Foto: Jeftinije.hr/Bigstock

Najbolja oprema za zimske sportove i kako je odabrati

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 20. prosinac 2018. 17:47

Božić je tik iza ugla i ako ste na vrijeme počeli sa pripremama sigurno već imate gotove dekoracije, ispečene kolačiće i kupljene poklone, idealan je trenutak da razmislite o snježnim radostima u kojima ćete se sigurno okušati u siječnju i provjerite svoju opremu za zimske sportove.

Sudeći prema prognozama, snijeg će nas najvjerojatnije zaobići i ovaj Božić, ali sigurni smo da ćete nadoknaditi sa već isplaniranim zimovanjem u prvom mjesecu nove godine. A prije odlaska na skijanje, dakako treba provjeriti stanje opreme za skijanje, popraviti i servisirati što treba i eventualno dokupiti neki potreban komad.

Ako ste već iskusni u skijanju ili bordanju, sasvim sigurno dobro znate što vam je činiti na samom početku još jedne skijaške sezone. Ako ste pak početnik, sigurni smo da vas muče brojna pitanja kod odabira opreme za zimske sportske aktivnosti.

Koje su skije dobre za vas? Koji snowboard izabrati? Koje skije odgovaraju početnicima? Nekoliko je stvari koje trebate uzeti u obzir kod odabira odgovarajuće opreme za zimske sportove pa smo vam pripremili kratak pregled osnovnih savjeta koje trebate znati prije kupovine. Nije važno jedino znati dobru dužinu skija ili idealnu fleksibilnost snowboarda – dobra oprema mora odražavati karakteristike i razinu umijeća onoga koji ju koristi.

Dobra ideja je koristiti sve raspoložive alate kod odabira opreme za zimske sportove, pregledati ponude u više trgovina, u obzir uzeti i ponude u web trgovinama, pročitati nekoliko savjeta i iskustava iskusnijih skijaša ili bordera.

Otkrijte koji je zimski sport idealan za vas i izaberite najbolju opremu.

Odabir daske i opreme za snowboard

Kao i kod bilo koje opreme za zimske sportove, pažljivo treba izabrati opremu za snowboard, a posebno dasku koje se razlikuju jedna od druge prema terenu za koji su namijenjene i po načinu bordanja. Isto tako važna je i širina daske za snowboard, daska ne bi trebala biti niti preuska ni preširoka, a duljina treba iznositi 90 posto visine bordera. Načelno se razlikuju dva tipa dasaka za snowboard pa imamo freeride daske namijenjene spustovima i freestyle daske koja se koristi u snježnim parkovima odnosno skokovima.

Prije kupnje se definitivno isplati saznati nešto i tvrdoći daske. Veća tvrdoća prikladnija je za uređene staze i utabani snijeg dok su one mekše dobar izbor za mekane podloge.

Osim prikladne daske za snowboard vam trebaju još i odgovarajući vezovi i buce. Ove potonje su vjerojatno i najvažniji dio opreme jer vas povezuju sa snowboardom. Obavezno moraju biti dobre i udobne jer inače riskirate i ozljede i neugodna iskustva sa bordanja. Nakon odabira cipela valja odabrati i vezove i to u pravilnoj veličini.

Odabir skija za početnike

Za skijaše početnike važno je izabrati skije kojima je lako upravljati. Modeli skija za početnike načelno su lakši i savitljiviji kako bi se njima lakše upravljalo u zavojima. Dodatan je plus što su takvi modeli skija u pravilu jeftiniji od ostalih. Međutim, kako je cijena i odraz kvalitete svakog proizvoda pa tako i skija, početnički modeli skija se i brže troše.

Posebno pažljivo početnici u skijanju trebaju birati duljinu skija. Skije za skijaše početnike ne bi trebale biti jako kratke. Iako je kraćim skijama lakše upravljati, kratke skije mogu utjecati na održavanje ravnoteže, a gubitak ravnoteže može uzrokovati neugodne padove koje svakako želite izbjeći. Opća je preporuka početnicima izabrati skije čija je visina negdje do razine nosa ili obrva skijaša početnika.

Možda će se početnici iznenaditi, ali dio opreme koji najviše utječe na ugodu skijanja (ali i na napredak u skijanju) nisu skije već pancerice, odnosno skijaške cipele. I ovdje se odabir razlikuje za iskusne skijaše i početnike u skijanju tako da vrijedi biti vrlo pažljiv u konačnom odabiru.

Kada se savladaju osnove skijanja može se razmišljati o nabavci boljih skija odnosno nekih novih skija rekreativnih modela koje imaju veću tvrdoću i veći radijus koji iskusni skijaši mogu savladati.

Na kraju, osim konkretne i neizostavne opreme poput snowboarda ili skija pažnju treba pridodati i odabiru kvalitetne i tople odjeće. Skijaške jakne i hlače glavni su i vanjski sloj odjeće koji vam mora biti udoban i definitivno nepropustan. Donji slojevi, poput termo donjeg rublja i majica od flisa osigurat će vam potrebnu toplinu i izolaciju od hladnoće.

Linker
25. travanj 2024 02:44