Horvat od Arabije

Hrvatski nogometni trener, Alen Horvat, u Saudijskoj arabiji postiže odlične rezultate i prihvaća nove trenerske izazove

Bivši trener Rijeke, manje je poznat hrvatskoj javnosti, ali je u Saudijskoj Arabiji, zahvaljujući radu i rezultatima postao zapažen. Njegov prvi arapski angažman bio je u jednom od najvećih saudijskih klubova Al Nasser-u, gdje je vrlo uspješno vodio drugu momčad. Nakon Al Nassera, odlazi u Al Wasl (UAE) , ali ubrzo dobiva poziv “upomoć” od saudijskog drugoligaša Al Aina koji je bio na rubu ispadanja iz lige.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 25. rujan 2019. 15:37

Rekorder lige

O Horvatovim vrhunskim rezultatima govori i statistika. U tri godine, i s tri različita kluba Alen je ostvario 41 pobjedu, 10 nerješenih i samo 6 poraza, a nakon preuzimanja Al Aina, postigao je nevjerojatnih 12 utakmica bez poraza i postavio novi rekord lige.

Klub je ostao u ligi, a Alenu su se tim rezultatom otvorila vrata mnogih klubova na tom području.

Od preživljavanja do vrhunskih uvjeta

U usporedbi s hrvatskim nogometom , gdje se kako Alen kaže “preživljava”, u Saudijskoj Arabiji uvjeti za rad puno su bolji. Svaki klub ima kamp s 3 ili 4 kvalitetna terena, infrastruktura je na puno većoj razini, a plaće redovite i dobre pa je lakše biti fokusiran na rezultat koji je ovdje najveće mjerilo. Sa svakim boljim rezultatom idete stepenicu gore. Rezultati se prate i na meti ste boljih i poznatijih klubova.

“U mojih prvih 10 godina trenerskog posla u prvoj i drugoj hrvatskoj nogometnoj ligi naučio sam preživljavati. Radio sam u nemogućim uvjetima, ali sam od svakog nešto naučio, stekao ogromna iskustva, gradio sebe kao trenera i ono najvažnije, vjerovao da će moj rad biti prepoznat.”

Novi izazovi

Ovog ljeta prihvatio je novi izazov. Odabrao je Al Khaleej - klub bogate povijest koji se želi vratiti u prvu ligu.

“Za mene je najveći izazov rezultat i njemu sam podredio cijelu svoju karijeru. Kada osjetite ozbiljnost trenerskog posla, znate da je samo rezultat taj koji vas drži u sedlu ili miče iz njega. Na treneru je da prepozna kako doći do njega.”,

Iako trenutno odlično kotira u Saudijskom nogometu, Horvat kaže kako su mu sve opcije otvorene. “Biti nogometni trener znači da danas možete biti u Dammamu, sutra u Tokiju, a prekosutra možda ponovo u Hrvatskoj, ali za mene je jedno sigurno, idem tamo gdje me cijene.” - Zaključuje Alen.

Linker
22. travanj 2024 23:40