REUTERS/Gonzalo Fuentes
TOMO NIČOTA IZ RUSIJE

DINAMOV ŠVICARAC ODUŠEVLJEN ASISTENCIJOM ZA POBJEDU PROTIV SRBIJE I VATRENIMA 'Hrvatska je dosad u Rusiji najviše pokazala'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 26. lipanj 2018. 16:23

Javio se po povratku iz Kalinjingrada u kampu u Toljatiju. Nije to kratak put, ali bio je i sladak, Mario Gavranović i Švicarci pobijedili su Srbe golom u zadnjim minutama i napravili veliki korak prema drugom krugu.

Utakmica je obilovala tenzijama zbog velikog broja Albanaca koji igraju za Švicarsku, upravo su Xhaka i Shaqiri zabili. Puno napetosti i poslije utakmice, Srbi su kukali zbog kaznenog udarca koji im nije dosudio Brych, osuli su po njemu ‘paljbu iz svih oružja’. Ali, ono što je konačno bitno jest - 2:1 za Švicarsku.

Super se osjećam

- Možda je bila situacija gdje je sudac mogao svirati penal, njima je to teško, shvaćam ljutnju i razočaranje kad izgubiš utakmicu u 90. minuti. Međutim, ako gledamo cijeli susret, bili smo bolji, zasluženo smo pobijedili. Pogotovo jer smo loše krenuli i gubili 0:1 - priča nam Gavranović, koji je također imao značajnu rolu. Prvo je promašio šansu, na rubu zaleđa, a onda je baš on asistirao Shaqiriju za taj veliki gol.

- Da, bilo je dobro, stvarno se super osjećam. Odlično sam trenirao posljednjih dana, spreman sam i jedva sam čekao da dobijem priliku. Dobro sam ušao, imao te dvije situacije, drago mi je da sam baš ja asistirao za pobjednički pogodak.

Sada je ostvario tu veliku želju, zaigrao je na SP-u u Rusiji, koje su mu daljnje ambicije. je li sad novi cilj - gol na Mundijalu?

- Ha-ha, vidjet ćemo. Kažem, osjećam se odlično, trenirat ću i pripremati se za iduću utakmicu protiv Kostarike. Ako dobijem priliku, kao starter ili s klupe, kao i dosad pokušat ću je što bolje iskoristiti, pa ako mogu i zabiti. Međutim, najvažnije je da smo mi pobijedili Srbiju, napravili vrlo važan korak prema drugom krugu.

Sitne provokacije

Kako se Švicarska pripremala za tu utakmicu, s obzirom na veliki broj Albanaca i te tenzije koje postoje između njih i Srba? Je li to bila obična utakmica, kao i svaka?

- Bilo je za neke naše igrače teže, znamo kakav je to rivalitet, međutim, mislim da je na kraju sve proteklo korektno. Bilo je sitnijih provokacija prije utakmice, ništa strašno, uglavnom je sve bilo kako treba biti.

Što može Švicarska na ovom Mundijalu? Još bod protiv Kostarike bio bi dovoljan za prolaz skupine, valjda nije upitno?

- Mi smo jako dobra reprezentacija. Kvalitetniji smo nego prije četiri godine u Brazilu, a sam podatak da smo šesti na FIFA-inoj ljestivci govori dosta o nama. Naravno, cilj je proći skupinu, čak i otići u osminu finala s prvog mjesta. Imamo sve u svojim rukama.

Neće protiv Kostarike, znači, biti kalkulacija, igranja na taj bod i odmaranja nekih igrača?

- Ne, ma kakvi. Mi idemo po pobjedu, iako znamo da nas čeka teška utakmica. Oni više nemaju izgleda za prolaz, ali imaju inat sigurno, ne žele se iz Rusije vratiti bez ičega. Neće nam biti lako, ali mi imamo svoj put. Dobro smo krenuli, sad želimo i tu pobjedu.

Koji je krajnji domet Švicarske, rastu li sada ambicije nakon dobrog starta?

Mjesto među osam

- Prvo i osnovno je proći grupu, a onda ćemo vidjeti, u nokaut sustavu je sve moguće. Nekakvo je razmišljanje unutar momčad i oko nje da imamo mjesta među osam, da imamo kvalitetu napraviti barem taj još jedan korak poslije osmine finala. I uopće ne razmišljam tko će nam biti suparnik, jednostavno, mi možemo protiv svih. Igrali smo odlično protiv Brazila, prije toga i u prijateljskoj utakmici protiv Španjolske, sa svima se nosimo i nikoga se ne bojimo. Takve utakmice, kao i ovakva pobjeda protiv Srba, daju nam samopouzdanje, mirni smo, možemo napraviti dobar rezultat.

Kako je vidio dosadašnji turnir, tko ga je zadivio, tko razočarao?

- Vidi se da sve velike reprezentacije imaju problema, nijedan suparnik nije lagan. Zakazale su Njemačka i Argentina prije svih, a oduševila me Hrvatska, koja je dosad najviše pokazala. Možda ovo bude napokon prvenstvo na kojemu će jedna tzv. mala reprezentacija napraviti nešto veliko, neki pravi rezultat. Krenulo je u tom smjeru, nadajmo se da će potrajati.

Ne možemo preskočiti Dinamo, čini se da Gavranović neće tako brzo na pripreme?

- Ha-ha, nadam se da neću. Dinamo? Pratim sve što se događa, došlo je dosta novih igrača, koliko čujem svi su dobri, vjerujem da će nam biti pojačanja. U Europi smo izvukli teškog protivnika, ali pripremit ćemo se dobro, moramo izgledati bolje nego na proljeće da bismo ostvarili ciljeve. A oni su, bez obzira na protivnike, isti.

Linker
17. travanj 2024 15:02