Screenshot
PRIČA KAO IZ BAJKE

TALENTIRANI HRVATSKI TINEJDŽER PREKO NOĆI POSTAO ZVIJEZDA Napustio je Dinamo, a sada ga nazivaju 18-godišnjim spasiteljem i novim Mandžukićem!

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. studeni 2018. 16:38

Sandro Kulenović, bivši nogometaš Dinama, ima samo 18 godina. A postao je top priča u Poljskoj. Tamošnji sportski list Przeglad Sportowy, ‘poljske Sportske novosti’, preko cijele prve stranice su otisnule njegovu fotografiju uz naslov:

“18-godišnji spasitelj!”

Lice s naslovnice

Sandro igra za veliki poljski klub Legiju, koju trenira portugalski trener Ricardo Sa Pinto, klub u kojem igraju i naši dečki Domagoj Antolić i Eduardo, a kojeg su prije Portugalca trenirali naši stručnjaci Romeo Jozak i Dean Klafurić.

‘Preko noći’ je Kulenović postao prava zvijezda. U posljednjoj prvenstvenoj utakmici protiv Jagiellonije, trener Sa Pinto ga je uveo u igru u samom smiraju kad je Legia gubila 0:1. Minutu prije kraja, Kulenović je zabio za 1:1 i spasio klub iz Varšave.

Prije dva dana, Legia je igrala u Kupu protiv Piasta Gliwice. Završilo je 1:1, na koncu su odlučivali jedanaesterci. Posljednji, odlučni za pobjedu Legije izveo je Kulenović i - pogodio! Tako je u samo četiri dana postao glavni junak Legije, nova velika zvijezda, zbog toga je postao i lice s naslovnice, momak o kojem govori i pišu svi sportski poljski mediji.

- Trener Sa Pinto daje mi sve više šansi iz utakmice u utakmicu. Mogu mu se samo zahvaliti što je prepoznao moj rad i zalaganje na treninzima, te što mi je tako mladom dao veliku priliku. Uveo me u igru dva-tri puta kada smo gubili, a tada nije lako dati šansu mladom igraču. Protiv Jagiellonije sam postigao svoj prvi važni, ozbiljni pogodak u karijeri. Emocije su bile ogromne, nisam znao gdje sam nakon što je lopta ušla u mrežu. U glavi mi je sve ‘pucalo’. Onda je došla ta utakmica u Kupu, stigao je odlučni jedanaesterac. Trener mi je prije izvođenja kazao: ‘Vjerujem ti, znam da si miran u glavi, pucaj i donesi nam pobjedu”. Jako mi je pomoglo to što je vjerovao u mene, zabio sam za prolaz. Jako sam sretan, jako... - kaže nam Kulenović.

Sandro je bio veliki talent Dinama, ali je u Legiju otišao sa 16 godina. Zašto?

- Te godine mi je završavao ugovor s Dinamom, iz Legije sam dobio ponudu po kojoj ću biti s prvom momčad, rekli su mi da će me prijaviti i za Ligu prvaka. U Dinamu mi pak ništa nitko nije govorio. Zato sam se odlučio otići u Legiju, držao sam da će to biti veliki zamah za moju karijeru. Naravno, bilo je teško otići od doma sa 16 godina. Sad ne žalim za time, jako sam napredovao u te dvije godine. Nakon prve godine u Legiji, otišao sam na posudbu u Juventus, jako sam sretan zbog svega toga.

U Juventusu je često trenirao s prvom momčadi, a igrao je utakmice u Primaveri.

- U Juventusu sam imao malo peha, nesreće. Tri mjeseca sam bio ozlijeđen, pa se poslije bilo malo teže vratiti. Onda je stigao turnir u Viareggiu, to je najvažniji turnir u Italiji kad se radi o mladim igračima, tamo sam bio najbolji strijelac! Nakon toga me Legia vratila.

Uvijek prvi strijelac

U mlađim kategorijama Modrih bio je sjajan strijelac...

- Uvijek sam u mladim kategorijama bio najbolji strijelac Dinama. Ne znam točnu brojku, ali mnogi su mi govorili da je od mene više u mlađim dobnim kategorijama zabio tek Andrej Kramarić. U Dinamu sam bio od svoje osme godine. Sve sam prošao i sve osnove koje sam naučio dogodilo su se u Dinamu. Ovo što mi se sada događa mogu zahvalitii i svim trenerima u Dinamu s kojima sam radio, to je i njihov dio. Pa ne izbacuje Dinamova škola samo tako dobre igrače, tamo se super radi...

Kulenović je odijevao i dres mladih hrvatskih reprezentacija, U-17 i U-19. Snažan je napadač, ima 190 centimetara.

- Ljudi govore da jako podsjećam na Marija Mandžukića! Od malih nogu Mandžukić mi je bio uzor, on i Fernando Torres. Nekako sam se najviše u dosadašnjoj karijeri vidio kao - Mandžukić. Sviđa mi se njegov stil igre, borbenost, ja također imam takav karakter. Gledao sam Mandžukića na televiziji, pokušavao raditi neke stvari koje radi i on. Prošle godine sam puno trenirao s njim u Juventusu, davao mi je mnogo savjeta. Trenirajući s njim, gledajući ga uživo, mnogo mi je pomoglo...

Borac i egzekutor

Pitamo Kulenovića može li danas-sutra zamijeniti Mandžukića u A selekciji?

- Teško da će Hrvatska tako skoro imati tako velikog igrača u napadu, takvog borca, sjajnog egzekutora. Sjećam se treninga s njim, stalno mi je govorio: “Sandro, ovo ti je dobro, ovo nije, moraš ovako”. Sjajan igrač i čovjek. Jako su mi pomogli savjeti mog idola.

Dat ću sve od sebe da me izbornik Gračan uoči

Ova priča o mladom dečku od 18 godina može se povezati s onom o kojoj se u posljednje vrijeme dosta priča kad je hrvatski nogometu u pitanju. Stalno se govori da imamo manjak klasičnih napadača. Možda ih ipak ima, možda treba strpljenja, pričekati, recimo, Kulenovića?

- Ja znam da ću i dalje davati sve od sebe, a treneri će odlučivati.

Mlada hrvatska selekcija U-21 plasirala se na Euro 2019. godine. Ta selekcija također ima problem klasične špice, to je trenutačno samo Jakoliš. Je li mu palo napamet da bi možda mogao dobiti pozivnicu za Euro?

- Bila bi mi to velika čast. Da, jesam, razmišljao o tome, ali ne stavljam si nikakav pritisak. Jer Euro su izborili drugi igrači, pa držim da će to biti teža misija. Ali, naravno, dat ću sve od sebe da me izbornik uoči i eventualno pozove - zaključio je Kulenović.

Linker
21. travanj 2024 18:05