JEREMY TOLJAN
 Simon Hofmann/Bongarts/Getty Images / Bongarts/Getty Images
NEUSPJELA AKCIJA

VIDEO: PRVAK EUROPE NAŠIH KORIJENA EKSPRESNO ODBIO HRVATSKU S Hrvatima ne želi ni na kavu, a kamoli da bi igrao za Vatrene!

JEREMY TOLJAN Nogometaš Hoffenheima čiji je otac Nijemac, a majka Hrvatica odlučio se za reprezentaciju Njemačke s kojom je nedavno osvojio naslov prvaka Europe za mlade reprezentacije
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. srpanj 2017. 18:03

Ništa od Jeremyja Toljana u hrvatskoj reprezentaciji! Branič kojem je otac Nijemac a majka Hrvatica odbio je Vatrene, nije htio čak ni neslužbeno, uz kavu, porazgovarati o mogućnosti da odjene “kockasti” dres. Toljan se vidi isključivo njemačkim reprezentativcem, Hrvatska ga ne zanima. To je epilog pokušaja HNS-a da uvidi hoće li Toljan barem otvoriti vrata pregovorima da Elf zamijeni našom nacionalnom vrstom.

Nakon odlaska Romea Jozaka, koji je bio tehnički direktor, posao za dijasporu u Savezu je preuzeo Josip Tomaško, tajnik mlađih reprezentacija, a za “akciju Toljan” operativno je bio zadužen Danijel Lučić, koordinator HNS-a za Njemačku.

- Toljan nije zainteresiran za Hrvatsku, na njega ne možemo računati - kazao nam je Lučić nakon što je dobio “košaricu”.

Ima moć i brzinu

- Budući da sam jako dobar s jednom osobom iz njegova okruženja, planirao sam dogovoriti na sjednemo na piće, da vidim diše li “hrvatski”, međutim dobio sam odgovor da ništa od toga, da ni najneformalnije ne želi razgovarati s HNS-om, da je on njemački reprezentativac i isključivo se ondje vidi. Isto tako, rečeno mi je da mu je najavljeno da će ubrzo zaigrati za njemačku A vrstu jer je takav dogovor s izbornikom Joachimom Löwom - prenio nam je Lučić.

Toljan je nedavno s državnim sastavom zemlje u kojoj je rođen osvojio naslov prvaka Europe za mlade reprezentacije. Riječ je o braniču Hoffenheima koji igra s obje noge podjednako, zato ga treneri koriste i na desnoj i na lijevoj strani. Što je rijetkost. Nije vrhunski tehničar, čak ni taktički briljantan, ali ima moć i brzinu. Za Hrvatsku, koja ne stoji dobro s bekovima, svakako bi bio zanimljiv, ali sad je kasno. Opet, nije klasa za kojom bi trebalo plakati.

- On je potpuno uklopljen u njemački sustav, u njihovu reprezentaciju. Radi se o igraču ‘94. godišta. Mi u Njemačkoj provodimo selekcije mladića od ‘97. godišta hrvatskog podrijetla, okupljamo sve, da smo to radili ranije, sigurno bismo i Toljana pozvali kad je imao 14-15 godina i to bi bila druga stvar. Uvjeren sam da nam više nitko ne može pobjeći. Čak i njemački izbornici, primjerice U-15, ne računaju na Hrvate kada vide da ih vodimo na turnir u Vukovar i slične nastupe i da su se opredijelili za Hrvatsku - govori Lučić.

Osjeća se Nijemcem

Toljan je prvo odbio SAD, sada i Hrvatsku, osjeća se Nijemcem, tako da se izbornik Ante Čačić uopće nema razloga baviti njime. Teoretski bi mogao promijeniti mišljenje dok god ne zaigra službenu utakmicu za Elf, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li doista uskoro zaigrati za njih. Već se iz činjenice da ne govori naš jezik moglo pretpostaviti da mu hrvatski korijeni možda ne znače toliko. Opet, vrijedilo je probati, da se i to zna.

Koordinatori osluškuju

HNS je ustrojio koordinatore u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj baš da bi budući talenti na vrijeme bili otkriveni i odjenuti u naše boje. Organiziraju kampove na kojima se vidi tko je kakvih dometa. Jer nakon što zaigraju za reprezentaciju države u kojoj žive, teško ih je okrenuti. Nemoguće čak ako su, kao Toljan, u drugom filmu.

Linker
18. ožujak 2024 20:37