Promo

Najbolji dugoprugaš svih vremena sudjelovao u redizajnu najbrže tenisice

AUTOR:
 • Promo

 • OBJAVLJENO:
 • 29.04.2019. u 11:47

 • Kad se udruže sportaši, dizajneri, znanstvenici i inženjeri, nastaje prava inovacija - Nike ima poboljšanu verziju tenisica za trčanje Nike ZoomX Vaporfly NEXT%.

  Osim imena, Nike je osvježio svoje Zoom Vaporfly 4% tenisice, koje već dominiraju svjetskim maratonima, a sve na temelju povratnih informacija Nikeovih najboljih svjetskih trkača.

  Drugo izdanje tenisica poboljšano je od prstiju do pete, ponajviše zahvaljujući povratnim informacijama sportaša - trkačici Shalane Flanagan koja je svoj osvrt dala nakon utrke u Bostonu zbog opterećenja vodom i trkaču Eliudu Kipchogeu nakon vlažne utrke u Berlinu.  Na temelju povratnih informacija Nike elitnih sportaša, Nike Sport Research Lab razvio je  poboljšani gornji dio, međupotplat i redizajnirani uzorak potplata koji djeluje na trenje.

   

  "Ova cipela je doista rezultat naših sportaša, sportskih znanstvenika, inženjera i dizajnera koji blisko surađuju tijekom cijelog procesa dizajna, testiranja i same proizvodnje", rekao je Brett Holts, potpredsjednik odjela Running Footwear u kompaniji Nike. "Svi smo toliko uzbuđeni što vidimo da NEXT% nastavlja pomicati granice ljudske izvedbe na maratonskim utrkama širom svijeta."

  Što je novo:

  Vaporweave, izvedba materijala na gornjem dijelu tenisice, lakša je od Nike Flyknita, prozračna je i  upija značajno manje vode od znoja ili kiše, pa ostaje prozračna i suha tijekom maratona.

  • Vezice su lagano pomaknute kako bi ublažile pritisak duž osjetljivog dijela stopala - Mo Farah, najuspješniji dugoprugaš svih vremena, pokazao je veliki interes upravo prema ovoj karakteristici tenisice.

  • Tanki oblog od pjene unutar područja pete drži Ahilovu petu stabilnom dok se prijeđeni kilometri množe.

  • U središtu potplata nalazi se više Nike ZoomX pjene kako bi se dodatno povećao povrat energije, što je znanstveno dokazano u Nike Sport Research Labu.

  promo
   

  • Ta je pjena preraspodijeljena kako bi se smanjila visina pete tenisice sa 11 mm na 8 mm i osigurao osjećaj stabilnosti te pomoglo maksimizirati povrat energije pri podizanju stopala.

  • Dizajneri su spojili prilagođene uzorke potplata uzete od Abela Kiruia, Eliuda Kipchogea i Moa Faraha, kako bi poboljšali izdržljivost prednjeg dijela tenisice tijekom vlažnog vremena.

  • Oblikovana gazišta s dubokim žljebovima na potplatu olakšavaju glatko kretanje tijekom skretanja.

  Što ostaje isto:

  • Unutar pjene cijelom se dužinom tenisice prostire zakrivljena pločica karbonskih vlakana koja povećava krutost i osjećaj potiska.

  • Masa cipele ostaje jednaka - čak i sa 15 posto više pjene.

  Zašto NEXT%?

  Kada je Nike lansirao Nike Zoom Vaporfly 4%, tenisica je doprinijela poboljšanju trčanja u prosjeku za 4% u odnosu na prethodno najbrže Nike tenisice za maraton, Nike Zoom Streak 6. Takvo poboljšanje modela NEXT% razlog je da s nestrpljivošću iščekujemo novi trkački dan kao priliku za brži prolaz kroz ciljnu crtu. Kao što je Mo Farah nedavno rekao: „Kao sportaš, neprestano težite tom novom postotku.“

   

  Ove tehničke nadogradnje zajedno čine Nike ZoomX Vaporfly NEXT% najbržom Nike tenisicom ikad.