REUTERS
PIŠE ROBERT MATTEONI

OSPORAVATI NOGOMET LUKE MODRIĆA MOGU DVIJE SKUPINE PROMATRAČA Prvi su oni koji suštinski ne razumiju nogometnu igru, a drugu oni koji su zlonamjerni

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 18. veljača 2018. 09:16

Luka Modrić Ima 32 godine. Od toga je već 15 godina u profesionalizmu. Svake godine u sve višim razinama. Po učinku se Modrićeve godine ne vide kroz tipiziranu prizmu finiša karijere. Protiv Paris SG-a, protiv bitno mlađih suparnika (Rabiot 10 godina, Verratti 7), opet je bio uspješan u nametanju Realove igre. I to neovisno o tehničkoj grešci koju je počinio kad je ispustio iz vida Rabiota za gol PSG-a. Dogodi se i njemu, oličenju standardnosti u odgovornosti u igri…

Osporavati nogomet Luke Modrića mogu dvije skupine promatrača. Prvu čine oni koji suštinski ne razumiju nogometnu igru, a drugu oni koji su zlonamjerni. Prve se može razumjeti, ovi drugi ne zaslužuju pažnju…

Bez golova ili asistencija, i s greškom kao kod gola PSG-a, u europskim se medijima Modrića tretira i dalje klasom u svjetskoj panorami veznih igrača. Na elitnim razinama doživljaja nogometa, u analitičkim i stavovima (inih) dojmova, jedan potez nije presudan za procjene realnih vrijednosti. Otuda slapovi hvalospjeva talentu, osobnosti i karakteru Realova playmakera, ili kako ga Madriđani tituliraju El Cerebro, mozgu igre Blancosa.

Takav status Modrić je zaslužio zato što i kad igra ispod svojih standarda, on je i dalje učinkom jedan od ključnih aktera Zidaneove škvadre. Jer, kako je naglasio jedan od analitičara Marce, i kod najslabije verzije ovog nogometnog genija, to je za solidnu šesticu. I dovoljno da utječe usmjeravanju igre Reala i učinku suigrača prema pozitivi. Drugi razlog zašto je Modrić tretiran ikonom u Madridu i kriterijem veznog igrača u vrhunskom nogometu uopće, to je njegov pristup igri.

Taktički, tehnički i odgovornošću prema momčadi odrađuje ogroman posao za Real. Bez njegova rintanja u srijedu navečer, u kriznim fazama neuravnotežene formacije Blancosa, teško bi se dogodila slava Ronaldovim golovima, Marcelovim prodorima ili eksploziji Asensija. Za takav pristup, lojalnost momčadi, odrađivanje puno laicima nevidljivog posla, odgovornost u igri, kvalitetan doprinos posjedu lopte, ubacivanja između linija, sveprisutni Modrić zaslužuje samo još jedan kompliment uistinu realovskoj klasi.

LIVERPOOL, ENGLAND - JANUARY 25: Dejan Lovren of Liverpool reacts during the EFL Cup Semi-Final Second Leg match between Liverpool and Southampton at Anfield on January 25, 2017 in Liverpool, England.  (Photo by Julian Finney/Getty Images)
Julian Finney/Getty Images / Getty Images

U vrijeme kada se kroz Lyon probijao u ozbiljan europski nogomet, Dejan Lovren nije imao baš puno sreće sa zdravljem. Uhvatio bi formu i onda bi se ozlijedio, pa kretao iz početka. Slično je bilo i u reprezentaciji. Kad je trebao na Euro u Poljsku, u najboljem dijelu sezone, pred finale Francuskog kupa, teže je ozlijedio zglob. Na Euro naposljetku nije išao. Nakon toga ušao je u lošu fazu statusa u Lyonu, da bi nakon te sezone otišao u Southampton. Tamo se Lovren odlično snašao i za kratko vrijeme stekao veliki ugled kao stoper, uslijed čega ga je Liverpool otkupio za 25 milijuna eura.

U kultnom engleskom klubu Lovren je prvotimac već u četvrtoj godini. Skupio je najveći broj klupskih nastupa od dosadašnjih mu klubova (uključujući HNL). Kako je i kod karizmatičnog Kloppa zadržao udarne pozicije, štoviše, lani je produžio ugovor do 2021. godine, jasno je da ima kvalitetan status u velikom klubu. Dejan Lovren je u Liverpoolu sjedinio sve svoje vrline i mane, njihove posljedice, nanizao vrhunske partije, ali i banalne greške, zamjenjivao faze odlične forme i pehova s ozljedama koje su ih prekidale, zalijevao odnos crno (prozivanje) i bijelo (veličanje) u javnosti i kod navijača. Mnoštvo oprečnih dana i učinaka je karakteriziralo i njegovu reprezentativnu stvarnost.

Najava sazrijevanja

Ove sezone Lovrenove mijene nekako se smanjuju. Otkako je na Anfield Road stigao najskuplji branič, Virgil van Dijk, počelo se provlačiti u medijima da bi Lovren mogao izgubiti pozicije. No, kako činjenice ukazuju, ne samo da nije izgubio pozicije, a što je i kapetanska vrpca protiv Man. Cityja naznačivala, nego je Lovren u paru s Van Dijkom djelovao bitno sigurniji i efikasniji branič. U Portu, gdje su se Redsi poigrali s domaćinima, uživajući u igri a la Klopp (brza tranzicija), Lovren je bio vrlo dobar. Je li možda najava sazrijevanja tog 28-godišnjaka nemirnog duha? Lovren je branič sa svim potrebnim fizičkim potencijalima, uz solidan tehnički temelj, da bi bio vrhunski stoper. Jedan od faktora koji mu je nedostajao jest upravo mirnoća i staloženost. Na terenu i izvan njega. Ukoliko je aktualna forma vjesnik tog sazrijevanja, ne samo Liverpool, nego i reprezentacija će imati veliki adut za natjecateljske iskorake.

Linker
20. travanj 2024 15:04