REUTERS
NAJTEŽE TEK DOLAZI

ZORAN MAMIĆ NAPRAVIO ČUDO NAD ČUDIMA, KORAK DALJE I OD DINAMOVOG RUŠENJA ARSENALA U LIGI PRVAKA 'Ovo mi je najveća pobjeda u karijeri!'

ZORAN MAMIĆ ZA SN Hrvatski trener na klupi Al Aina plasirao se u polufinale Klupskog SP-a, u kojem ga očekuje slavni argentinski klub
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 17. prosinac 2018. 09:01

Nogometaši Al Aina s hrvatskim trenerom Zoranom Mamićem na klupi plasirali su se u polufinale Svjetskog klupskog prvenstva, koje se održava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, nakon što su u subotnjem četvrtfinalu svladali tuniski klub Esperance, prvaka Afrike, s 3:0. Al Ain se na ovo prvenstvo plasirao kao prvak zemlje domaćina, pa su prvo u pretkolu boljim izvođenjem jedanaesteraca prošli novozelandski Team Wellington (nakon što su tijekom utakmice u jednom trenutku gubili i s 0:3), da bi u četvrtfinalu s lakoćom dobili afričkog prvaka.

Čestitamo vam na velikoj pobjedi i plasmanu u polufinale Klupskog SP-a. S uvjerljivih 3:0 pobjedili ste ES Tunis, osvajača afričke Lige prvaka, i plasirali se u polufinale. Kakav je osjećaj nakon tako velike pobjede?

- Hvala na čestitkama, stvarno je bila odlična utakmica i ostvarili smo veliku pobjedu. Oni su bili blagi favoriti uoči utakmice, ipak su osvojili Afričku ligu prvaka te došli ovdje odmorni, dok smo se mi jako istrošili samo tri dana prije, u 120 minuta protiv Wellingtona, ali momčad je odigrala fantastičnu utakmicu, nadigrali smo ih potpuno i zasluženo prošli dalje za veliko slavlje.

Znali smo kako igraju

Bivši trener zagrebačkog Dinama opisao je utakmicu koja je donijela velik uspjeh Al Ainu, ali i njemu kao treneru.

- Odlično smo se pripremili, analizirali ih, znali smo točno kako oni igraju i gdje su im jake odnosno slabe strane. Vidjeli smo gdje ih možemo probiti, igrači su poslušali sve savjete i upute koje smo im dali i konačni je rezultat tih 3:0. Naravno, igrači su ti koji su sve naše ideje proveli u djelo na terenu i svaka im čast na tome. Imamo nekoliko bolesnih igrača, načetih ozljedama i ne potpuno spremnih, ali za ovakve se utakmice živi, dali su sve od sebe na terenu i vratilo im se na najbolji mogući način.

Naravno, svaki uspjeh hrvatskih trenera u inozemstvu ima posebnu težinu. Najvažnija je ona da otvara vrata drugim hrvatskim nogometnim stručnjacima. Vatreni su drugi na svijetu, eto, treneri poput Zorana Mamića autoriziraju lijepe uspjehe, tako da i hrvatski treneri postaju “in”.

- Ovakvi će rezultati sigurno donijeti samo dobro. Otkako smo moj stožer i ja došli tu, odnosno u ovaj dio svijeta, svi imaju samo riječi hvale, predani smo poslu, radimo jako puno, a igrači, navijači te, na kraju, čelnici klubova to prepoznaju. Vjerujem da će i ovaj uspjeh koji smo ostvarili dodatno poboljšati imidž hrvatskih trenera u ovom dijelu svijeta te da će nas biti sve više i više.

Kakva je bila atmosfera na utakmici s afričkim prvakom, igrate kod kuće, kako se prati cijela priča?

Sjajna atmosfera

- Bio je pun stadion, preko 20 tisuća ljudi, od kojih je nekoliko tisuća bilo navijača iz Tunisa. Atmosfera je bila sjajna, naši su nas navijači bodrili i nosili cijelu utakmicu i na kraju smo im dali mnogo razloga za slavlje i veselje.

Međutim, nema vremena za “veselicu”, zar ne? U polufinalu igrate protiv pobjednika Cope Libertadores i prvaka Južne Amerike, slavnog argentinskog kluba River Platea.

- Da, tako je to u nogometu. Ne živi se od onoga što je bilo jučer, već od onoga što dolazi, a nama je to polufinale protiv River Platea. Igrači su nam već jako iscrpljeni, bit će nam ovo treća utakmica u samo sedam dana, ali siguran sam da će dati posljednji atom snage u toj utakmici. Sigurno je to mnogima najveća utakmica u karijeri, riječ je o polufinalu Svjetskog klupskog prvenstva, igramo doma i probat ćemo sve da bismo iznenadili i River Plate.

Je li vam ova pobjeda protiv Esperancea i plasman u polufinale klupskog Svjetskog prvenstva možda najveća u karijeri? Nijedan hrvatski trener nije dosad bio na tom natjecanju, a kamoli u polufinalu.

- Pa, teško je to reći. Naravno da mi je pobjeda u Ligi prvaka s Dinamom protiv Arsenala posebna, ali kada se gleda pozornica, važnost natjecanja, protivnici s kojima igramo i društvo u koje smo tom pobjedom ušli, mogao bih tako reći.

Vratimo se malo River Plateu, s kojim igrate u utorak (17.30), utakmicu prenosi i HRT, ljubitelji nogometa u Hrvatskoj moći će gledati vašu momčad na velikoj sceni.

Već je ovo čudo

- Da, ta nam utakmica dolazi kao nagrada. Cijelo smo ovo natjecanje tako shvatili, kao nagradu za prošlu sezonu i činjenicu što smo osvojili naslov prvaka. Oni su favoriti, ne treba od toga bježati, ali pripremit ćemo se dobro i za njih, svaka momčad ima dobre i loše strane i dat ćemo sve od sebe da nastavimo ovaj san. Već smo ostvarili čudo, ali znate kako to ide. Da je još samo jedna pobjeda, haha... Sigurno će biti teško, oni su odlična momčad u kojoj pojedini igrači vrijede po nekoliko desetaka milijuna eura, ali ja vjerujem u svoju momčad.

U drugom polufinalu igraju Kashima (osvajač Azijske lige prvaka) i europski prvak Real Madrid. Razmišljate li možda o finalu protiv Reala i Luke Modrića?

- Ma ne... Idemo utakmicu po utakmicu, tako radimo uvijek i došli smo tu gdje jesmo. Utakmica protiv River Platea, to je naše finale. Isto kao što nam je finale bila i prošla utakmica, protiv Esperancea - zaključio je Zoran Mamić.

Linker
24. travanj 2024 18:56