Brad Penner / USA Today Sports / Reuters
'BIT ĆE VELIKO POJAČANJE WIZZARDSA'

NISU SAMO HRVATI ODUŠEVLJENI, SUIGRAČI SE RADUJU BOJANU 'Uzbuđen sam što dolazi! Hey, dokle god ćemo zabijati nije me briga što radi na terenu'

Neven Spahija i Aco Petrović suglasni u procjeni: 'Bojan će biti veliko pojačanje Wizardsa'
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 24. veljača 2017. 17:43

Dobitna situacija za obje strane. Bojan Bogdanović dolazi u kompetitivnu sredinu i u društvo boljih suigrača, a Washington je dobio veliko pojačanje - sažetak je razmišljanja pomoćnog trenera Atlante Nevena Spahije na temu “tradea” hrvatskog košarkaša iz najgore momčadi lige, Brooklyn Netsa, u treću momčad Istoka, Washington Wizardse.

S obzirom na njegove zaključke, našalili smo se da Spahija ne bi smio zadovoljan ovom razmjenom igrača jer se njome pojačao jedan od Atlantinih izravnih konkurenata.

- Ha, ha, ha, to mi nije drago, ali vidio sam koliko se Bojan muči u Netsima. Taj klub jednostavno nije bio dobra sredina za njega i drago mi je što je pronašao momčad koja se bori za velike stvari. Rekao bih i da je to glavni razlog zbog kojeg je Washington pravi klub za Bojana.

Amerikanci pišu da će se Bogdanović novoj momčadi priključiti u Philadelphiji u kojoj Wizardsi u noći s petka na subotu (jedan sat) igraju prvu utakmicu nakon All-Stara. Bogdanović protiv Šarića u novoj epizodi prije nego što se mislilo.

Već smo pisali da će ga dočekati momčad u kojoj je startna petorka (Wall, Beal, Porter, Morris, Gortat) nosila cijelu momčad. Drugi su po minutama ove sezone (34.2 od mogućih 48), a njihova klupa s 23 koša po utakmici bila je druga najgora u ligi. Na startere otpada 84.7 koševa po utakmici. Bojan će biti prva zamjena za Portera, a postoji i mogućnost “small ball” petorke u kojoj će naš igrač u napadu širiti reket.

- Još ranije su se potužili da neće moći izdržati u ovom ritmu ako će igru i dalje nositi samo petorica igrača. Pretpostavljam da je za Bojana predviđeno mjesto trećeg krila u rotaciji i da računaju na njegov ‘skorerski’ potencijal. U pravilu svaka momčad ima ‘fejk startere’ i snagu s klupe jer su rotacije u NBA-u iznimno bitne. Bojan će zbog svega toga biti veliko pojačanje za Washington.

Aco Petrović
Foto: Jaki Franja / CROPIX
Aco Petrović

Sličnu ocjenu iznio je i izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Aco Petrović...

- ‘Win-win’ situacija. Nakon igranja u momčadi u kojoj se mogao posvetiti brojkama i pokazivanju budućim klubovima, prepoznao ga je klub s velikim ambicijama. Sad može biti miran jer dolazi u natjecateljsku sredinu, a ja sam zadovoljan i s aspekta reprezentacije jer će Wizardsi sigurno igrati u doigravanju. Bolje je da sezonu produži za mjesec, mjesec i pol nego da ima tromjesečnu stanku do 25. ili 26. srpnja kad će nam se na pripremama priključiti NBA-ovci.

U trećoj NBA sezoni Bogdanović je na prosjeku od 14.2 koša uz 44 posto šuta (trice 36%) za 27 minuta provedenih u igri. Jedanaest puta je postigao najmanje 20 koševa. Za razliku od Netsa, u glavnom američkom gradu ga čeka jedan od najboljih asistenata, John Wall (10.6; drugi u ligi).

- U Washingtonu će dobivati puno više kvalitetnijih lopti koje omogućuju bolje šutove. Šutovi koje je morao uzimati u Netsima često nisu bili najbolje izrađeni i to mu je kvarilo postotak. U analizi šuta treba razlikovati postotke iz otvorenih pozicija i tzv. ‘contested shotsa’, šutova preko ruke.

Osim igračke, analizirana je i financijska strana “transfera”. Washington preuzima na sebe plaćanje ostatka ugovora koji je za ovu sezonu iznosio 3,573.020 dolara. Zbog tzv. “trade kickera” taj će iznos biti uvećan za 15 posto, što znači da je Bojan dobio i određenu “povišicu”. Na ljeto će i dalje biti ograničeni slobodni igrač (RFA), Washington će imati pravo zadržati ga uz istu plaću koju će mu ponuditi neki drugi klub.

- Teško mi je govoriti što ‘trade’ znači za njegov budući ugovor jer nisam analizirao Washingtonov ‘salary cap’ i projekcije za sljedeću sezonu, no Bojan generalno može biti miran jer ga je puno klubova htjelo dovesti. Najvažnije je da je otišao iz ekipe koja je gubila utakmice i sad je na njemu da ova tri mjeseca u Wizardsima iskoristi kako bi na ljeto potpisao što bolji ugovor - rekao je još Spahija.

ZVAT ĆE GA “BO”

Nisu Hrvati jedini koji procjenjuju da će Bogdanović biti veliko pojačanje za Washington. Druga najveća zvijezda momčadi, Bradley Beal, ima velika očekivanja od igrača za kojeg je rekao da će se zvati “Bo”.

Sjetio se nedavne utakmice u kojoj im je utrpao 21 koš.

- Mislim da nam je nekoliko puta zakucao. Uzbuđen sam zbog njegova dolaska, ‘man’. Raznovrstan je i mislim da će nam puno pomoći i u obrani i u napadu. Jako dobro će nam doći.

Svidjelo mu se kad je jedan od kolega spomenuo da Bogdanović voli izlaziti iz blokova i tražiti prostor za otvoreni šut...

- Hey, dokle god ćemo postizati koševe neće me biti briga što radi na terenu. Napravili smo dobar posao s ovim ‘tradeom’, nastavit ćemo našu seriju - rekao je još Beal.

Linker
26. travanj 2024 08:02