Screenshot: Youtube
PLANET HRVATSKA

TUŽNA VIJEST STIŽE IZ SAD-A: PREMINUO OMILJENI HRVATSKI TRENER KOJI JE NAPRAVIO VELIKU USLUGU DRAŽENU PETROVIĆU 'Bio si velik trener, ali i čovjek!'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 14. siječanj 2019. 15:39

Tužna vijest stiže iz SAD-a. Američki Hrvat Anton Turković koji je kao kondicijski trener radio s mnogim NBA igračima, pa i našim Draženom Petrovićem, preminuo je jučer u New Yorku u 60. godini nakon što je izgubio bitku s teškom bolešću.

Turković je godinama radio kao glavni kondicijski trener i fizioterapeut u srednjoj školi Christ the King iz Queensa, ali i s brojnim NBA igračima - Lamarom Odomom, Speedyjem Claxtonom, Omarom Cookom..., te s Draženom Petrovićem.

Suradnja Turkovića i Petrovića počela je još daleke 1991. godine, a rezultat je bio itekako impresivan. Upravo je Turković pomogao Draženu da postane fizički moćniji i konkurentan igračima u najjačoj ligi svijeta.

"Dražen je bio bolesnik koliko je želio trenirati. U ljeto 1991. - kada je igrao za New Jersey Netse – često je dolazio u Queens kako bi radio sa mnom. Najviše smo radili na snazi, tj. eksplozivnosti, ali posebnim treninzima i na ravnoteži, stabilnosti te refleksima. Dražen je shvatio koliko će mu to koristiti u igri i često je, nakon odrađenog treninga u Netsima, treninge upotpunio nekim novim stvarima kod mene", izjavio je Turković svojevremeno za magazin Košarka i prisjetio se zanimljive anegdote:

'Dražen je sa mnom dosta radio šutirajući na koš medicinkom, loptom koja je tri puta teža od one kojom se igra. S medicinkom smo često radili posebne vježbe jačanja prstiju vrteći je na svih pet prstiju u krug. Dražen je brzo shvatio moje riječi kako je zadnji dio tijela koji ispušta loptu – prsti šake. Ako imaš dovoljno jake prste te jake zglobove, povećat ćeš preciznost', otkrio je tada Turković koji je u New York stigao 1987. godine iz rodnog Ogulina.

Linker
27. travanj 2024 03:13