Zlatko Dalić
 REUTERS/Antonio Bronic / REUTERS
NESPORTSKI POTEZ

IZBORNIK DALIĆ NAKON NAJVEĆE POBJEDE U KARIJERI 'Sampaoli je pao u mojim očima, to ne može biti veliki trener! Nikad to nisam učinio!'

ZLATKO DALIĆ Hrvatski izbornik nakon najveće pobjede u karijeri i osiguranog duljeg ostanka na 21. svjetskom prvenstvu u povijesti
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. lipanj 2018. 14:27

Sa Zlatkom Dalićem razgovarali smo u Roščinu, nakon službene press konferencije. Bio je sretan, ali nimalo euforičan, s gardom trenera kojeg zanimaju daleko veće stvari od pobjede nad bilo kim u skupini, pa makar to bili Argentina i Messi.

- Ovo što smo zasad napravili samo je ostvarenje malog cilja - kazao je izbornik, dodajući:

- Očekivali ga jesmo, ali ne na ovako impresivan način, nadam se da ćemo jednako dalje.

To je bilo to

Igrački, to je Hrvatska kakvu minimalno želi, ali i ponešto bolju.

- To je to, s Argentinom, to je bilo baš izrazito. Analizirao sam, u mojih pet službenih nastupa kao izbornika, dali smo 11 golova, a primili samo jedan. Nema govora o tome da ekipa nije efikasna. Možda smo malo promijenili stil igre, ali danas je nogomet takav. Meni je bitno da je momčad kompaktna, jasno je da cijela mora raditi kao u ovom susretu, to je formula. I taj jedan inkasirani gol bio je iz prekida od Grčke doma.

Niznji Novgorod, Rusija, 210618.
Stadion Niznji Novgorod.
FIFA World cup 2018.
Nogometna utakmica 2. kola, skupine D, svjetskog nogometnog prvenstva FIFA 2018, Argentina - Hrvatska.
Na fotografiji: Zlatko Dalic
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
 *** Local Caption ***
Tom Dubravec / CROPIX

Jorge Sampaoli nije mu čestitao na pobjedi, što mu je zamjerio.

- Nije mi rekao ni riječ. Žalosti me što je čovjek otišao s terena, a nije me pozdravio. Nikad to nisam učinio kao trener, da bih se samo pokupio, da nisam pružio ruku čovjeku koji me pobijedio. Prije utakmice sam mu poklonio hrvatski dres, i sad mi je drago da će imati lijep poklon od Hrvatske. Nakon susreta moraš doći, biti dostojanstven i čestitati. Ne znam što god da bude.

Čak ni na press konferenciji nije ništa rekao ni kurtoazno.

- Red je čestitati ekipi koja te razvalila, ma u kakvoj muci bio. On to nije napravio, pao je u mojim očima, to ne može biti veliki trener.

Kompletno, Argentina je ispod svojeg renomea.

Soccer Football - World Cup - Group D - Argentina vs Croatia - Nizhny Novgorod Stadium, Nizhny Novgorod, Russia - June 21, 2018   Argentina coach Jorge Sampaoli at half time                        REUTERS/Carlos Barria
REUTERS/Carlos Barria / REUTERS
Sampaoli

- Dobro su počeli utakmicu, mi smo im namjerno pustili inicijativu i čekali svoju situaciju, jer također imaju svjetske igrače. Sve su podredili Messiju i mislim da je to njihov problem, očekuju da će sve riješiti, a nekad nema svoj dan ili ga protivnik blokira. Ali neka oni vode svoje brige. Čini mi se da mi kroz cijelu povijest najviše sami sebe podcjenjujemo, zašto bi oni bili bolji od nas? Uvijek mora postojati respekt, međutim moraš vjerovati u sebe.

Laknulo mi je

Zato je zasipan brojnim drugim čestitkama, u Emiratima su presvukli toranj Burj Khalifa visok 828 metara u hrvatske boje, i u Riyadhu nešto slično, pola milijuna ljudi je pogledao njegov tweet na tu temu.

- To je velika stvar i za Hrvatsku, na to sam ponosan, znači da nisam uzalud tamo potrošio sedam godina.

Roscino, Rusija, 180618.
Stadion Roscino arena.
FIFA World cup 2018.
Trening hrvatske nogometne reprezentacije u trening kampu na stadionu Roscino arena.
Na fotografiji: izbornik Zlatko Dalic dao je prije treninga  izjavu u vezi Kalinicevog odlaska iz kampa
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX

Oglasili su mu se brojni treneri.

- Javili su se Ante Čačić, Niko Kovač, Branko Ivanković, Zlatko Kranjčar je poslao poruku preko Ive Olivari. S Ćirom sam razgovarao, navija i on, ali ne mogu reći sve što je kazao (smijeh)… Nisam stigao sve ni pogledati.

I iz Nižnog Novgoroda vratili su se oko šest ujutro.

- Pogledao sam snimku, bila je odlična utakmica. Šest mjeseci sam razmišljao o ovoj skupini, nju smo riješili, iskreno - laknulo mi je. A sad idemo dalje.

Slavilo se, ne euforično…

- Igrači su svjesni da moramo biti na zemlji. Dao sam im slobodan petak, Ćorluka je dobio tortu za stoti nastup i to je bilo sve što se tiče slavlja. Idemo dalje. Kad sam došao u zračnu luku prije utakmice s Ukrajinom, rekao sam - vjerujem. Bez toga nema ništa. Ako ću sad kazati da sam sretan s ovim rezultatom, što sam rekao. Kako bi se reklo - džaba si krećio. Uvijek sam govorio da će Argentina biti najlakša utakmica, jer stav je bio što bude - bit će. A zadaća je bila dobiti Nigeriju i Island. Nisam očekivao da ćemo nakon drugog kola biti prvi, s gol-razlikom 5:0 i proći skupinu. Moramo biti sretni, ali i pametni.

Lovren igra sjajno

Kako kontrolirati da igrači ne polete?

- To je moj posao, prvi ja moram biti čvrsto na tlu, ne smijemo početi pametovati. Igrači su vidjeli i dokazali da mogu. Ako nas ne prebaci, bit će dobro. O tome govorimo već 20 dana i to su prihvatili. Prošli smo traume, sjetite se samo Turske u Beču 2008. godine. Vjerujte, kad smo dali drugi gol, počeo sam ići prema skupini koja je slavila, u tom času kroz glavu mi je prošla ta Turska i stao sam. Išao sam se smiriti, odmah napravio zamjenu, iz nekog iskustva moraš učiti.

Momčad je godinama na okupu, koliko će dodatno samopouzdanje zbog dvije pobjede dati novu snagu?

- Znači im puno, oni znaju svoju kvalitetu, ali kad dobiješ potvrdu da si to s njom napravio, ne slučajno, tjera ih do većeg dometa. No, tek sad će biti teško, doći će vjerojatno Danska ili Francuska, opet moramo početi od nule i krvavo raditi za prolaz. Sigurno je da imaju u glavi da mogu.

Hrvatska je, po mnogima, u dva kola ostavila najbolji dojam na Svjetskom prvenstvu.

- Gledam skoro sve utakmice, vidim koliko se muče reprezentacije, puno je bilo rezultata s jednim golom. Svi su kompaktni i nikoga nije lako svladati. Rusi su u euforiji, ali imali su puno lakše protivnike nego mi, Francuzi posjeduju kvalitetu… Godi da smo mi ti, samo da ne ispadnemo simpatična ekipa, to je meni bitno.

U Francuskoj su nas također hvalili nakon prvog kruga.

- Tako je, bolje da nas ne hvale nego da polako, iz prikrajka napredujemo, ali sad smo sigurno skrenuli pozornost prema sebi.

Je li moguće da Luka Modrić bude prvi igrač prvenstva, kako je krenuo…

- To bi značilo da smo došli do finala, ja bih to odmah potpisao.

U igri je niz aspekata za analizu. Posebno je upečatljiva sredina obrane, na prvom mjestu Lovren, pa Vida…

- Slažem se da Lovren igra sjajno, također i s Vidom, ali naša obrana počinje od napadača, do njih dođe jako malo situacija, nisu stalno pod pritiskom, a što moraju riješe vrhunski.

Mandžukić je još bez pogotka, ali je puno učinio da zabijamo, pogotovo u prvoj utakmici.

- Iznuđen gol, kazneni udarac, radi strašan posao, Mandžo je napravio svoje. Rekao sam mu još nakon Perua da ga vidim samo kao špicu.

Je li Brozović zauzeo “pole position” kao zadnji vezni?

- U cijelom mandatu puno razgovaram s igračima, vodim brigu o njima i protivnicima, kao i formi. Dan prije Argentine zvao sam Modrića i Rakitića koji su bili sigurni, te trojicu, Brozovića, Badelja i Kovačića, kandidate za treće mjesto u vezi. Objasnio što očekujem od toga igrača koji će biti korektor. Luka i Raketa obojica ga imaju u klubu u vidu Casemira odnosno Busquetsa. Sa stožerom sam zatim došao do zaključka da to bude Brozović jer je najbrži, najživlji, najeksplozivniji. Badelj je bio naš prvi izbor tijekom priprema, možda je malo sporiji, ali ima nogometnu inteligenciju kao prednost, dok Kovačić nije u ritmu utakmica. Moram pohvaliti skauting Vukojevića i Jerkana, sve smo znali o protivnicima. Fantastično su to napravili, nikakvih iznenađenja nije bilo.

Svi su igrali obranu

Rebić je bio na rubu crvenog kartona, pa zabio za 1:0.

- On je agresivan, brz, po obje strane. Čovjek koji ne staje, ruši sve pred sobom, grize, ali nekad u tome mora naći mjeru. Bio je na granici isključenja, čak ga je možda i zaslužio, na to mora pripaziti. Sazrijeva kao igrač, baš smo razmišljali da stavimo Kramarića, pričekali smo nekoliko minuta, i u tom je razdoblju zabio gol. Bitno mi je što svi kod nas igraju fazu obrane, istrčali smo šest kilometara više od Argentine, a protiv Nigerije je bilo pet više, pritom čak 500 metara sprinta više.

Strinić je siguran na lijevom beku.

- Nisam isprobao Vidu zato što ne vjerujem u njega, nego da iskušam jednu situaciju. Strinić ima moje povjerenje, daj Bože da tako nastavi, bez pogreške, on je naše najbolje rješenje.

Linker
15. travanj 2024 09:25