Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
TO JE PRVA NAJAVA NOGOMETNOG LJETA

VELIKA NADA VATRENIH SE NE ŽELI VRATITI NA KLUPU ENGLESKOG VELIKANA, A U RAZGOVORU ZA SN OBEĆAVA 'Hrvatska će se iz Rusije vratiti ponosna!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 07. prosinac 2017. 12:30

Nismo se uspjeli sresti u Moskvi za vrijeme ždrijeba za SP, njegov moskovski Spartak igrao je na gostovanju kod Arsenala iz Tule, pa je bio na putu. Ali dogovorili smo s hrvatskim reprezentativcem Mariom Pašalićem (22) da se čujemo kad stigne u Liverpool gdje je Spartak u srijedu navečer protiv kluba Dejana Lovrena igrao utakmicu Lige prvaka, krucijalnu kad se radi o ostanku svog kluba u proljetnom natjecanju Lige prvaka.

Kako mu je u Spartaku, u kojem je na posudbi od kolovoza ove godine?

- Zadovoljan sam apsolutno sa svime, s klubom, momčadi, sa životom u Moskvi. Već sam navikao mijenjati klubove, države, učiti stalno nove strane jezike... Brzo sam se adaptirao, počeo sam odmah igrati. Čak sam u početku više igrao nego sada, u zadnjih mjesec-dva, igram, pa uđem s klupe. No generalno mogu biti posve zadovoljan. Konačno, momčad se počela dizati u posljednje vrijeme, opet smo u vrhu. Stigli smo na samo šest bodova zaostatka od vodećeg Lokomotiva, dva boda smo iza drugog Zenita, bod iza trećeg CSKA. Trajat će borba za prvaka Rusije sve do konca prvenstva. Ima još jedno kolo pa završava polusezona, ostaje još deset kola da pokušamo obraniti titulu.

Stravične gužve

Pa dobro, sve smo čuli o nogometnom životu, a kako je živjeti u ruskoj prijestolnici?

- Ha, sad ću vam nešto ispričati. Dok sam još bio u Hajduku, kad sam išao na treninge, na ulazu u grad me znala uhvatiti gužva. To je bilo, recimo, desetak minuta... Onda sam došao u Milano pa sam vidio što zapravo znači gužva. Mislio sam da ne može gore od toga. A sad sam došao u Moskvu i vidim da je gužva u Milanu bila ‘kamilica’. Ova gužva na cestama ovdje je nešto - nemoguće. Neki dan smo se vratili iz Tule gdje smo igrali utakmicu. Nakon što smo došli u Moskvu, mogli smo se vratiti kući sa svojim automobilom. Oko pola sata nakon ponoći sam ušao u Moskvu, a gužva je bila strašna, totalni zastoj. Deset kilometara sam vozio dvadeset na sat. Uopće nije bitno koje je doba dana ili noći, do svake destinacije ti treba najmanje sat i pol. Međutim, ako izbacimo iz priče tu prometnu gužvu, sa životom sam posve zadovoljan. Grad je ogroman, ali je prelijep. Može se svašta prekrasnog vidjeti. Sad je snijeg, sve se bijeli, baš je super.

Kako Rusi dočekuju SP?

- Možda ćete se iznenaditi, nisam baš primijetio da se previše priča o Svjetskom prvenstvu. Ne govori se nešto pretjerano o tome. Uopće nemam osjećaj da se približava Mundijal. Nema ni plakata koji najavljuju SP, baš nema neke velike priče. Možda je još rano.

Dosta se priča o sigurnosnoj situaciji za vrijeme Mundijala. Što mislite, hoće li u tom segmentu sve proći u najboljem redu?

- Apsolutno vjerujem da hoće. Sve će biti maksimalno sigurno, ne bi trebalo biti nikakvih problema. Policije ima na svakom koraku. A za vrijeme SP-a, kad stignu sve reprezentacije i navijači iz raznih dijelova svijeta, sve će biti još rigoroznije, sve će biti na visokoj sigurnosnoj razini.

Neće biti nasilja

Također, mnogo se zbori o ruskim navijačima koji se prikazuju kao dosta nasilni. Kakvi su vaši dojmovi?

- Mogu samo kazati da su naši navijači Spartaka super, imamo vrhunsku podršku. Druge toliko ne pratim, ali držim da će za vrijeme SP sve proteći u najbolje redu, da neće biti nasilnih scena.

Što kažete na ždrijeb?

- Baš smo upali u jaku, tešku skupinu. Ali već imamo mnogo iskustva, dokazane i klasne igrače. Ako mi budemo na pravoj razini, onakvi kakvi možemo biti, onda ne trebamo razmišljati o ostalima, pa niti o Argentini! Ukoliko budemo igrali onako kako smo igrali u Ukrajini i kako smo izgledali protiv Grčke u Zagrebu, ne bi trebalo biti problema za proći skupinu. Nigerija je svakako jedna od najtežih reprezentacija koja je bila u tom četvrtom “potu”. Za Argentinu znamo kakva je reprezentacija, da ima Messija i još mnogo velikih zvijezda. S Islandom smo igrali, dobro ih poznajemo.

Gdje bi Vatreni na kraju SP-a mogli završiti, gdje je limit?

- Ne znam. Glupo je bilo što najavljivati. No definitivno imamo vrhunsku reprezentaciju. U našem pravom izdanju, možemo zaista mnogo napraviti u Rusiji, možemo se ponosno vratiti u državu!

'Ne zanima me klupa Chelseaja!'

Pratite li vaš bivši klub Milan? Što se tamo događa, nikako im ne ide?

- Naravno, pratim ih, gledam... Žao mi je, šteta što tako veliki klub proživljava takve dane. Kad se dovede deset-dvanaest novih igrača, teško je očekivati da će se odmah napraviti rezultat. Treba vremena da se sve to posloži. Sad je naravno pitanje koliko su ozbiljni ti investitori, to ne znam i u to ne želim ulaziti. Vrijeme će pokazati što će se događati s Milanom. Međutim, da je šteta, šteta je. Milan je jedan od najvećih klubova u povijesti.

Kako biste opisali svoju epizodu u Milanu?

- Super, super, super... Bila je dobra klapa, dobra momčad. Osvojili smo šesto mjesto nakon nekoliko godina ponovno izborili Europu. Zabijao sam golove, asistirao, dobro igrao, standardno, tako da mogu biti sretan sezonom tamo.

Zapravo, ispada da je šteta što ste otišli iz Milana?

- Pa jest... Šteta, da. Ali promijenila se cijela garnitura, od vodstva kluba nadalje. Došli su novi ljudi, imali su neke druge prioritete, nažalost, nisam ostao. Ali što je tu je.

Kakvi su planovi za dalje, igrač ste na posudbi iz Chelseaja?

- Imam godinu dana posudbe u Spartaku. Na ljeto ćemo vidjeti. Iskreno, nadam se da ću pronaći neki normalan klub u smislu da ću se konačno smjestiti, gdje ću igrati tri-četiri sezone da se pokažem. Da se isprofiliram u igrača u normalnim uvjetima. Ne kažem da je ovo nenormalno, Bože sačuvaj, ali znate na što mislim. Mnogo sam toga vidio i prošao, igrao u tri od pet najjačih liga, ali želio bih se smjestiti na jednom mjestu. Onog trenutka kad si glavom skroz unutra, kad znaš da sljedeće sezone opet nećeš morati sve mijenjati, onda je puno lakše. Jer ovako uđeš u đir s momčadi, uklopiš se super, nađeš prijatelje, a znaš da iduće sezone vjerojatno tu nećeš biti... Upoznaš kulturu, naučiš jezik, a onda moraš mijenjati adresu. To je dosta teško, zato bih se volio negdje skrasiti, pronaći neki dobar klub za koji bih znao da ću igrati i da ću se razvijati.

Chelsea?

- S Chelseajem sam potpisao novi ugovor do 2021. godine, a što će biti, ne znam. Do sada sam imao te probleme s radnom dozvolom, sad sam skupio nekoliko nastupa za reprezentaciju, pa vidjet ćemo kako će se sve razvijati do ljeta.

Biste li se mogli vratiti u matični Chelsea i tamo igrati?

- Mogao bih se vratiti i biti tamo... Ali ne vjerujem da bih igrao i bio bitan igrač. Teško se tamo izboriti za momčad, tamo su sve vrsni, klasni igrači, velike zvijezde, dokazani na svjetskoj razini. Mogao bi sjediti na klupi i biti treći-četvrti izbor, ali to nikome nije u interesu. Meni pogotovo. U ovim godinama mi je najbitnije igrati, razvijati se... Pa da jednog dana postanem igrač za klubove poput Chelseaja.

Linker
19. travanj 2024 03:36