Foto: Tom Dubravec / CROPIX
CILJ JE IZBORITI DESET NAJBOLJIH

U AARHUSU NA SVJETSKOM PRVENSTVU U JEDRENJU OLUJIĆ DRŽI IZVRSNO ŠESTO MJESTO Sva tri 'finaša' u "zlatnoj" finalnoj skupini

Piše: HinaObjavljeno: 04. kolovoz 2018. 21:41

Trećim i desetim mjestom u dva subotnja plova za klasu Finn, hrvatski kormilar Josip Olujić zadržao se na šestom mjestu sa samo tri boda zaostatka za vodećim Britancem Edwardom Wrightom, a natjecanje u "zlatnoj" finalnoj skupini zajedno s Olujićem nastavit će i preostala dvojica hrvatskih 'finaša' na Svjetskom prvenstvu u Aarhusu, Milan Vujasinović i Nenad Bugarin.

"Sve skupa super ulazi, ali sad kreće onaj napeti i ozbiljni dio. Ovo je bila, ipak, uvertira i dobra startna pozicija za sljedeća četiri plova. Puhao je vjetar s kopna i trebalo je biti strpljiv i čekati svoju priliku", rekao je Josip Olujić po završetku kvalifikacija, koje su sva trojica hrvatskih kormilara završila do 21. mjesta i nastavit će natjecanje u "zlatnoj" finalnoj skupini.

Milan Vujasinović u nastavak natjecanja ulazi kao 12., nakon dva šesta mjesta u subotu, a Nenad Bugarin je na 21. mjestu. Za klasu Finn je u nedjelju dan odmora, a u ponedjeljak počinju finalna jedrenja.

U četiri finalna plova ukupno sljedeći cilj je izboriti se za deset najboljih koji će ući u plov za odličja, a u igri je i plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. U klasi Finn osmorica jedriličara mogu u Aarhusu izboriti olimpijsku vizu.

Hrvatski predstavnici u Laseru će htjeti što prije zaboraviti drugi dan kvalifikacija. Svi su potonuli u redoslijedu pa je Tonči Stipanović na 33. mjestu, Filip Jurišić 90., a Alec Cvinar 153. Na prvom mjestu je i dalje Novozelanđanin Sam Meech.

"Znao sam da se ovakav dan može dogoditi po ovakvim uvjetima, ali sam se nadao da se neće baš meni dogoditi. Neću puno kukati, treba se resetirati i sutra u borbu. Danas su jednostavno sve odluke bile krive", prokomentirao je svoj subotnji nastup Stipanović.

U konkurenciji Laser Radiala za jedriličarke Sandra Lulić je na 82. mjestu, Anđela de Micheli Vitturi je 86., a Karla Šavar 98. Vodi Amerikanka Paige Railey. Laseraše u nedjelju čekaju zadnja dva plova kvalifikacija.

U subotu su startali 49eri i odjedrili tri plova. Vrlo obećavajući start imali su Šime i Mihovil Fantela koji se nalaze na 14. mjestu u konkurenciji 86 posada. U zadnjem plovu dana ciljem su prošli izvrsni treći, što je za posadu koja jedri u ovoj disciplini tek godinu i pol dana više nego dobro. Među 60 posada ženskog 49er FXa Enia Ninčević i Mihaela de Micheli Vitturi su na solidnom 36. mjestu.

"Taman smo godinu dana zajedno u brodu i napredujemo iz regate u regatu. U Aarhusu nam je cilj ući u najboljih 25, odnosno zlatnu finalnu skupinu", rekla je Enia Ninčević, a Mihaela dodala:

"Za mene je ovo nova klasa, prešla sam iz Radiala i jako sam zadovoljna. Na svakom treningu naučim nešto novo. Nakon godinu dana upoznale smo se s klasom, napredovale smo tehnički i taktički i dat ćemo naravno sve od sebe za što bolji rezultat ovdje."

U vodstvu su Dankinje Hansen i Iversen.

U nedjelju će startati još tri klase pa će cijela flota biti u pogonu. Od hrvatskih predstavnika na dasci će jedri Luka Mratović u muškoj te Palma Čargo u ženskoj konkurenciji, a u neolimpijskom Formula kiteu Martin Dolenc.

Linker
27. travanj 2024 04:50