REUTERS/Gonzalo Fuentes
INTERVJU TJEDNA

MOGAO JE OSTATI BEZ SVEGA, A SAD IMA NOĆ ZA PAMĆENJE Hrvat nakon velikog finala otkrio: 'Ozbiljno sam razmišljao o promjeni sredine'

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 19. svibanj 2018. 00:50

Znali smo da će biti teško do njega. Nakon finala nečega pobjednici slave dugo, poraženi bi najradije nestali iz etera. Ipak, u četvrtak poslije podne oglasio se Šime Vrsaljko, novopečeni pobjednik Europske lige i još jedan od hrvatskih igrača koji su ušli u ekskluzivni klub osvajača kontinentalnih naslova…

- Probudio sam se malo prije i napola sam budan - polako je pričao, promukla glasa iz svog stana u Madridu.

- Možemo li razgovor obaviti sutra? Ne znam ni što bih novog mogao kazati. Sretan sam…

Soccer Football - Europa League Final - Olympique de Marseille vs Atletico Madrid - Groupama Stadium, Lyon, France - May 16, 2018   Atletico Madrid celebrate with the trophy after winning the Europa League               REUTERS/Gonzalo Fuentes
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Krenimo od najugodnijeg trenutka, fešte. Kako je protekla?

- Sjajno, a kako će!? Na stadionu je poseban užitak kad sreću dijeliš s tisućama navijača. Kasnije u svlačionici nisam imao puno doživljaja jer sam s nekoliko igrača morao na doping-kontrolu. Kad smo se vratili već se polako škvadra pripremala za odlazak u zračnu luku. U Madrid smo stigli oko pet ujutro, potom smo si na internoj zabavi dali oduška. Kreveta sam se domogao oko sedmice…

Cilj je ostvaren

Dojmljivo je, zar ne, osvojiti finale jednog europskog natjecanja. Pogotovo Atleticu nakon što je izgubio nes(p)retno dva finala Lige prvaka u posljednje četiri sezone?

- Osjećaj je senzacionalan i pamtit ću ga zauvijek. Meni je to prvi doseg te vrste, nadam se da neće ostati na tome. Svi zajedno vjerojatno smo podsvjesno bili opterećeni tim izgubljenim finalima Lige prvaka, pa smo, po meni, zato bili u grču prvih 15-20 minuta. Rekao bih da smo bili sramežljivi u pokazivanju svoje snage, a uz to je i Marseille stvarno dobro krenuo. Dogovor je bio da prvih 15-20 minuta smirimo njihov očekivani pritisak koristeći duge lopte i prebacivanjem igre na njihovu polovicu. No, možda smo previše stajali daleko jedan od drugog i oni su dobro koristili te međuprostore. Drugo poluvrijeme igrali smo puno bolje, uvjerljivije i po meni, apsolutno zasluženo osvojili Euroligu.

Drugo je poluvrijeme proteklo bez vas?

- Žao mi je što nisam igrao cijelu utakmicu, ali to nije bitno, jer je najvažnije da je Atletico ostvario cilj! Vjerojatno je kako je trener procijenio da bi suparnici u nastavku mogli više pritiskati prema meni jer imam žuti karton, pa isprovocirati situaciju da dobijem drugi žuti i isključenje. To se već dogodilo protiv Arsenala u polufinalu. U ovakvoj utakmici si takve rizike ne možete dopustiti.

Rizik greške u opasnoj zoni je, po nama, koštao Marseille prvoga gola i usmjerio meč?

-To su detalji koji u finalima stvore prevagu, nakon kojih se praktično sve mijenja. Onaj koji povede može se zgusnuti i vrebati iz kontri, onaj koji gubi otvara se i izlaže riziku. Imali su i oni kod 0:0 par dobrih prilika. Da su poentirali, tko zna u kojem bi pravcu krenula utakmica. Ovako je ispalo za nas točno kako treba. Poveli smo, preuzimali kontrolu i potom dominirali, dokazujući da smo bolja momčad.

Bilo je svega

Vidjeli smo kako se legenda Atletica Fernando Torres, iako nije igrao, radovao kao malo dijete.

- Fernando je doista fenomenalan tip, kao što je veliki igrač. Dijete je Atletica, on posebno osjeća sreću tog dosega, pogotovo što zaključuje eru u matičnom klubu. Svi smo sretni i zbog njega da će to biti na najljepši način. Recimo, u nedjelju protiv Eibara, u posljednjoj utakmici sezone, biti će prilika da potvrdimo drugo mjesto, ali i da naši fantastični navijači proslave naslov Eurolige i svi zajedno priredimo sjajan dekor za Torresa.

S kakvim dojmovima zaključujete klupsku sezonu, bilo je svega oko vas?

- Dobro ste rekli, bilo je svega, ali je najvažnije, i najslađe, da je završilo na najbolji mogući način. Kako mi je počela sezona, da mi je tada netko rekao da ću u svibnju slaviti europski naslov, biti drugi u prvenstvu, produžiti ugovor i svladati sve zdravstvene nedaće, ne bih mu ni približno vjerovao. No, to je tako u životu, iz svake se negativne situacije može izvući pozitiva, bitno je samo ne pokleknuti i predati se. Igrao sam malo, nanizao više ozljeda, skupilo mi se toga i ozbiljno sam razmišljao da su to sve možda znakovi da trebam promijeniti sredinu. Te dvojbe su me remetile, a sjetit ćete se da je i oko reprezentacije bilo krize rezultata, straha od neuspjeha u kvalifikacijama. Srećom, sve se onda okrenulo na svim poljima. Klub mi je dao ogromno povjerenje, odbili su konkretne ponude za mene, nisu htjeli ni razgovarati. Produžili su mi ugovor i jasno pokazali da računaju na mene. Danas sam sretan i ispunjen po svakom pitanju u Atleticu i zato guštam ove dane fešte…

Nakon fešti dolaze druge realnosti. Odlazi li Griezmann?

- Ovo je finale pokazalo da je to jedan iz užeg vrha top napadača. Fenomenalan je! Hoće li ostati ili otići, ne znam, i nije moje da o tome javno lamentiram. Griezmann je naša snaga i svim srcem se nadam da će to i dalje biti. Vidio sam koliko je sretan i ganut u Lyonu, on jako voli Atletico. Što je najbolje za njega i njegovu obitelj, upravo on najbolje zna. Ja mu mogu samo još jednom skinuti kapu za sve što je napravio i u finalu.

Jesenske dvojbe

Navodno i vaš veliki prijatelj, slovenski golman Oblak, dobiva fantastične ponude?

- Ne znam dobiva li i kakve ponude, ali sam siguran da je Oblak najbolji golman na svijetu. I to ne govorim jer smo prijatelji, nego zašto što je to realnost! Tko ne bi poželio takvu klasu! No Atletico ga je znao prepoznati i zato mi danas uživamo u njegovim sjajnim prezentacijama. O njemu i kao osobi mogu samo kazati - top man!

Vi ostajete? Sažetak sezone?

- Tek sam produžio, osvojio Europsku ligu, drugi smo u Španjolskoj, dakle, sretan sam. I jesenas kad sam bio u dvojbi, govorio sam jasno da mi je u Madridu i Atleticu sve fantastično, ali jedino me mučilo ono što igrače najviše muči, a to je manjak igre. No, danas je sve na svom mjestu, i to je to. Što se tiče moje igre, bilo je solidno, ali neće to biti moja sezona za pamćenje. Upravo zbog svih tih ozljeda i dvojbenih statusa, diskontinuiteta igre, ne baš punih priprema, forma je znala patiti. No, sada sam čiste glave i pun samopouzdanje. Od iduće sezone očekujem siguran iskorak…

O Vatrenima i Svjetskom prvenstvu u Rusiji

Je li vam se javio izbornik Zlatko Dalić?

- Zvao je i čestitao, potom poručio da se vidimo 26. svibnja na početku priprema.

Čeka vas veliki posao?

- Da, ali jedva čekam da sve to počne! Jako sam uzbuđen zbog Rusije 2018., to je fenomenalan osjećaj iščekivanja velike svjetske smotre. Općenito, Mundijal mi je još od malih nogu bio nešto posebno kao doživljaj, a kamoli sada kada sam u prilici biti akterom. Iskusio sam to u Brazilu, ali sada sam nekako još više ‘napaljen’.

Možda i zato što Hrvatska djeluje prilično moćnije?

- Moguće je da je to razlog. Imamo stvarno sjajnu grupu igrača i uvjeren sam da smo sposobni za prave stvari, odnosno rezultat.

ZAGREB, CROATIA - NOVEMBER 09: (L-R) Ivan Rakitic Dejan Lovren Luka Modric and Sime Vrsaljko of Croatia celebrate during the FIFA 2018 World Cup Qualifier Play-Off: First Leg between Croatia and Greece at Stadion Maksimir on November 9, 2017 in Zagreb, Croatia (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Srdjan Stevanovic/Getty Images / Getty Images

Građenje forme

Što podrazumijevati pod “prava stvar i rezultat”?

- Znao sam da će uslijediti to potpitanje, ali nemam precizan odgovor koji bi novinari htjeli. Uvjeren sam da ćemo pokazati svoja najbolja izdanja, a za što će to biti dovoljno, vidjet će se. Ajmo mi ponizno pristupati cijeloj akciji, korak po korak graditi formu, atmosferu i rezultate. Možemo daleko dogurati ako se neki faktori i poklope, primjerice, dobro zdravlje igrača, doza sreće, kasnije i ždrijeb.

Pretpostavljamo da se čujete s drugim reprezentativcima. Kako ocjenjujete šanse Modrića - Kovačića u odnosu na Lovrena u Kijevu?

- Uh, to su moji prijatelji na obje strane i zato neću bilo što komentirati. Osim da je za nas najvažnije je da se oni vrate zdravi u Hrvatsku.

Imate malo vremena sa osvježavanje?

- To je tako kad je svjetsko prvenstvo u pitanju. Možda meni koji sam igrao ukupno 30-ak utakmica i ne treba nešto posebno odmora. Uz to, što ćemo govoriti o umorima, ide se na SP. Svi mi nogometaši živimo za takve doživljaje, i sanjamo da ćemo se jednom tamo radovati zajedno s našim navijačima.

Linker
18. travanj 2024 23:46