tronu izmjenjuju Messi i Cristiano, vjerojatno su mnogi očekivali da će se ta dominacija nastaviti, vjerujem da su mnogi u Portugalu navijali da Ronaldo opet bude najbolji. I da su neki razočarani. Ali, isto tako, mnogi su i svjesni da je Modrić ove godine stvarno zaslužio nagradu. Već nekoliko godina igra na visokoj razini, osvojio je Ligu prvaka, vodio Hrvatsku do drugo mjesta na svijetu, meni je normalno da je on dobio nagradu. Dobro je i za nogomet da to nisu uvijek Messi i Ronaldo, možda su već ranije zaslužili i Xavi, Iniesta... Sad je Modrić najbolji i to je OK.

Bit će jako zanimljivo

Nego, zna li Tonel da Hrvatska nikad Portugalu nije zabila gol?

- Ne, nisam to znao. Ali, ako je tako, to je čista slučajnost, ne treba iz toga izvoditi zaključke. Hrvatska i Portugal su otprilike ista razina, u 10 utakmica možda bi pet puta pobijedila Hrvatska, pet puta Portugal. Čak bih rekao da je u ovom trenutku Hrvatska i malo bolja od Portugala, to govori rezultat na SP-u, ali i imena koja igraju u reprezentaciji Hrvatske, no, ukupno gledajući to je slična kvaliteta. I bez obzira što je prijateljska, utakmica u Faru mogla biti jako zanimljiva.

Linker
23. travanj 2024 01:52