REUTERS/Heinz-Peter Bader / REUTERS
'ZAŠTO NE? SVI GRIJEŠIMO'

REKORDNI HRVATSKI STRIJELAC U SERIE A PROKOMENTIRAO 'NAJGORI DALIĆEV PORAZ U KARIJERI' Nikola Kalinić bi i dalje trebao konkurirati za reprezentaciju

SLUČAJ Kako Igor Budan, najbolji hrvatski strijelac u Serie A svih vremena (44 gola) gleda na budućnost Nikole Kalinića, napadača koji je potjeran iz Rusije
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. kolovoz 2018. 10:01

Na Euru 2008. napadani ste naklon utakmice s Austrijom, kako gledate na Kalinićev incident? I vi ste bili na rubu među Vatrenima, igrate, ne igrate…

- Puno gore stvari su se događale. To što se zbilo nije ugodno, pogotovo zbog trenutaka koji je bio za reprezentaciju, a vidjeli smo da to na grupu nije negativno utjecalo, očito je taj izbornikov potez bio u redu. Iako je i sam Dalić kazao da mu je to najveći poraz u karijeri. Dalić je morao reagirati jer u protivnom bi bio preslab prema svlačionici, demonstrirao je snagu, personality…

Bi li Dalić, ostane li izbornik, i Kalinić trebali sjesti, riješiti sve, i da Kalinić ubuduće bude na dispoziciji nacionalnoj vrsti?

- Ne vidim razlog zašto ne bi sjeli, ako mu treba u reprezentaciji, pa čak i ako mu ne treba. Mene su vrijeđali nakon manje od 20 minuta loše igre s Austrijom, a Talijanima sam jako dobro odradio. Uvijek je pitanje iz kojeg kuta gledaš na situaciju. Trebali bi sve razjasniti. Obojica su profesionalci. Vjerujem da Kaliniću nije lako je ostao je bez životne šanse. Neće mu biti jednostavno ići s djetetom na plažu, u dućan, napravio si je negativan pečat u karijeri, svi će ga pitati zašto.

Svi griješimo

Držite da bi Nikola Kalinić trebao u sljedećim akcijama konkurirati za reprezentaciju?

- Zašto ne! Svi griješimo. Ali prvo sve treba raščistiti. Iako, naravno, ne znam je li između Dalića i njega puklo za vijeke vjekova ili ne.

Vas su te 2008. kritizirali i novinari i bivši igrači, ne samo za igru nego i nedostatak angažmana. To vam je bio kraj u reprezentaciji.

- Nasmijao sam se tim komentarima, pa ne može 20 minuta loše odigranih uništiti sve što sam napravio u karijeri. U svemu tome bilo je i politike.

Na utakmici Hrvatska - Austrija u prvom kolu Eura Budan je ušao u 72. minutu umjesto Petrića. Kasnije više nije igrao, službeno zbog ozljede. Je li stvarno bila u pitanju ozljeda?

Ne može svatko

- Zaista sam imao problem s desnim koljenom. Odmah sam išao na operaciju. Naime, prije Eura odradio sam utakmicu u kojoj najvjerojatnije nisam trebao igrati, ali mislio sam biti heroj i spasiti Parmu protiv Intera, koji se borio za prvaka. Polomio sam se, krenuo na Euro s problemima, ali nisam mogao to odbiti. Očekivao sam da će biti puno bolje, nisam se nalazio u pravom fizičkom stanju, da sam bio bolji puno bih više napravio i na Euru i nakon njega. Na kraju zadovoljan sam, nezavisno jesam li u reprezentaciju ostavio neki trag. Ispuno sam dječački san, debitirao na Kantridi i stvarno mi je bilo drago što sam dio te reprezentacije u koju su tada dolazili neki sada veliki igrači. Bio sam poštivan, to je najvažnije, a ne može svatko biti drugi na svijetu… A što se tiče toga Eura, ljudi imaju pravo reći što misle.

Prošao je osam operacija.

- Četiri puta lijevo i jednako toliko desno koljeno.

Linker
24. travanj 2024 08:20