Čim je ušao pokazao je klasu - Josip Brekalo
 Zeljko Hajdinjak / Cropix
POKVAREN TELEFON

NIJEMCI PODIGLI PRAŠINU ZBOG 'BREKALOVE HOMOFOBNE IZJAVE', HRVAT ZA SVE OKRIVIO MOBITEL: 'Nikada to ne bih tolerirao, ja poštujem sve ljude...'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 27. kolovoz 2018. 21:30

Hrvatski nogometaš Josip Brekalo izazvao je buru komentara i podijeljena mišljenja u njemačkoj javnosti svojom izjavom u vezi kapetanske trake s duginim bojama koju su pojedini njemački mediji prozvali homofobnom.

Podsjetimo, kapetani Wolfsburga od početka ove sezone, u svim uzrastima - od najmlađih do seniora, te muškoj i ženskoj sekciji - na rukavima nose traku u duginim bojama, općeprihvaćeni simbol tolerancije prema LGBT zajednici. Uprava Wolfsburga na ovaj se potez odlučila na inicijativu kapetanice ženske ekipe Nille Fischer u namjeri da pokaže kako su oni "sportsko društvo koje se zalaže za tolerantno društvo", izjavio je direktor Jorg Schmadke.

Traku duginih boja nose i oba kapetana muške seniorske momčadi - veznjak Josuha Guilavogui i kapetan Koen Casteels.

Brekalo je na tu novost reagirao izjavom: "Odgojen sam jako religiozno. Nemam ništa protiv da netko drugačije živi, dok je to samo njegova stvar. Ali ovaj simbol ne želim i neću nositi jer se protiv mom kršćanskom svjetonazoru."

Nijemcima, međutim, osim ove izjave, dodatno smeta i navodna Brekalova aktivnost na društvenim mrežama. Kicker tvrdi kako je hrvatski napadač na Instagramu i Twitteru komentirao i 'lajkao' podrugljive objave na račun kapetana Wolfsburga s trakom u duginim bojama. Na pitanje novinara njemačkog Kickera da objasni svoje objave, Brekalo je objasnio da njegov mobitel sam od sebe 'lajka' i objavljuje takve komentare. U međuvremenu, navodi Kicker, svoje je objave obrisao.

Screenshot / Twitter

I novinari Bilda također su tražili hrvatskog nogometaša da objasni objave na društvenim mrežama:

"Vidio sam objave, ali mogu vam reći da ja to nisam učinio. Imam problem s mobitelom.Nikada ne bih tolerirao takve negativne komentare jer ja poštujem sve ljude i njihov način života. Ipak, moram reći da ne mogu u potpunosti stati iza ove akcije uprave Wolsfburga jer to proturječi mojim kršćanskim uvjerenjima".

Brekalo je prije dvije godine u Wolfsburg došao iz Dinama za odštetu od 10 milijuna eura. Otkako je u Njemačkoj, za Wolfsburg i Stuttgart (gdje je bio na posudbi) odigrao je 49 utakmice, postigao sedam golova i namjestio četiri. Rođen je 1998. u Zagrebu i igrao je za sve uzraste hrvatske nogometne reprezentacije.

Linker
20. travanj 2024 14:40