GettyImages / GettyImages
LEGENDA VATRENIH NA VRHUNCU

SVJETSKA EKSKLUZIVA! MARIO MANDŽUKIĆ ZA SN: 'VATRENI ĆE MI NEDOSTAJATI DO KRAJA ŽIVOTA' 'Ronaldu je drago što je Luka osvojio Zlatnu loptu!'

Sportske novosti ove subote donose ekskluzivni intervju s Marijom Mandžukićem u kojem bivši Vatreni progovara o svojoj veličanstvenoj karijeri, protekloj povijesnoj godini, Juventusu i suradnji s Cristianom Ronaldom, odlasku iz hrvatske reprezentacije i drugim aktualnim temama.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 29. prosinac 2018. 11:01

Otvorili smo aktualnošću, sigurno jednim od razloga njegova dobrog raspoloženja. Dominirate s Juventusom. Opet!

- U Bergamu smo protiv odlične Atalante uzeli bod u teškoj situaciji, s igračem manje i minusom u rezultatu. To je potvrda snage ove momčadi, koja nije slučajno na vrhu uz značajnu prednost. Sada je na nama da veliku prednost održimo do kraja sezone.

Djeluje duhovito. Kako uopće pomisliti da bi ovako moćan Juventus mogao u pola prvenstva prokockati čak devet bodova prednosti u odnosu na kakvog-takvog konkurenta Napoli?

- U karijeri sam vidio svega, zato ništa ne smatram završenim dok se igra. Kad sam došao u Juve, u prvih smo 10 kola od mogućih 30 osvojili tek 12 bodova, činilo se da nema šanse da dostignemo veliku prednost konkurencije na vrhu, ali smo ipak uspjeli.

Da, ali vi ste moćan klub i momčad, Napoli, Inter i ostali ne odaju tu snagu, taman i da vi posustanete.

- Slažem se, ako Juve nastavi s dosadašnjim pristupom utakmicama, a ne znam zašto bi bilo drugačije, teško možemo prokockati tu prednost.

Slažete li se i da je svima oko Juventusa, nakon sedam uzastopnih titula, tri duple krune i 24 godine europskog posta, u vrhu ambicije osvajanje Lige prvaka?

- Juventus je u užem vrhu najboljih klubova na svijetu, što znači da u svakoj sezoni ima prirodnu ambiciju napadanja svih trofeja. Naravno da je 24 godine predugo čekati europski naslov te smo svi jako motivirani da prekinemo taj post. To nije nimalo jednostavno, zato ne bih puno komentirao, treba se pokazati na terenu. Tamo se osvajaju pobjede, a ne u medijima.

Zanimljivo je da vam na tom putu, kao prvi suparnik kup-dijela LP-a, stoji vaš bivši klub Atletico?

- Jako se veselim ponovnom dolasku u Madrid i susretu s mnoštvom ljudi koje sam upoznao u klubu i oko njega kada sam bio članom Atletica. Nisam bio dugo, ali sasvim dovoljno da spoznam da je Atletico velik klub i impozantne tradicije, s impresivnom navijačkom podrškom, u prekrasnom gradu. Uživao sam tih godinu dana igrajući u odličnoj momčadi, osvojili smo Superkup protiv Reala i doživio sam izniman osjećaj podrške Atleticovih navijača.

Obično su svi navijači bivših vam klubova imali poseban odnos prema vama?

- Da, OK, bez lažne skromnosti, bilo je tako. No osim osobito emotivnih i privrženih navijača Juventusa, Atleticovi su navijači također bili posebni. Upravo mi je taj doživljaj atmosfere na Vicente Calderonu bio jedan od najdojmljivijih za madridskih dana.

S Bayernom ste bili prvak, s Juventusom došli do finala. Što nedostaje da bi Torinezi skinuli taj tabu Lige prvaka?

- Bili smo na korak do naslova prije dvije godine protiv Reala. Lani smo protiv istog suparnika izgubili vrlo nesretno u četvrtfinalu.

Bio je i sporni penal u sučevoj nadoknadi, koji je relativizirao vaša dva pogotka za veliki preokret nakon poraza u Torinu (0:3).

- Gledajte, Juventus, po meni, ima sve što treba da osvoji naslov prvaka Europe. Kvaliteta igrača i struke, ogromni motivi i želja naša su snaga. Ono što je nedostajalo u spomenutim pohodima jest doza sreće, bez koje, jednostavno, ne možeš ostvariti velike stvari. Nadam se da će nam ove godine biti više nasmiješena.

Kažu u Italiji, a pogotovo u Hrvatskoj, gdje tek sada plaču za vama, da je ovakav Mandžukić sreća Juventusa. Jeste li iznenađeni sjajnom formom, za koju bismo se usudili kazati da je, ako ne najbolja, onda svakako najzrelija u karijeri?

- Iskreno rečeno, nisam iznenađen. Možda drugi jesu, ali ja ne jer dobro znam koliko ulažem u to da budem maksimalan na terenu. Nema utakmice u kojoj ne dajem sve od sebe. Podređen sam tome da moja momčad ostvari sve uspjehe. Ali ako bih tražio neki poseban trenutak zaslužan za aktualnu formu, možda je to povratak na mjesto centralnog napadača u Juventusu nakon Svjetskog prvenstva.

Naš je dojam da vas je dolazak Cristiana Ronalda rasteretio. On privlači pažnju braniča, manje je tereta na vašim leđima, istodobno je zahvaljujući tome lakše doći u priliku.

- S Ronaldom se odlično nadopunjujem. Tijekom utakmice često mijenjamo pozicije, on ode u sredinu, ja na krilo. Trener nam vjeruje i dopušta da sami osjetimo trenutak, sve to je dosad odlično klapalo.

Znamo da vas to svi pitaju, ali ne može se pobjeći od pitanja: odnos s jednim od najvećih igrača modernog nogometa?

- Haha, stvarno ne manjka tog pitanja. Ronaldo je jedan od najvećih i to svi znaju. Odlično surađujemo na terenu, dobro se slažemo izvan njega. Odmah se izvrsno uklopio u grupu, koja je u većem dijelu već četiri godine zajedno. To je snaga Juvea, ima čvrst blok i svake se godine nadograđuje kako to zahtijeva želja za iskorakom. Koliko je to strateški planirano i efikasno, vidi se po rastu De Sciglia, Rugania ili sada sjajnog Cancela. Imamo sjajnu atmosferu, homogeni smo i svaki igrač zna što mu je raditi za uspjeh momčadi.

Ronalda ste sretali kao suparnik, pogotovo u madridskom derbiju, sada ga imate na svojoj strani. Dojmovi?

- Ronaldo je pozitivan tip, voli se šaliti i razmjenjivati stavove o mnogočemu. Jednostavno mi djeluje, normalan dečko, veliki profesionalac.

Kada je Modriću dodijeljena Zlatna lopta, nije se baš takvim činio.

- Prije svega želim reći da neću sada ja prepričavati što Ronaldo radi, misli i govori. Mi smo suigrači, postoji međusobno poštovanje i razumijevanje, a svaki iznosi svoje stavove u javnost. OK, mogu kazati da je rekao da mu je drago što je Luka osvojio Zlatnu loptu i da ga smatra odličnom osobom i igračem. Isto je tako bio pozitivan i prema uspjehu Hrvatske u Rusiji. No svi su moji suigrači iz Juvea bili sretni zbog mene i zbog vatrene medalje, kao što su, logično, bili sretni za Matuidija što je svjetski prvak.

Nama se čini da je osobito za vas bio sretan vaš veliki obožavatelj Massimiliano Allegri.

- S trenerom Allegrijem imam izvanredan odnos.

Ne zamjerite upadanje u riječ, ali dodali bismo: “...što je jasno čim ste već četiri godine suradnici.”

- Haha... To je činjenica. Točno je da nikad dosad nisam s nekim trenerom surađivao četiri sezone zaredom, kao što je točno da se ni u jednom klubu nisam zadržao toliko dugo. To vam puno govori o mojem odnosu s Juventusom, trenerom, Torinom...

Malo je reći da vas inače vrlo zahtjevni navijači Juventusa obožavaju. Nakon prvotnih skepsi, dojmljivo je kako ste ih osvojili.

- Nogomet se igra radi navijača, bez njih to sve skupa nema smisla. Na mene raspoloženje navijača ima velik utjecaj. Zato ovu podršku koju uživam u Torinu smatram i jednim od faktora koji doprinose mojim dobrim igrama. Puno mi znači taj odnos, i smatram ga jednim od najvažnijih koje sam imao u dosadašnjoj karijeri. Osjećam veliko poštovanje navijača Juventusa, a ako me pitate kako sam ga stekao, onda mogu samo ponoviti da je bit u pristupu. Takav sam igrač, dajem sve od sebe u svakom trenutku, i navijači to prepoznaju. Mislim da se svakoga može nakratko zavesti, ali za postojan, dugotrajan odnos, navijače ne možeš isfolirati. Njihovo je poštovanje jasan znak da dobro radim svoj posao.

Tip mrguda. O vašem “no good” imidžu stvorena je globalna fama?

- Haha... To su dobre fore, ali nisam ja baš uvijek neraspoložen ili raspoložen tip. Sve ovisi, kao i kod svih ljudi, o svakodnevici, trenutku koji se živi.

Znate li da za vama danas u kontekstu reprezentacije kukaju i oni koji su vas do prije godinu dana, praktički, pozivali na uzmak od vatrenog dresa?

- Dosta dugo nisam bio doma pa ne znam točno što se događa.

Još ćemo vam povjerovati, haha... Neka pitanje onda bude sljedeće: nedostaje li vam život Vatrenih?

- Odgovorit ću vam ovako: sretan sam sportaš i svakog se jutra budim kao sretan čovjek. To je postalo svakodnevica otkako je završeno Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Nema dana da se u nekom razgovoru ne prisjetim neke priče, epizode, momenta ili kadra s SP-a.

Znači, nedostaje?

- Život u reprezentaciji, koji je najposebniji život u karijeri igrača, nedostajat će mi do kraja života. Toliko je to lijepo i uzvišeno da jednom kad osjetiš tu emociju, ona je dio tebe dok dišeš. Ali postoji i realnost života i odgovornost odluke. Prelomio sam, iako nije bilo lako, dapače, bilo je izrazito teško. No kao i više-manje sve moje strateške odluke u životu, tako je i ova bila ispravna. To mi se samo potvrđuje iz dana u dan.

CIJELI INTERVJU PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

Linker
14. travanj 2024 08:17