Screenshot: YouTube
ČAROLIJA U SUDAČKOJ NADOKNADI

VIDEO: FANTAZIJA U REŽIJI HRVATSKOG EINSTEINA ZA GOLOVE Bio je to jedan od najljepših i najvažnijih pogodaka Vatrenih, danas već pomalo zaboravljenih

GENIJALNOST KRALJA STRIJELACA Dvadeset godina prošlo je od dramatične pobjede Hrvatske nad Irskom u kvalifikacijama za EP 2000. koju je skrojio najbolji strijelac vatrene vrste u povijesti.
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 05. rujan 2019. 00:57

Aktualni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker (51) u svojoj je bogatoj karijeri postigao niz važnih i prelijepih pogodaka, a u dresu hrvatske reprezentacije na 69 odigranih utakmica suparničke je mreže tresao 45 puta i uvjerljivo je najbolji strijelac naše nacionalne vrste svih vremena (drugi je Mario Mandžukić s 33 gola, pa Eduardo da Silva s 29...). Teško je izabrati najljepši i najvažniji pogodak koji je Šuker zabio u 12 godina igranja za Hrvatsku, no u najužoj je konkurenciji svakako pobjedonosni gol koji je zabio Irskoj u kvalifikacijama za odlazak na Euro 2000. godine u Nizozemskoj i Belgiji.

Prohujalo je 20 godina od te utakmice, bio je 4. rujna 1999., u predzadnjem kolu kvalifikacijske skupine 8 Hrvatska je ugostila Irsku. Inače, na startu ovih kvalifikacija, Hrvatska je, još opijena osvajanjem francuske bronce, lagano “kleknula” u Dublinu i Irska je pobijedila s 2:0.

Česte muke

U skupini su još bili SR Jugoslavija, Makedonija i Malta i naši su se nogometaši mučili gotovo na svakoj utakmici, pa su tako, primjerice, jedva svladali i slabašnu Maltu u Zagrebu (2:1).

A nakon lipanjskog kiksa u Skoplju protiv Makedonije (1:1) Hrvatska je 22. kolovoza remizirala protiv ondašnje SR Jugoslavije u Beogradu (0:0) i konture raspleta bile su posve jasne: s dvije domaće pobjede, protiv Irske i Jugoslavije, Hrvatska bi ipak osvojila prvo mjesto i plasirala se na završnicu Eura. Trebalo je, dakle, najprije svladati Irce u Zagrebu.

Maksimir je bio prepun, danima se tražila ulaznica više. Željno se čekala ta utakmica, naši su nogometaši bili opipljivo nervozni uoči važnog okršaja, znalo se da samo pobjeda Hrvatsku ostavlja u igri za plasmanom na Euro. I odigrali su Vatreni dobru utakmicu, stvorili su nekoliko šansi, ali irska mreža ostala je nedirnuta.

Svemoguća ljevica

Borbeni i agresivni gosti, koji su također bili u borbi za jedno od prva dva mjesta u skupini 8, branili su se na sve moguće načine i kako je utakmica odmicala, vrijeme je sve više bilo na njihovoj strani.

Očaj je već zaplivao Maksimirom, istjecala je 90. minuta i ušlo se u sudačku nadoknadu. Irski vratar Alan Kelly (Shay Given bio je ozlijeđen) ispucao je loptu iz svog kaznenog prostora, na našem dijelu travnjaka umirio ju je Robert Kovač i bez čekanja vratio je loptu prema irskom 16-ercu. I onda je uslijedio trenutak Šukerove genijalnosti...

Kovačeva je lopta, naime, dugo letjela, za prostor su se borili irski srednji branič Steve Staunton i Davor Šuker. Naš je centarfor utrčao tamo gdje je htio, ispred Stauntona, pa je na rubu 16-erca bio u boljoj poziciji za primanje lopte od Irca. I kad je lopta pala, Šuker ju je maestralno umirio lijevom nogom i u tom je primanju lopte istodobno varkom tijela odmah “zaljuljao” istrčalog vratara Kellyja! Umirio je Davor loptu svojom čudesnom ljevicom i u sljedećem djeliću sekunde vanjskim dijelom stopala samo ju je produžio pokraj Kellyja, koji je bio izbačen iz ravnoteže i to je za njega bila neuhvatljiva lopta! Maksimir je eruptirao, tresle su se tribine, Hrvatska je povela s 1:0! Bio je to gol za vječno pamćenje, pogodak kakav mogu zabiti samo najveći, rođeni golgeteri, zgoditak koji uljepšava život. Kako su samo eksplozivno izbornik Miroslav Blažević i direktor reprezentacije Zorislav Srebrić istrčali dionicu od klupe do korner-zastavice, gdje je Šuker slavio pogodak sa suigračima...

O genijalnom Šukerovu potezu možda najbolje govori spoznaja da je za opis onoga što je napravio potrebna barem minuta, potrebno je nekoliko rečenica da bi se precizno opisalo to umijeće. A Davor je sve to čemu se mi divimo i 20 godina kasnije učinio u jednoj jedinoj sekundi. To mogu samo najveći virtuozi, najveći umjetnici loptanja, najubojitiji strijelci.

Prije sedam godina, uoči utakmice Hrvatska - Irska na Euru u Poljskoj 2012. godine, Šuker se u razgovoru za naš list prisjetio tog pogotka. Pa ga je ovako opisao:

- Bio je to jedan od trenutaka koje čovjek pamti cijeli život. Kvalifikacijska utakmica za Euro 2000. godine, Irci su gostovali u Zagrebu, a nas je samo pobjeda ostavljala u utrci za plasman na završnicu Eura u Belgiji i Nizozemskoj. Maksimir je bio krcat, atmosfera briljantna, nogomet solidan, dobar... Iako smo bili izrazito bolji od Iraca, lopta, nažalost, nikako nije htjela u gol, na semaforu je stajalo 0:0. Sve do te nezaboravne 91. minute - govorio je Šuker i nastavio:

- Sjećam se tog trenutka kao da je bio jučer. Robi Kovač je s naše polovice uputio dugu loptu u njihov kazneni prostor. Jedan Irac (Staunton, op. a.) kao da je malo zaspao prateći taj dugi let lopte i uspio sam ući u prednju poziciju, ispred njega. Uštopao sam loptu između njih trojice i onda je vanjskom pospremio pokraj istrčalog golmana. Sjećam se Ćirinog trka nakon gola, sprintao je i Srebrić, sakupljači lopti skakali su od sreće... Ma, bilo je to čisto ludilo! Znam da se pokraj mene odjednom našao i jedan navijač, čovjek kojeg sam dobro poznavao. Gledam ga u čudu, a on mi viče: “Morao sam skočiti s tribine, pa ovo je čudo!” - sjećao se Šuker.

Scorer Davor Suker (L), Josip Simic (8) and Slaven Bilic (R) celebrate Croatia's win against Ireland in thier qualification match for the European championship in Zagreb September 4. Croatia won 1-0.

NSO/FMS - RP1DRILBWJAB
REUTERS

Ipak ništa od Eura

A na upit tko bi od igrača koje je izbornik Slaven Bilić tada imao na Euru u Poljskoj mogao napraviti nešto slično, Šuker je odgovorio:

- Takvu čaroliju sigurno bi mogao ponoviti - Eduardo da Silva! On to ima u žilama, pravi je majstor realizacije, egzekutor koji ima tu mirnoću i hladnokrvnost. Jasno, mogu takav gol zabiti i Mandžukić ili Jelavić, ali po stilu igre za to bi najviše bio predodređen Eduardo - govorio je Šuker.

Hrvatska je, eto, tim spektakularnim pogotkom pobijedila Irce i za plasman na Euro bilo je potrebno još doma svladati SR Jugoslaviju. Nažalost, to se nije dogodilo. Iako je sve već bilo spremno za feštu, utakmica je okončana rezultatom 2:2 - Bokšić je doveo Hrvatsku u vodstvo (20. minuta), no do kraja prvoga poluvremena gosti su s dva gotovo identična pogotka Mijatovića (26) i Stankovića (31) preokrenuli rezultat i poveli s 2:1.

U 41. minuti bio je isključen Mirković zbog nasrtaja na Jarnija, Stanić je u 47. minuti izjednačio na 2:2, no naši nogometaši nisu do kraja uspjeli iskoristiti prednost igrača više i dvoboj je završen za nas tužnim remijem. Na ljestvici je SR Jugoslavija bila prva (17 bodova) i izravno je otišla na Euro, drugi su bili Irci (16) i u doigravanju su ispali od Turske (1:1 u Dublinu, 0:0 u Istanbulu), dok je naša nacionalna vrsta završila na trećoj poziciji (15 bodova). Bile su to prve kvalifikacije u kojima Hrvatska nije izborila plasman na veliko natjecanje, a nakon tog ciklusa s izborničke je klupe otišao Miroslav Blažević.

Zabio je Davor Šuker niz predivnih i važnih golova za Hrvatsku i uistinu je teško izabrati najljepši ili najvažniji. Je li to onaj lob Schmeichela u skupini protiv ondašnjeg aktualnog europskog prvaka Danske na Euru 1996. godine, u Sheffieldu? Ili pak “rolanje i valjanje” Nijemca Köpkea za 1:1 u četvrtfinalu istoga natjecanja u Manchesteru?

Pa onaj pogodak Japancima za 1:0 u paklu Nantesa na SP-u u Francuskoj 1998. godine, pogodak koji je odveo Hrvatsku u osminu finala! A hladnokrvno, ponovljeno izvođenje kaznenog udaraca protiv Rumunja u Bordeauxu, u osmini finala SP-a (1:0)? Ne, nismo zaboravili ni realizaciju onog fenomenalnog dodavanja Aljoše Asanovića u polufinalu SP-a kad je Hrvatska protiv domaćina Francuske povela s 1:0 i bila je nepunu minutu u finalu. A kako je samo rastavio velikoga Van der Sara u borbi za francusku broncu poslavši sa 16 metara za vratara mrtvu loptu u malu mrežu.

Odlika najvećih

Pa golovi Italiji u Palermu (2:1), ili pogodak Grčkoj u Solunu (1:0)... Mogli bismo nabrajati unedogled. Kralj strijelaca, Davor Šuker, donio nam je neopisivo mnogo radosti svojim zgodicima, za svoje je umijeće bio i nagrađen Zlatnom kopačkom na SP-u u Francuskoj. Bio je najbolji strijelac natjecanja sa šest postignutih pogodaka u sedam odigranih utakmica. I nije poput nekih dobitnika Zlatne kopačke zabio četiri ili pet golova na jednoj utakmici pa ostale dvoboje odšutio. Poput, primjerice, Rusa Olega Salenka, koji je na SP-u 1994. godine u 6:1 pobjedi Rusije protiv Kameruna zabio pet golova i s Bugarinom Hristom Stoičkovom podijelio naslov najboljeg strijelca.

Ne, Šuker je na SP-u u Francuskoj na svakoj utakmici, osim s Argentinom u Bordeauxu, zabio po jedan pogodak. Kad je bilo najvažnije, kad su se tresle ruke i noge, kad su ti golovi odlučivali pobjednika. A to je odlika najvećih i najboljih...

Linker
26. travanj 2024 04:47