Dean Klafurić
 Ranko Suvar / CROPIX
HRVATSKI TRENER ŽIVI SVOJ SAN

OD ANONIMCA DO TRENERA ZA TROFEJE Hrvat je dobio priliku života: 'Uspio sam pokazati da imam znanje i sposobnost biti prvi trener tako velikog kluba'

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 08. lipanj 2018. 11:54

Hrvatski trener Dean Klafurić (45) ostaje na klupi varšavske Legije! Kao što su i najavili iz poljskog kluba, u ponedjeljak u 11 sati službeno su objavili svoju odluku i tako je Klafurić, eto, za osvajanje dvostruke krune nagrađen novim ugovorom...

- Potpisao sam u ponedjeljak ujutro, putem telefaksa, jednogodišnji ugovor plus opciju produžetka za još jednu godinu. Zadovoljan sam, klub je prihvatio moj plan rada i nastavljam posao tamo gdje sam stao. Legia je veliki klub, pred nama su veliki izazovi, ponajprije europska iskušenja i nadam se uspješnom nastavku rada - rekao nam je Klafurić prije nego je odletio u Varšavu, gdje će u utorak biti i službeno predstavljen kao novi/stari trener Legije.

Potpora kluba

- Dean je preuzeo momčad u teško vrijeme i uspješno je završio sezonu, upoznavši istodobno način na koji klub funkcionira. To ga je učinilo najozbiljnijim kandidatom za trenera u novoj sezoni, razgovarali smo s nekoliko trenera, no svojim nas je planom i programom, kao i vizijom razvoja kluba, Klafurić uvjerio da je naš najbolji izbor. Želim mu svu sreću, imat će potporu svih nas u klubu u ostvarivanju ciljeva - pojasnio je Dariusz Mioduski, predsjednik Legije, odluku o Klafurićevu ostanku na klupi.

Kad je proljetos, poput ‘vatrogasca’, zamijenio smijenjenog Romea Jozaka, s kojim je i došao u Legiju, prvi je dogovor s klubom bio da ostaje samo do kraja sezone. Klafurić nije mogao ni sanjati da će mu dolazećih osam utakmica posve promijeniti život - sedam pobjeda i jedan remi donijeli su mu osvajanje prvenstva i kupa, od anonimnog je postao trofejni trener i u Legiji su također promijenili razmišljanje i odlučili su produžiti suradnju s našim trenerom.

- Očito je da sam uspio pokazati kako imam znanje i sposobnost biti prvi trener tako velikog kluba i drago mi je što su čelnici to prepoznali. Kad sam preuzeo momčad, uopće nisam razmišljao o tome što će biti nakon kraja sezone, nego sam se fokusirao isključivo na momčad i na svaku sljedeću utakmicu. Sad sam dobio priliku života i stvarno sam presretan zbog toga. No, tih dobrih rezultata ne bi bilo bez mojih izvrsnih igrača, kao ni bez cijelog stručnog stožera, te svih djelatnika kluba, koji su stali uz mene. Osjetila se sinergija, svi smo živjeli za rezultat i na kraju su nam se snovi ostvarili. Bilo bi nepravedno ne spomenuti i moje prethodnike, Romea Jozaka i Jaceka Magieru, koji su također utkali svoj doprinos u osvajanje dvostruke krune - kaže Klafurić.

Liga prvaka je san

Hoćete li pojačati momčad? Ima li zanimljivih igrača u Hrvatskoj?

- Ne mogu o imenima javno govoriti, ali radimo na dovođenju pojačanja. Sportski direktor Ivan Kepčija i ja u stalnom smo kontaktu, sve ćemo napraviti u skladu s klupskom politikom. Nisam od onih trenera koji kažu da im “uvijek trebaju još dva igrača”, za mene su igrači koje imam u svlačionici najbolji i uvijek ću slijediti klupsku politiku. Najlakše je, naime, reći, trebam “tog, tog i tog” igrača, mogu i ja to reći, ali uvijek sam zadovoljan igračima koje imam.

Ostaju li Antolić, Eduardo i Vešović?

- Sva trojica imaju ugovore, potrebni su mi i koliko znam nema govora o njihovu odlasku. Koliko znam, zasad svi igrači ostaju, a tijekom priprema ćemo reagirati i vidjeti hoćemo li nekoga prodati, ili će ići na posudbu. Nekompletni ćemo započeti pripreme, imat ćemo dvojicu igrača na SP u Rusiji u reprezentaciji Poljske (Artur Jedrzejczyk i Michal Pazdan), na njih vjerojatno nećemo moći računati ni u prvim pretkolima za ulazak u Ligu prvaka, pa će igračka križaljka praktički biti riješena tek krajem srpnja.

Kakav je vaš europski cilj? Plasman u Ligu prvaka, ili...?

- To je san i želja! A cilj je plasirati se u skupinu Europske lige. Naši su ciljevi kao i Dinamovi, iako ne bih želio susresti se s plavima u nekom od pretkola. Kao što sam i ranije rekao; niti bi Dinamo bio dobar ždrijeb za Legiju, niti Legia za Dinamo - smatra Klafurić.

Linker
25. travanj 2024 15:56