Screenshot
A PONUDE SAMO STIŽU

VIDEO: 100.000 LJUDI SE KLANJA HRVATSKOM ASU NA DRUGOJ STRANI SVIJETA 'Ovdje sam megazvijezda! To je uz mene napravio još samo jedan Hrvat!'

PERSEPOLIS SLAVI HRVATSKOG TRENERA Klub iz glavnog grada Teherana osigurao titulu prvaka države od 82 milijuna stanovnika
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. travanj 2017. 17:47

Branko Ivanković prvak je Irana! Pobjedom na gostovanju kod Machine Sazija od 2:0, tri kola prije kraja prvenstva njegov Persepolis ima nedostižnih 11 bodova prednosti pred drugoplasiranim Esteghlalom. To je još jedan veliki uspjeh hrvatskog stručnjaka...

- Ovo mi je treći naslov u tri različite države, s tri različita kluba! Nitko od hrvatskih trenera, osim pokojnog Tomislava Ivića i mene, nije osvajao naslove u tri različite zemlje. Cico Kranjčar je bio prvak s tri kluba, ali dva su u Hrvatskoj, Zagreb i Dinamo te sa Sepahanom. Ja sam osvojio naslov s Dinamom, s kineskim Shandong Lunengom i sad s Persepolisom. Već dugo nitko nije na tako uvjerljiv način osvojio prvenstvo Irana. U posljednje dvije godine doslovno se u zadnjim sekundama odlučivalo o prvaku - priča nam Ivanković.


FC Persepolis and Mr. Branko Ivankovic, prof.

Počasni građanin

Hrvatski trener je obožavan u Iranu, a svojevremeno dobio posebno priznanje.

- Počasni sam građanin Teherana, to priznanje sam dobio 2006. godine kad sam se s reprezentacijom Irana plasirao na Svjetsko prvenstvo.

Branko Ivanković je u Iran stigao još 2001. godine kao pomoćnik Ćiri Blaževiću u vođenju reprezentacije, nakon toga je četiri godine bio izbornik i sad je, eto, dvije godine u Persepolisu. Sedam godina je svoje trenersko znanje ponudio toj nogometnoj zemlji. Bio je i osvajač Azijskih igara s reprezentacijom Irana U-23 2002. godine.

- Da, udomaćio sam se u Iranu, definitivno, ali draga su mi sva moja iskustva. Nakon Dinama sam otišao u Kinu, u potpuno novo podneblje, s posve drukčijim, za mene potpuno nepoznatim nogometom, a odmah sam osvojio titulu sa 13 bodova prednosti i to bez ijednog reprezentativca u momčadi! Nakon toga odlazim u Saudijsku Arabiju, opet u drugu kulturu i nogometni tradiciju, tamo sam igrao finale Kupa i ušao tamošnju Ligu prvaka, samo slučajno nismo bili prvaci. Prošle godine za dlaku mi je izmakao naslov prvaka s Persepolisom, izgubili smo ga na gol-razliku. Ove sezone su promijenili pravila, ovog puta odlučuju međusobni susreti, da je tako bilo prošle, ovo bi mi s Persepolisom bio drugi uzastopni naslov. Zato sam jako, jako ponosan na svoj trenerski opus. Konačno, kad sam stigao prvu sezonu u Dinamo, porušio sam sve rekorde, imali smo 20 bodova prednosti ispred tada jakog Hajduka, u tom razdoblju smo pobijedili sve utakmice u proljetnom dijelu, imali smo 28 pobjeda zaredom.

Treba svakako spomenuti da je današnji Persepolis definitivno njegovo djelo. Od 2015. godine kad ga je preuzeo, ostala su samo dvojica igrača.

CIJELI ČLANAK MOŽETE PROČITATI U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

Linker
21. travanj 2024 12:57