Sisačko-moslavačka županija obnavlja školske zgrade

Obnovu školskih zgrada provodi Sisačko-moslavačka županija sredstvima Fonda solidarnosti EU

Župan Ivan Celjak u obilasku obnovljene srednje škole Viktorovac

 SMŽ

Sisačko-moslavačka županija u ovom trenutku provodi brojne projekte iz područja obrazovanja od kojih je najveći broj vezan uz obnovu nakon potresa. Do sada je obnovljeno 12 škola nakon potresa, a značajno je istaknuti kako će Ekonomska škola Sisak i I. OŠ Petrinja dobiti potpuno nove zgrade. Pri tome će Ekonomska škola Sisak prvi puta u povijesti imati svoju zgradu. Isto tako rekonstruirat će se zgrada i izgraditi nova sportska dvorana za potrebe Srednje škole Petrinja.

Inicijativom župana Ivana Celjaka, za sve škole kojima je osnivač SMŽ i čije su zgrade bile oštećene u potresu, ubrzo nakon potresa pronađen je zamjenski smještaj kako bi učenici ostali pohađati nastavu u svome gradu, a to je značilo i ostanak njihovih obitelji u SMŽ.

Župan Celjak: „Imat ćemo nove školske zgrade“

Na većini školskih zgrada koje se obnavljaju, Sisačko-moslavačka županija dodaje nove sadržaje koji prije nisu postojali. Jedan od takvih primjera je i zgrada Gimnazije Sisak na kojoj se provodi cjelovita obnova. U sklopu radova uređuje se i neiskorišteni prostor potkrovlja u kojem će biti organizirani novi sadržaji za učenike, a dodatni prostor omogućit će jednosmjensku nastavu.

Projektom Regionalni centar kompetentnosti iz područja elektrotehnike i računarstva u sklopu Tehničke škole Sisak, Županija će učiniti Sisak obrazovnim središtem županije. RCK će se nalaziti u nekadašnjoj vojarni u Lađarskoj ulici, a projektom vrijednim oko 21 milijun eura učenicima će, uz najsuvremeniju opremu, biti na raspolaganju brojni sadržaji vezani uz stjecanje novih znanja iz područja elektrotehnike i robotike.

image

Obnova gimnazije Sisak

SMŽ

Nekadašnju Strukovnu školu u Sisku, Sisačko-moslavačka županija pretvara u prvi učenički dom. Objekt je oštećen u potresu, a radovi su zahtjevni jer se istovremeno izvodi konstrukcijska obnova i radovi na uspostavi učeničkog doma.

Na području Petrinje u tijeku je izgradnja nove školske zgrade I. OŠ Petrinja, a zajmom Svjetske banke gradi se nova škola za Srednju školu Petrinja na zemljištu koje je donirala tvrtka Gavrilović. Obnavlja se i OŠ Ivan Goran Kovačić Gora, a njezina područna škola u Nebojanu, već je podignuta do krova. Nakon potresa obnovljena je i OŠ Dragutina Tadijanovića u kojoj su, osim učenika te škole, privremeno smješteni učenici I. OŠ Petrinja i studenti Učiteljskog fakulteta.

image

Vizualizacija prvog učeničkog doma u Sisku

SMŽ

I učenici Srednje škole Glina novu će školsku godinu početi u svojoj obnovljenoj školi na kojoj se trenutno izvode radovi cjelovite obnove. Kako bi učenici ove škole ostali pohađati nastavu u svome gradu, Sisačko-moslavačka županija osigurala je odmah nakon potresa moderan montažni objekt s 12 učionica.

„Na školama koje su oštećene u potresu provodimo cjelovitu obnovu, ali isto tako sve će škole biti obnovljene po najvišim energetskim standardima pa ćemo imati praktički potpuno nove škole na području naše županije“, istaknuo je župan Celjak.

Početkom ove godine u potpunosti je obnovljena Srednja škola Viktorovac, najveća po broju učenika u županiji.

Glazbena škola postaje koncertna dvorana

Zgrada Glazbene škole Frana Lhotke bit će prenamijenjena u koncertnu dvoranu čime će Sisak dobiti reprezentativni prostor za održavanje koncerata i sličnih događanja. Nastava će se održavati u bivšoj zgradi PU sisačko-moslavačke koju će Sisačko-moslavačka županija obnoviti i urediti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 07:42