REUTERS
HRVATSKI PONOS

VELIKA ČAST ZA LEGENDARNOG RATKA RUDIĆA Najtrofejniji vaterpolski trener na svijetu nominiran za najboljeg na svijetu i životno djelo MOO-a!

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 10. listopad 2017. 21:17

Najtrofejni svjetski vaterpolski trener Ratko Rudić nominiran je za nagradu najboljeg svjetskog trenera olimpijskih sportova. Svojevrsna je to nagrada za životno djelo koje je raspisao MOO 2. kolovoza ove godine i to po prvi put će se dodijeliti trenerima, piše Slobodna Dalmacija.

O uvođenju ove nagrade odlučio je Izvršni odbor MOO-a, na preporuku svoje Komisije za prateće osobe.

"Ova nagrada je priznanje temeljne uloge trenera i njegove važnosti u životu sportaša i njegovoj karijeri, kako na terenu tako i izvan njega", rekao je Sergej Bubka, predsjednik Komisije MOO-a.

"Treneri pomažu sportašima kako bi se razvili i postigli najbolje moguće rezultate. Nisu samo sportski instruktori, već i ključan izvor podrške i ohrabrenja tijekom sportaševe karijere. Treneri postaju mentori i savjetnici, ali i zaštitnici sportaševog zdravlja i integriteta. Stoga ne čudi da odnos trenera i sportaša ima značajan utjecaj na sportaševo zadovoljstvo, motivaciju i rezultate", obrazlažu iz MOO-a razlog za uvođenje ove nagrade.

Rudića je nominirao HOO temeljem njegovih rezultata koje je ostvario tijeko svoje dugogogdišnje trenerske karijere. Izuzetno aktivan u razvoju vaterpola, Rudić je i nakon povlačenja s trenerske klupe nastavio sa savjetničkim radom, danas u HVS-u i splitskom Jadranu.

U karijeri je čak devet puta nastupao na Olimpijskim igrama, četiri zlatne medalje je osvajao s tri reprezentacije, Jugoslavijom (1984. i 1988.), Italijom (1992.) i Hrvatskom (2012.) te broncu s Italijom (1996.) Uz to ima tri svjetska zlata s tri različite reprezentacije Jugoslavija (1986.), Italija (1994.) i Hrvatska (2007.) te dvije bronce s Hrvatskom (2009. i 2011.). Ima i tri europske titule, s Italijom (1993. i 1995.) i Hrvatskom (2010.), srebra s Jugoslavijom (1985. i 1987.) te broncu s italijom (1999.)

I čitav niz medalja s Panameričkih igara, Svjetske lige i Svjetski kupova, Mediteranski igara, Univerzijada, Igara dobrih volje, juniorskih i kadetskih prvenstava...

Linker
16. travanj 2024 07:23