REUTERS/Tatyana Makeyeva
POSLJEDICE TEŠKOG KIKSA

MODRIĆEV JE ISTUP PODIGAO TEMPERATURU Kriza u Madridu dosegla jednu višu razinu: Prvi je put netko jasno kazao da stvari ne štimaju!

VELIKA KRIZA REAL MADRIDA Nakon novog kiksa, domaćeg ligaškog poraza od R. Sociedada, Kraljevski klub ponovno se našao u problemima
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 08. siječanj 2019. 23:08

Nakon poraza od Real Sociedada kriza u madridskom Realu otišla je na višu razinu. Djelomice je tome pridonio i vrlo otvoren i samokritičan istup Luke Modrića odmah nakon utakmice, u kojem je novinarima u mix-zoni odao stavove izvan stereotipa.

- Naš problem nije VAR, sudac koji je imao krivi dan ili nedostatak sreće. Problem je dekoncentracija zbog koje stalno činimo gluposti na početku utakmice i dopustimo vodstvo suparniku. Potom je sve teže, mučimo se i još propuštamo puno šansi. Mnogi od nas nisu u formi, ja prvi, preuzimam svoj dio odgovornosti. No, moramo reagirati, vidjeti u čemu je problem, zašto nismo kompaktni, čvrsti kao prije.

MADRID, SPAIN - JANUARY 06: Luka Modric (L) of Real Madrid CF and his teammate Karim Benzema (R) reacts as Real Sociedad de Futbol players celebrate their second goal during the La Liga match between Real Madrid CF and Real Sociedad de Futbol at Estadio Santiago Bernabeu on January 06, 2019 in Madrid, Spain. (Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)
Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images

Modrićev je istup podigao temperaturu u Realu i okruženju, jer je netko prvi put jasno i glasno kazao da stvari ne štimaju. Kako je kazao da je nužno da igrači između sebe otvoreno porazgovaraju, to se u ponedjeljak, nakon treninga, i dogodilo. Kakvi su odjeci tog razgovara saznat će se vjerojatno brzo.

U međuvremenu, Florentino Perez, za kojeg kažu da je izuzetno ljut na trenera i igrače zbog slabih rezultata, ponedjeljak je posvetio promociji još jednog golobradog talenta. Iz Man. Citya u Španjolsku je vraćen 19-godišnji Brahim Diaz, mladi reprezentativac kojeg se smatra jednim od najtalentiranijih ofenzivnih veznjaka u Europi. Tako se priključio nizu mladih igrača koje je Perez angažirao posljednjih godina. Illarramendi, Asensio, Odegaard, Kovačić, Lucas, Čerišev, Theo Hernandez, Vallejo, Marcos Llorente, Regulion, Odriozola, Valverde, Ceballos, Vinicius i drugi mladi su igrači dovođeni posljednjih 4-5 godina kao temelj za stvaranje novog Reala. Onog koji će postupno zauzeti pozicije momčadi koja je u istom razdoblju osvojila ‘sve živo’ i praktično se prometnula u najbolju postavu svih vremena Reala.

Više njih je u međuvremenu otpalo, neki su tek došli, treći su na posudbama. Sve to vrijeme Real je u selekcijskoj muci, koja je svoj vrhunac doživjela prošlog ljeta, te zapravo predstavlja uzrok aktualnih teških (čini se sve težih) posljedica...

Real Madrid je nakon 18 kola već zaostao za vodećom Barcelonom 10 bodova. Upisao je 6. poraz sezone u Primeri, ukupno 9. u svim natjecanjima (29 utakmica). Madriđani su u 18 kola postigli samo 26 golova, što je najslabiji skor od sezone 1993/94. Slaba realizacija, iako momčad stvara šanse, a što se jasno vidjelo protiv Sociedada, smatra se ključnim problemom loših rezultata. Neumitno je da većina komentara ističe Ronaldov odlazak prošlog ljeta.

Važno, ne i presudno

Činjenica jest da je odlazak najvećeg golgetera u povijesti važan faktor problematičnosti Realove realizacije. No, nije presudan. Prošle godine u ovo vrijeme Barca je imala još veću prednost, a za Real je igrao Ronaldo i do studenoga postigao 2, a onda do 20. siječnja još 2 pogotka u Primeri. Nakon što je prvenstvo izgubljeno, Ronaldo je do kraja sezone u 17 utakmica postigao 20 golova. Portugalac je na jesen bio fokusiran na LP uz 9 golova, dok je na proljeće do četvrtfinala dao 6 pogotka. U polufinalu i finalu nije poentirao.

Dakle, Real je imao probleme u prvenstvu i s Ronaldom, a svoje je natjecateljske limite u prvenstvu (i kupu) uglavnom kompenzirao vrhunskim dosezima u Ligi prvaka. Osvojene su 4 LP u pet godina, što je uz titulu Primere 2017. osnažilo okvir druge Perezove vladavine. Ona je opterećena sa tek dvije nacionalne titule u 9 godina.

MADRID, SPAIN - SEPTEMBER 20:  Cristiano Ronaldo of Real Madrid CF reacts during the La Liga match between Real Madrid CF and Real Betis Balompie at Estadio Santiago Bernabeu on September 20, 2017 in Madrid, Spain.  (Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)
Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)

Po mnogima je upravo Perezova opsjednutost europskim i svjetskim naslovima, kao nužnom okviru glamura i posljedičnog biznisa, ključna odrednica načina na koji vodi klub. U prvom mandatu pogotovo, i u prvoj polovici drugog mandata (2009.) Perez je diktirao kriterije galaktičnih zvijezda koje je dovodio u Madrid. Figo, Zidane, Ronaldo, Beckham, Owen... pridonijeli su globalnom iskoraku Perezova Reala, kao što je odmak od logičnih nogometno važnih faktora kao što je bio igrač Makelele, ili trener Del Bosque (po Perezu nisu bili dovoljno glamur) pridonijeli da su rezultati izostali.

Perez je bio primoran abdicirati 2006. zbog pritiska javnosti i članova kluba. Vratio se tri godine kasnije, što se poklopilo s dolaskom Cristiana Ronalda, iako je taj transfer dogovorio prethodnik mu Calderon. Perez je doveo Kaku, Benzemu, X. Alonsa i druge, a Ronalda nikad nije volio i zato se malotko iznenadio što je Portugalac ljetos ostao bez obećanog povećanja plaće i uvrijeđeno otišao u Juventus. Navijači Reala neće to danas zamjeriti Perezu, jer ni oni većinom nikad nisu zavoljeli CR-a, unatoč njegovim fantastičnim brojkama. No, silno mu se zamjera ono što je zapravo i ključ razumijevanja aktualne krize.

Drukčija ideja

Perez, naime ljetos, nije doveo niti jedno TOP-pojačanje! Niti Neymara, ni Mbappea, ni Hazarda, ni Kanea, ni Lewandowskog, koje se ‘vidjelo’ kao kompenzaciju za Ronalda. Perez je imao drugu ideju. Veliki novac investirao bi samo u Neymara, no ovog PSG nije pustio, a niti je želio doći. Perez je vrlo tašt i teško podnosi činjenicu da je Neymar već bio član Reala kao mlađi igrač, a nije prepoznat klasom, pa se kasnije transferirao u redove ljutog suparnika s Camp Noua.

Izostanak kupovine alternative u napadu kroničari su si objašnjavali Perezovom idejom kako je njegov ljubimac, Gareth Bale, onaj koji će, uz drugog mu ljubimca Benzemu, lakše zabijati kad nema sebičnog CR-a. Bila je to grdna zabluda, jer Bale reda najviše ozljede i svojom letargijom iritira navijače i medije, a sada već i suigrače. Kako je posljednji veliki transfer bio 2014., kada je za 75 milijuna eura doveden James, mnogi se analitičari sada pitaju što se to događa sa Perezom. Umjesto TOP-igrača skuplja mlade talente i očekuje da će momčad držati šampionske ritmove. Ne ide, jer za Realovu situaciju nije presudan Brahim Diaz, 19-godišnjak, nego gotov igrač, koji će biti sposoban za 20-ak golova po sezoni.

MADRID, SPAIN - NOVEMBER 03: Santiago Solari, head coach of Real Madrid looks on during the La Liga match between Real Madrid CF and Real Valladolid CF at Estadio Santiago Bernabeu on November 03, 2018 in Madrid, Spain. (Photo by Denis Doyle/Getty Images)
Denis Doyle/Getty Images

‘Trošenje’ trenera

Realova kriza u međuvremenu ne jenjava, i već je progutala praktično dva trenera. Prvog Zidanea, koji je uvidjevši Perezove namjere u selekciji odlučio otići. Julen Lopetegui bio je tek 5. izbor i tako je, vrlo brzo, završio kao marginalni putnik Realove zbilje. Došao je Solari, nakon što su Pereza odbili Conte i još neki treneri, ali kako se razumije iz aktualnosti posrnulog tima Blancosa, nema štofa da promijeni odnose sezone. Veliko je pitanje hoće li se Argentinac zadržati do lipnja, kamoli da će biti kormilar iduće sezone...

Mnogo je tu dvojbi, gorčina. Samo s novim TOP-igračima (Hazard, Mbappe...) i velikim trenerom Perez može promijeniti tijekove svog prvog mandata, kada je srljao iz greške u grešku i izgubio podršku sociosa.

Realovi kiksovi ove sezone u prvenstvu

18. kolo

REAL MADRID - R. SOCIEDAD 0:2

17. kolo

VILLARREAL - REAL MADRID 2:2

13. kolo

EIBAR - REAL MADRID 3:0

9. kolo

REAL MADRID - LEVANTE 1:2

8. kolo

ALAVES - REAL MADRID 1:0

6. kolo

SEVILLA - REAL MADRID 3:0

4. kolo

ATHLETIC - REAL MADRID 1:1

Učinak Realovih trenera ove sezone

JULEN LOPETEGUI

(1. VII. - 29. X. 2018.)

14 utakmica

6 pobjeda

2 remija

6 poraza

21:20 gol-razlika

SANTIAGO SOLARI

(29. X. 2018. - ?)

15 utakmica

11 pobjeda

1 remi

3 poraza

36:15 gol-razlika

Linker
19. travanj 2024 02:21