Screenshot: Youtube
STIGLO I OBJAŠNJENJE

STADION ZAZIVAO ODLAZAK HRVATA, A ONDA JE USLIJEDIO ŠOK Težak udarac za hrvatsku koloniju, bivši dinamovac odlazi, a sezonu će spašavati njegov dvojac

POLJSKA Varšavska Legia smijenila je hrvatskog trenera nakon domaćeg kiksa na startu doigravanja
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 16. travanj 2018. 21:13

Romeo Jozak (45) više nije trener varšavske Legije! Nakon što je proveo samo sedam mjeseci na kormilu hrvatski je trener smijenjen, presudio mu je subotnji domaći poraz u 1. kolu doigravanja za prvaka protiv Zaglebiea (0:1). Bio je to 11. poraz Legije u ovoj sezoni, 8. pod Jozakovim vodstvom i klupski su čelnici odlučili otkazati hrvatskom treneru. Jozak je vodio 27 utakmica, ostvario je 16 pobjeda, upisao 3 remija i pretrpio 8 poraza, po 4 kod kuće i u gostima...

Vodeći je Lech (55 bodova) kiksao u petak i izgubio doma od Korone, a drugoplasirana Jagiellonia, koja ima isti broj bodova kao i Legia (54), također je ‘pucala u prazno’, izgubivši doma 1:2 protiv Gornika. Otvorila su se, eto, Jozaku vrata da pobjedom zasjedne na vrh, međutim uslijedilo je veliko razočaranje i neočekivani poraz. Navijači su tijekom utakmice skandirali protiv hrvatskog trenera tražeći njegov odlazak i nakon kasnovečernjeg sastanka klupske uprave, Legia je u subotu oko ponoći izdala kratko priopćenje u kojem je samo navedeno da je “uprava smijenila trenera Romea Jozaka, a do kraja sezone momčad će voditi njegov pomoćnik Dean Klafurić”. Jozak nakon utakmice nije imao pojma da bi se nešto takvo moglo dogoditi - novinarima je, naime, govorio:

- Imali smo šanse, ali lopta nije htjela u gol. Unatoč porazu, dali smo najbolje što smo mogli. Osjetio sam u svlačionici mnogo pozitivne energije prije utakmice, imali smo veliku želju za pobjedom, ali koncentracija je negdje nestala čim je utakmica počela. Preuzimam odgovornost za neuspjeh - pričao je Jozak, a o skandiranju navijača je rekao:

Navijači tražili odlazak

- Demokracija je, navijači imaju pravo izraziti svoj stav. No, svi mi želimo isto - uspjeh Legije! Vjerujem da ćemo osvojiti prvenstvo, također vjerujem u Boga i znam da se ništa ne događa bez razloga. Sad se svi moramo ohladiti, pa ću o porazu razgovarati s igračima. Mislio sam da smo na dobrom putu izlaska iz krize, ali opet smo zakoračili unatrag. U srijedu nas čeka polufinale kupa s Gornikom, moramo se pripremiti za taj dvoboj, želimo osvojiti dvostruku krunu - govorio je Jozak na svom, pokazalo se, posljednjem izlasku pred novinare.

Samo nekoliko sati kasnije je smijenjen, a u nedjelju u podne konferenciju za novinare održao je Legijin predsjednik Dariusz Mioduski, pojasnivši razloge Jozakove smjene:

- Nije bilo lako treneru otkazati suradnju. Ali, u ovoj situaciji to je bila jedina moguća odluka, ovoj je momčadi potreban vođa! Naši ciljevi ostaju isti, osvajanje dvostruke krune i sve je još uvijek u našim rukama. Bio sam svjestan rizika kad smo angažirali Jozaka, čovjeka bez trenerskog iskustva, ali tada nismo imali drugu opciju. Sad se možemo pitati je li rizik bio prevelik, ali jesenas smo trebali čovjeka koji će prodrmati svlačionicu, trebali smo neopterećenog trenera koji će promijeniti mentalno stanje igrača. Romeo je to i učinio - rekao je Mioduski.

- Međutim, u posljednje vrijeme neke stvari nisu bile dobre i sad smo tu gdje jesmo. Imamo najbolje igrače u Poljskoj, ali nismo - momčad! Ovom smjenom opet riskiramo i preuzimam odgovornost za taj potez. Odluku nisam donio vruće glave, razgovarali smo s Romeom i sve smo mu objasnili. Legia je u fazi velikih promjena, nije lako kombinirati klupske organizacijske promjene s osvajanjem trofeja. Do kraja sezone momčad će voditi Jozakov pomoćnik Dean Klafurić, a nakon toga odlučit ćemo o novom treneru i posebnu ćemo pozornost posvetiti iskustvu budućeg trenera.

Sportski direktor Ivan Kepčija, kojeg je u Legiju doveo baš Jozak, govorio je istim jezikom kao i Mioduski, istaknuvši:

Najveći udarac

- Klafurića smo odabrali zato jer poznaje momčad iznutra i vjerujemo u njega. Najvažnije je da postanemo momčad, a ne samo konglomerat odličnih pojedinaca.

Dogodila se, eto, zanimljiva i neobična situacija - Jozak je otišao, a njegovi ljudi, Kepčija i Klafurić, koje je on doveo sa sobom, ostaju u klubu! Obično u ovakvim prilikama svi zajedno ‘lete’. Znakovito je da su i Mioduski i Kepčija istaknuli kako “Legia ima odlične pojedince, a nema momčad”! I to je svakako najveći udarac Jozaku.

A trenerska mu se pozicija uzdrmala kad je iz prve momčadi izbacio ljubimca navijača, povremenog reprezentativca Michala Kucharczyka. Istina, vratio ga je iz druge momčadi prije desetak dana, no šteta je bila nepopravljiva, crv nezadovoljstva ušao je u svlačionicu (među nezadovoljnima je bio i najbolji strijelac kluba, Jaroslaw Niezgoda) i Jozak je izgubio ovu bitku. Vidjet ćemo kako će se Klafurić snaći u novoj situaciji, kao i kakav će status od danas imati Jozakova zimska pojačanja iz Hrvatske, Eduardo, Antolić i Vešović...

Linker
25. travanj 2024 18:20