Screenshot
ČESTITKE STIŽU SA SVIH STRANA

POZADINA PRIČE O ŠEST HRVATA I DVA BOSANCA KOJI SU POKORILI NJEMAČKU 'Šteta je što smo svi morali odseliti iz Hrvatske! Neki u potrazi za poslom...'

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 16. lipanj 2019. 15:36

Malonogometni klub TSV Weilimdorf iz Stuttgarta osvojio je naslov prvaka Njemačke u futsalu. Ne bi to za nas bilo posebno zanimljivo da svoj veliki doprinos tom uspjehu nisu pružili i hrvatski hakleri, predvođeni igračem-trenerom Tomislavom Bevandom.

Weilimdorf je bio autsajder, ali je uspio prirediti veliko iznenađenje i u finalnom ogledu za naslov njemačkog prvaka srušiti favorizirani HSV Panthers, klub koji je rekorder po broju osvojenih naslova. U finalnom susretu odigranom u ispunjenoj Scharreni u Stuttgartu Weilimdorf je slavio rezultatom 5:4.

Hrvati i u igri i u upravi

Za Weilimdorf nastupaju vratar iz Osijeka Ivan Mladina, bivši igrač velikog nogometa Josip Čačić iz Zadra, zatim Hrvati iz Mostara Ivan Knezović i Franjo Delić te igrač-trener Tomislav Bevanda iz Čitluka. Pomoćni trener i treći vratar je Matija Vinski, a tu su još dvojica igrača iz Bosne i Hercegovine, Emrah Sarić i Emir Bunar. U klubu je još i Marko Marković, koji predstavlja sponu između igrača i Uprave, te Mario Pehar koji vodi cijelu priču zajedno s predsjednikom Michaelom Bachmannom. Alen Lalić je pak bio trener do play-offa, a u razigravanju se povukao u Upravu kluba te je vođenje momčadi prepustio Bevandi.

Privatna arhiva
Josip Čačić i Josip Božinović

- Šteta je što smo svi morali odseliti iz Hrvatske, neki u potrazi za poslom, a neki, poput mene, sa željom za većim sportskim izazovom. No, stvarno je čudo ovo što smo napravili. U Stuttgartu živi između 50 i 60 tisuća Hrvata, već par dana dolaze nam brojne poruke i čestitke - rekao nam je Josip Božinović, Splićanin na privremenom radu u Njemačkoj.

On je u Stuttgart stigao u siječnju, svidjele su mu se ambicije Weilimdorfa i brzo se dogovorio s klupskim čelnicima. Božinović je profesionalac, dok ostali naši igrači uz igranje futsala imaju i redovit posao.

Dogodine i Bundesliga

- Rade za vlasnika kluba, posao nije tjelesno težak, a maksimalno izlazi u susret po pitanju slobodnih dana, treninga i utakmica. Očekivali smo da ove sezone možemo doći do finala i osvojiti naslov, sve osim toga bio bi neuspjeh za nas. Imamo doista kvalitetne igrače, od vratara Mladine koji je bio u reprezentaciji dugi niz godina, pa do Bevande koji je bio reprezentativac Bosne i Hercegovine, Čačića koji je nastupao za Zadar...

Privatna arhiva
Privatna arhiva

Kaže kako su navijači u polufinalu i finalu pružili odličnu podršku njemu i suigračima.

- Ne postoji organizirana navijačka skupina, ali stvarno su nas sjajno podržali. Naš uspjeh izazvao je i dosta velik medijski interes u Njemačkoj, iznenadio sam se koliko smo bili popraćeni. Futsal se ovdje počeo dosta dizati u posljednje dvije sezone, a za godinu dana trebala bi s natjecanjem početi jedinstvena Bundesliga, profesionalno prvenstvo u kojem će igrati momčadi iz cijele Njemačke.

Božinović je hrvatskim ljubiteljima futsala poznat kao bivši igrač Split Tommyja, bio je prvak Bosne i Hercegovine sa Starim Gradom, igrao je i za Zrinjski, Torcidu i Inero. Nije nam mogao reći hoće li s novim njemačkim prvakom nastupiti u Ligi prvaka sljedeće sezone ili će promijeniti sredinu.

- Ne znam hoću li ostati i dalje u Weilimdorfu. Javili su se već neki njemački klubovi koji su zainteresirani. Sve je moguće - zagonetno je zaključio Josip Božinović.

Linker
14. travanj 2024 08:08