Tom Dubravec/ CROPIX
DANCI ĆE VISOKO NAPASTI

HRVATSKA JE SPREMNA NA DRAMU DO KRAJA! LEGENDARNI OLA OTKRIO KAKO IGRATI PROTIV DANSKOG BLOKA 'Spremni smo za 120 minuta borbe!'

Pomoćnik Zlatka Dalića uoči velike utakmice s Danskom u osmini finala Svjetskog prvenstva
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. srpanj 2018. 00:02

Jeste li uspjeli Dansku jednako dobro snimiti kao protivnike u skupini? - pitali smo Ivicu Olića.

- Nismo stigli napraviti jednako kao za prve tri utakmice, međutim budući da smo prije trećeg kola znali da idemo dalje, bacili smo fokus na moguće suparnike. Pogledali smo utakmicu Francuska - Danska, iako se u tom susretu nije puno vidjelo. Moramo računati da će suparnik biti jak u prekidu, kao i Islanđani primaju malo golova. Imaju Eriksena koji je ekstra klasa, svaki trenutak koristi da šutne na gol - odgovorio je Olić.

Svi su zdravi

Je li plan ponoviti sastav i igru s Argentinom ili nešto drugo?

- Manje-više sve se zna, osim možda jednog detalja. Svi su nam igrači zdravi, što je bilo dobro, sigurno nećemo mijenjati. Protivnik je tvrd i dosta kompaktan, ali siguran sam da su naši igrači u stanju taj blok dovesti u probleme. To ćemo forsirati i tražiti.

Danska ipak igra drugačije nego Argentina, treba će neka druga taktička rješenja.

Rovinj, 290518.
Priprema Hrvatske nogometne reprezentacije u Rovinju na stadionu Valbruna.  
Na fotografiji: Vedran Corluka i Ivica Olic.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX / CROPIX

- Mislim da nas Danci neće napasti i raditi presing. Vidjeli smo kako je teško igrati protiv bloka ako nemaš brzu promjenu strana, što manje dodira i ne radiš dovoljno preko bokova. Tu nismo napravili višak s Islandom, nismo iskoristili taj prostor koji nam je bio nuđen. To ćemo ukazati igračima, da s Dancima treba biti na visini. Oni će biti gusti u sredini, tu će biti teško proći, imaju dvije “šestice“ koje ne idu prema naprijed, više su im ofenzivni bekovi. Na taj način su oni, Šveđani i, zamalo, Islanđani prošli dalje, to je povratak Skandinavaca.

Htjet će se nametnuti agresijom?

- Upravo tako. Nastojat će iskoristiti što im ponudimo, važno je da budemo maksimalno koncentrirati na “svojeg” igrača da imaju što manje prilika. Očekujem da će to biti tvrda i čvrsta utakmica u kojoj treba gledati da se prođe dalje.

Soccer Football - World Cup - Group C - Denmark vs France - Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - June 26, 2018   France's Kylian Mbappe in action with Denmark's Simon Kjaer and Mathias Jorgensen    REUTERS/Gleb Garanich
REUTERS/Gleb Garanich / REUTERS
Danska

Neće biti umiranja u ljepoti.

- Spremni smo, bit ćemo svježi, imamo snage, utakmica se igra 90, ako se ne riješi i 120 minuta. Fit smo za 120 minuta borbe. Treba biti oprezan i sve napraviti da prođemo.

Sjećate li se susreta u Kopenhagenu 2004? Uoči Eura u Portugalu. Dobili ste 2:1. Vi na lijevom krilu, Mornar na desnom, Pršo centarfor, Šokota iza njega.

- Kako ne, pao sam na rebra i 20 dana sam morao igrati pod injekcijama, kasnije na Euru. Naravno da se najviše sjećam kad smo dobili Dance 3:0, kad je Davor Šuker lobao Schmeichela.

Imamo li sada “Šukera“ koji će jednako učiniti sinu Schmeichelu?

- Posjedujemo bogat arsenal igrača koji mogu ugroziti gol. Naša je najveća kvaliteta da svaku utakmicu netko drugi rješava. Protivniku se nije lako prilagoditi jer opasnost vreba sa svih strana.

Tek prva stepenica

Je li Hrvatska sada zrelija da konačno prođe nekoga u nokaut-fazi?

- Dosad je bila lijepa priča, međutim najgore bi bilo da zastanemo na prvoj stepenici. Ako uđemo među osam možeš reći - što bude, bit će.

- Fantastičan domet. Da mi je netko ponudio prije SP-a, uzeo bih - zaključio je raspoloženi Olić.

Linker
19. travanj 2024 02:57