REUTERS/Lucy Nicholson
SJAJNA PARTIJA VEZNE LINIJE

IZA MAESTRALNE PREDSTAVE STOJE JAKO IMPRESIVNE BROJKE Rakitić najkorisniji, a jedan je Dalićev džoker čak nadmašio i Modrića u 'njegovoj' kategoriji

Teorija “Moneyballa” se u svojoj suštini oslanja na brokersku praksu - prodaj skupo, kupi jeftino. Teoriju, koju je u svojoj statističkoj enciklopediji “The Baseball Abstract” iz 1977. opisao Bill James, u stvarnom životu je realizirao Billy Beane - generalni menadžer bejzbolskog tima Oakland.
Piše: Petar ZobecObjavljeno: 23. lipanj 2018. 01:23

“Moneyball” je analitički pristup, koji pomaže da se formira konkurentna momčad, unatoč malom budžetu.

GOLOVE S UTAKMICE HRVATSKE I ARGENTINE POGLEDAJTE OVDJE

Ukratko, Beane je provodio statističku analizu igrača, kako bi bio mudriji pri njihovoj kupnji. Pritom je razvio metodu praćenja igrača neke momčadi u danima pobjede, da bi shvatio koja kombinacija igrača i strategija čini momčad boljom u trenucima uspješnosti. Eksperiment se pokazao uspješnim, budući da je Oakland ulazio u play off sedam puta od 2000. do danas.

Njegova metoda je uvela naprednu statistiku na velika vrata u mnogim sportovima, pa tako i u nogometu. Hrvatska je protiv Argentine odigrala veliku utakmicu, a brojke pokazuju i zašto. Za statističke pokazatelje poslužit ćemo se InStatovim indexom korisnosti.

Niznji Novgorod, Rusija, 210618.
Stadion Niznji Novgorod.
FIFA World cup 2018.
Nogometna utakmica 2. kola, skupine D, svjetskog nogometnog prvenstva FIFA 2018, Argentina - Hrvatska.
Na fotografiji: Ivan Rakitic, gol, Mario Mandzukic
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
 *** Local Caption ***
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Kao najkorisniji, najbolji, ili kojim god se izrazom poslužili, istaknuo se Ivan Rakitić. Ne treba biti preveliki stručnjak za reći tako nešto, Ivan je i ovako, naoko bio među najboljima. Rakitić je imao ukupno 30 od 38 uspješnih dodavanja ili 79%. To i nisu toliko impresivne brojke, niti je to nekakav izvanzemaljski učinak. No, Raketa je čak 23 od 31 puta loptu dodao prema naprijed, dok je samo tri puta odigrao loptu u smjeru obrane. Stavka ključno dodavanje okarakterizirana je kao “pas suigraču u pozicije da postigne pogodak (situacija 1 na 1), dodavanje suigraču koje probije defenzivnu liniju suparnika (tri i više igrača) u aktivnom dijelu napada”. Rakitić je takvih dodavanja protiv Argentine pokušao četiri i isto toliko ih je bilo uspješnih. Gole brojke pokazuju okomitu i hrabru Rakitićevu igru, koju je oplodio pogotkom, a iz slobodnjaka je pogodio i gredu...

Niznji Novgorod, Rusija, 210618.
Stadion Niznji Novgorod.
FIFA World cup 2018.
Nogometna utakmica 2. kola, skuine D, svjetskog nogometnog prvenstva FIFA 2018, Argentina - Hrvatska.
Na fotografiji: Lionel Messi, Marcelo Brozovic
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
 *** Local Caption ***
Tom Dubravec / CROPIX

Da Hrvatska ima sjajan vezni tandem pokazuju Modrićeve brojke. Luka je nakon Brozovića (53/58 dodavanja) bio najčešći dodavač na utakmici, 38 od 45 njegovih paseva je našlo suigrače. Pet puta je lopta išla unatrag, 32 puta prema naprijed, dok su dva od tri pokušaja dugih lopti bila uspješna. Zanimljivo, Luka je dobio i tri od četiri zračna duela na utakmici.

Treba podvući i Brozovića, koji je bio iznimno precizan u dodavanjima. Veznjak milanskog Intera je najviše dodavao (53/58) i bio dosta precizan (91%), ali i okomit - tek su dva njegova dodavanja bila “u rikverc”. No ono što treba imati na umu je i da je Broz sjajno uštopao i Lionela Messija.

Linker
23. travanj 2024 08:09