REUTERS/Sergei Karpukhin
'VATRENI KAO PROBUŠENI BALON'

'HRVATI, NEMATE ŠANSE, ZAMRZNUT ĆEMO VAS KAO DA STE U SIBIRU' Nogometna groznica trese Ruse: 'Luka je najbolji na SP-u, ali neće vam pomoći'

KAKO DIŠU RUSI ‘Obični’ ljudi koji prate nogomet diljem ove velike zemlje, iako cijene hrvatske nogometaše, ne daju Vatrenima u subotu previše šansi u četvrtfinalu SP-a
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. srpanj 2018. 00:55

Kakva je atmosfera na ulicama ruskih gradova? Bili smo i Nižnom Novgorodu, sada smo preselili u Soči, a gledamo malo i dvije TV postaje koje svakodnevno satima prenose ono što se događa među ruskim navijačima diljem ove velike države. Radi se o glavnoj državnoj televiziji program je Russia 1 i Match TV. Dakle, o atmosferi u Nižnom smo već pisali, kad smo se vraćali u hotel nakon utakmice s Danskom, vidjevši naše akreditacije, uglavnom oni mlađi ruski navijači su nam govorili...

- Nemate šanse...

Sve su to popratili glasnim povicima “Rusija, Rusija”... Bili su još opijeni pobjedom svoje nacionale vrste nad Furijom. Držimo da ni oni nisu vjerovali da će se to dogoditi. Rusi su veliki patrioti i domoljubi, ali nisu imali povjerenja u svoju reprezentaciju nakon što je u pripremama za ovaj Mundijal uglavnom gubila i slabo igrala. Oni stariji, s kojima smo pričali u centru grada i našem hotelu, bili su obazriviji, hvalili su našu reprezentaciju i nisu bili takvi optimisti.

Soccer Football - World Cup - Round of 16 - Spain vs Russia - Moscow, Russia - July 1, 2018. A Russian supporter celebrates the victory. REUTERS/Maxim Shemetov
REUTERS/Maxim Shemetov

- Vi ste bolji, kvalitetniji, ali mi smo u zanosu i igramo kod kuće, tako da su šanse 50:50 - govorio je Maksim, sredovječni muškarac stalno odjeven u bijelu košulju, za kojeg nikad nismo otkrili što je zapravo radio u našem hotelu.

Zapravo bio je vrlo simpatičan, stalni je nešto propitkivao, promatrao nas, pričao... Da su neka stara vremena, rekli bi da je sigurno špijun, ovako tko zna, možda je samo radoznao.

- Ja znam da ste vi nama pomogli onom pobjedom nad Engleskom na Wembleyju, za to smo vječno zahvalni, ali u subotu više nećemo biti. Zaboravljamo Wembley i šaljemo vas kući! Nikad nisam bio, ali čuo sam i čitao da imate lijepo more, pa onda se vratite, uživajte, kupajte se. Pustite nas da još malo maštamo! Jer, Rusija u polufinalu Svjetskog prvenstva u nogometu zaista bi bio san... - pričao je razgovorljivi Maksim.

Soccer Football - World Cup - Round of 16 - Spain vs Russia - Moscow, Russia - July 1, 2018. Russian supporters celebrate the victory in Red Square. REUTERS/Gleb Garanich
REUTERS/Gleb Garanich

Jedan momak s naočalama nam je stalno bio u vidokrugu, pokušavao nam je prodati suvenire Svjetskog prvenstva, majice, babuške, privjeske, otvarače za konzerve..

Danima se stalno približavao, mislio je da će nam nešto uspjeti “uvaljati”. Ali bilo nam je nekako preskupo, pa smo samo smijali kad smo se sudarili s njegovim pogledom. Zato je jučer možda i bio ljut, pa nam je kazao:

- Rusija je nakon pobjede nad Španjolskom toliko ojačala, motiv je ogroman, mislim da Hrvatska ne može izdržati taj naš nalet. Gledao sam vas protiv Danske, nekako ste mi, bez ljutnje, izgledali kao probušeni balon. U Sočiju je inače vruće, ali mi ćemo vas zamrznuti kao da ste u Sibiru!

Ipak, simpatični momak na kraju je dobacio...

- Inače, cijenim vaš nogomet. Luka Modrić je sada kad su otpali Ronaldo i Messi jedini kandidat za najboljeg igrača prvenstva. No neće mu uspjeti jer vas u subotu čeka - Rusija.

Soccer Football - World Cup - Round of 16 - Spain vs Russia - Moscow, Russia - July 1, 2018. Russian supporters react while watching the match in a fan zone. REUTERS/Sergei Karpukhin
REUTERS/Sergei Karpukhin

Da, to se zaista može zaključiti gledajući TV programe, Rusija vjeruje da će njihova reprezentacija pobijediti Hrvatsku. Ako je suditi po “običnim” ljudima koji prate nogomet diljem Rusije, iako cijene naše nogometne umjetnike, ne daju nam previše šansi.

- Soči će postati poznati grad po tome što je ovdje Rusija pobijedila Hrvatsku i ušla u polufinale Svjetskog prvenstva. Tako će izgubiti status olimpijskog grada i zauvijek postati - nogometni!

To nam je kazao Mihail, momak koji je na sebi imao majicu na kojoj je bilo otisnuto - SSSR! Ne, nije bio čovjek u godinama, već mladić od 20 godina. Valjda mu to SSSR jače, moćnije zvuči. Makar i ono “Rusija, Rusija” koje se čuje u svakom dijelu Rusije djeluje moćno. Definitivno, Hrvatsku u Sočiju na stadionu očekuje zaista vrući doček. Ne samo zbog temperature ili grmljavinske oluje koja je najavljena ovih dana, pa čak i na dan utakmice.

Linker
18. travanj 2024 12:14