screenshot
ZA SLOBODNU O DRAMI SVOJE OBITELJI

NAPOKON LIJEPE VIJESTI O HRVATSKOM KAPETANU! SANDRO SUKNO SE VRATIO IZ SAD-A 'Idem korak po korak, ali nadam se da ću se vratiti vaterpolu!'

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 28. ožujak 2018. 21:38

Proslavljeni hrvatski vaterpolist i jedan od najboljih vaterpolista svijeta Sandro Sukno vratio se u Hrvatsku samo 16 dana nakon operacije srca u SAD-u, prenosi DuList.

Sukno je sletio u Zračnu luku Dubrovnik gdje ga je dočekalo izaslanstvo Juga CO s buketom cvijeća i nekoliko prigodnih darova.

"Najbitnije je da je operacijski zahvat prošao dobro. Sad još treba malo vremena, nadam se da će sve biti u redu. Nisam dobio neku posebnu terapiju. Mislim da bih kroz 5/6 tjedana trebao imati kontrolu, a poslije toga bih mogao početi s aktivnošću. Ali polako, ima vremena. Idem korak po korak i nadam se da ću se vratiti vaterpolu", rekao je Sukno za DuList.

Video: DuList

Sukno je za vremena dok je još bio na američkom tlu u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju progovorio i o drami koju proživljava njegova obitelj, supruga Paola, majka Mariji i otac Goran, koji je, također, vezan za bolesničku postelju, zbog još težih zdravstvenih teškoća. Sandru je nešto lakše, jer mu se „prikazao“ i njegov „zamjenski otac“, zagrebački Šibenčanin Perica Bukić.

Video: DuList

--------------------------------------------------------------------

*** Razgovor vođen prije povratka u Hrvatsku ***

- Znam da je najveći dio hrvatske sportske javnosti, i ne samo sportske s radošću i olakšanjem primio vijest o mom uspješnom operativnom zahvatu u Clevelandu. To mi neizravno pomaže da se osjećam još bolje poslije operacije, koja je na moje veliko zadovoljstvo prošla u najboljem redu. Čuveni američki liječnik dr. Nicholas Smedira je, također, više nego zadovoljan. Prava je sreća što sam, uz nemalu pomoć Hrvatskog vaterpolskog saveza, posebice doktora reprezentacije Borisa Labara došao do njega i Clevelanda. Svakim se danom osjećam sve bolje, a doktor Smedira to potkrepljuje i ohrabrujućim nalazima – počeo je našu transatlantsku ćakulu Sandro Sukno.

O kapetanu hrvatske reprezentacije kao brižna mati, osim dr. Labara, gotovo svakodnevno brine nekad najbolji svjetski vaterpolist Perica Bukić. A, dakako, prije svih supruga Paola, koja je uz Sandra, u SAD-u. Sjajnog dubrovačkog vaterpolista posebno je dirnula Bukićeva misao, kad je kazao „kako je najvažnije da Sandro ozdravi, puno važnije od toga kad će se vratiti vaterpolu“.

Al Bello/Getty Images
Al Bello/Getty Images / Getty Images

- U stalnom sam kontaktu s Pericom Bukićem. Unisoni smo u tom stavu. Najvažnije je da se popuno oporavim. Bit će vremena za ozbiljno razmišljanje o nastavku karijere. O ponovnom skoku u bazen. Ako sve bude teklo, kako predviđa doktor Smedira, onda ću do kraja godine plivati, jačati, da bi potom bio spreman za „pravi“ povratak u bazen – „pliva“ Sukno između tolikog potrebnog optimizma i „tvrde“ realnosti.

U Sandrovim, makar škrtim rečenicama, ćuti se, međutim, barem u tragovima nadaleko poznati dalmatinski dišpet. Pogotovu, u odnosu na one, koji su ga na brzinu otpisali poslije prvih vijesti o problemima sa srcem.

- Kakav bih ja bio sportaš, kad ne bih budan sanjao povratak u bazen! Vaterpolo je bitan dio mog života. No, vjerujte mi nekog posebnog inata nema. Moja je situacija previše delikatna da bih se inatio. Ipak, ne krijem jaku želju da opet zaplivam, tresem suparničke mreže. Vaterpolo je bio i ostao važan dio mog života. Naravno, da mi se povremeno nametne misao na koji bih način živio bez vaterpola – nije Sandro do kraja prihvatio tezu o dišpetu.

A Sandrova je velika sportska i životna bitka samo dio drame, koju proživljava obitelj Sukno. Za bolesnički je krevet odnedavno vezan i njegov otac Goran, koji je s Pericom Bukićem i Ratkom Rudićem kao izbornikom „kalio“ olimpijsko zlato prije 34 godine u Los Angelesu.

- Otac je, također, sve bolje. Ide redovito kod logopeda. Nemojte inzistirati na detaljima. Naravno, da nije lako cijeloj obitelji, ali oporavak teče dobro. To je jedino bitno – raduje se naš sugovornik usporednom zdravstvenom oporavku svoga oca Gorana.

Uz Sandrovu bolesničku postelju neprestano bdije supruga Paola. Iako je dvojbeno možemo li krevet nazvati strogo „bolesničkim“, s obzirom da Sandro i Paola žive u hotelu…

- Ne znam kako bih sve izdržao bez Paole. Ona mi je, blago rečeno, najveća podrška. Najveći oslonac u teškim trenucima, kao i inače u životu. A, istina, hotel je u sklopu bolnice. Sve je ovdje sjajno organizirano. Ništa se ne može dogoditi bez nadzora liječnika. Zato je suvišno pitanje o načinu hotelskog života, režimu prehrane – otkriva nam Sukno.

U našem razgovoru nismo mogli preskočiti njegov dosadašnji klub, talijanski Pro Recco. Posebno, onaj dio priče, koji se odnosi na raskid ugovora talijanskog kluba s bolesnim hrvatskim igračem. Na potez, koji je izbornik Ivica Tucak bez ustručavanja nazvao sramotom vaterpolskog Real Madrida. Teza o sramoti ima uporišta i u usporedbi sa „slučajem Ademi“, kad je zagrebački Dinamo korektno i redovito pune dvije godine plaćao, zbog nedozvoljenih sredstava, suspendiranog igrača. Pokušali smo Sandra isprovocirati tezom o nekorektnošću Maurizija Feluga, predsjednika slavnog talijanskog kluba i bivšeg talijanskog reprezentativca. No, bez uspjeha.

- Nemojte se vraćati na odavno proliveno mlijeko. Sve sam proživio na svoj, ne baš lagan način. Zadržao sam, međutim, korektnu komunikaciju s bivšim klubom. Prije odlaska u Cleveland obavijestio sam Talijane da sam se odlučio na operativni zahvat. Oni su mi, pak, zaželjeli sreću – otkrio nam je Sandro komunikaciju, koja je (ne)sretna kombinacija kurtoaznog i protokolarnog.

CIJELI INTERVJU MOŽETE PROČITATI OVDJE.

Linker
20. travanj 2024 07:01