Ideja za sportski vikend: otiđite na planinarenje

Ako se pripremate na vikend u planinama sasvim sigurno se želite pobrinuti da sa sobom imate svu potrebu opremu za planinarenje, i ovisno o odabranoj ruti, za penjanje. Iako je dio opreme za planinarenje i penjanje poput ruksaka, planinarskih štapova, kompasa ili karti, neizostavan bez obzira na godišnje doba, dio obavezne opreme, a tu posebno mislimo na prikladnu planinarsku odjeću i obuću, itekako ovisi o vremenskim prilikama koje vas očekuju na planini.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 04. listopad 2019. 17:02

Jedno je nepisano pravilo koje vrijedi za odabir bilo kojeg komada opreme za planinarenje; baš svaki komad opreme treba izbrati pažljivo i smisleno. To posebno vrijedi za sve one koji nemaju velikog iskustva, jer kod planinarske opreme udobnost je iznimno važna i to treba imati na umu bez obzira odabirete li planinarske štapove, ruksak ili novu obuću za planinarenje.

Odaberite prikladan planinarski ruksak

S obzirom da se vremenske prilike na planinama mogu neočekivano i naglo promijeniti, slojevito odijevanje je uvijek preporučljivo. Tri pametno odabrana sloja odjeće trebala bi vas zaštiti i za vrijeme ozbiljnih vremenskih nepogoda: lagani i brzo sušeći sloj dugog donjeg rublja, nepropusne hlače i majica od flisa te gornji sloj koji će vas zaštititi od vjetra ili kiše. Nekad je nemoguće pa čak i nepotrebno svu tu odjeću nositi na sebi pa je dobar planinarski ruksak neophodan za bilo koji izlet u planine, a posebno kada je u planu odlazak na višednevno planinarenje.

Kod odabira planinarskog ruksaka obavezno obratite pažnju da njegova veličina odgovara dužini vašeg torza. Težina ruksaka, bez obzira na opremu koju nosite sa sobom, mora biti ravnomjerno raspoređena, a sve trake na ruksaku, prije nego ga stavite na leđa, moraju biti otpuštene. Stavite ruksak i tek onda zategnite naramenice i trake oko struka. Korisno je znati da je za jednodnevna planinarenja dovoljan ruksak kapaciteta 15-20 litara dok za višednevna planinarenja trebate ruksak zapremnine barem 30 litara. Vrlo je važno izabrati ruksak koji je lagan sam po sebi kako se ne biste dodatno preopteretili nepotrebnom težinom.

Što ponijeti sa sobom?

Ono to ćete spakirati i ponijeti sa sobom na planinarenje u prvom redu ovisi o dužini staze koju planirate prijeći i broju dana koje planirate provesti na planinarenju. Ipak, oprema poput kompasa, planinarske karte ili gps navigacije trebala bi uvijek biti pri ruci, čak i za kratkih jednodnevnih izleta u planine. GPS navigacija ili sličan mjerač zgodno je imati sa sobom i zbog pregleda odabrane rute i kasnije analize prijeđene udaljenosti i visine.

Nemojte pretjerivati sa opremom koju ćete ponijeti sa sobom. Ako je riječ o jednodnevnom izletu, trebate ponijeti dovoljno vode, lagani obrok i možda dodatni sloj odjeće. A ako planirate višednevni boravak u prirodi, povećava se i broj opreme koju morate imati sa sobom; od šatora, powerbank odnosno dodatnu baterije za mobitel ili GPS, preko vreće za spavanje, opreme za kuhanje, dodatne odjeće, hrane, vode…lista zaista ovisi o težini uspona i stazi koju ćete propješačiti.

Odjeću i obuću za planinarenje birajte prema materijalima

Odlazak na planinarenje definitivno nije vrijeme kada biste trebali obući najdraže traperice i udobnu pamučnu majicu. Najbolja odjeća za planinarenje napravljena je od sintetskih materijala koji će vas držati suhima i toplima bez obzira na to koliko ćete se znojiti. Planinarska odjeća mora biti mekana, lagana i brzo se sušiti, a najbolji materijali su poliester, najlon i vuna.

Što se tiče planinarske obuće, morate se pobrinuti da odabrani par planinarske obuće bude izdržljiv, udoban i prikladan za najavljene vremenske uvjete. Ako vas očekuje blatna i mokra staza, odaberite Gore-tex obuću ili sličan nepropusni materijal. Ako će staza biti stjenovita, izaberite dublje čizme koje će dodatno učvrstiti zglobove. Budite strpljivi kod odabira, udobnost je stvarno ključna kada je riječ o planinarskim cipelama ili cipelama za penjanje, nemojte se zadovoljiti bilo kojim modelom. Imajte na umu da i najbolje planinarske cipele treba nositi uz kvalitetne i pažljivo izabrane čarape. Najbolje su one vunene ili od sintetskih materijala koje će se brzo osušiti i dozvoliti stopalima da dišu.

Linker
25. travanj 2024 21:35