Modrić i Rakitić
 Clive Brunskill/Getty Images / Getty Images
RUSKI RULET

IZMEĐU OVA DVA VATRENA NIKADA NIJE BIO ISKRENIJI ODNOS I BOLJA SURADNJA Vuku složno prema zajedničkom cilju, a to se vidi i na terenu, i izvan njega!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 29. lipanj 2018. 19:20

Kako su dijelom ostale u sjeni vehementnih partija Luke Modrića s Nigerijom i Argentinom, vrhunske izvedbe Ivana Rakitića nisu na radaru koliko zaslužuje. I on igra najbolji turnir za Vatrene u karijeri, zrelije i učinkovitije nego ikad. S dodatnim ovlastima koje u pravilu nema u Barceloni, poput slobodnih udaraca u zoni izravnog šuta na gol.

Rakitić, ovako spreman i u formi, demonstrira klasu jednog od vodećih veznjaka svjetskog nogometa i najjača je najava da Vatreni mogu napraviti više nego što je ova generacija učinila ikad. Hrvatska 20 godina nije pobijedila ni u jednoj utakmici u nokaut-fazi. I dok je Luka Modrić bivao dobar i u lošijim izdanjima nacionalne vrste, kad je gubila u kvalifikacijama, iako nipošto na aktualnoj razini, Rakitićeva izdanja patila su od ozbiljnih amplituda, za razliku od kontinuiteta demonstriranog u Barceloni.

No, Dalić je Rakitićev izbornik, “kupio” ga je prvog dana i od njega dobiva više nego bilo koji prethodnik. Svjestan da u tandemu s Modrićem samo još u Rusiji može napraviti nešto veliko na Svjetskom prvenstvu, trenirao je individualno, njemu je rani ostanak Barcelone bez Lige prvaka pogodovao za Mundijal. Za razliku od Brazila gdje je djelovao umorno sada “leti“ terenom, protiv Argentine je samo Brozović pretrčao više od njega, imao je 10.294 metra.

U Francuskoj je bio dobar, ali ovdje se čini da priča nikad nije bila posloženija da Ivan donese Hrvatskoj što od njega očekujemo. Da bude snage prevage. Imati jednog vrsnog veznjaka kakvom protivnik ne može parirati velika je stvar, ali kad su dvojica - fantastično. I za suparnika teško odoljivo. Hrabri i što primjećujemo da između Rakitića i Modrića nikad nije bio iskreniji odnos i bolja suradnja, da vuku složno prema zajedničkom cilju. Što se vidi i na terenu, i izvan njega.

Leo Messi muči se u reprezentaciji više nego Barceloni, to svi znaju. No, koliko će god tko kazati da Messi vuče Barcu, da je “tata i mama” njezinih trofeja i pobjeda, zorno se vidi koliko Katalonci imaju bolje igrače, prvenstveno u srednjem i defenzivnom redu nego Argentina, i zašto Messi u tom dresu daje više.

Tako se dodatno može spoznati moć i klasu Rakitića, koje je najbolje pokazao protiv ikone svoje klupske svlačionice i svjetskog nogometa. Konačan domet Vatrenih jako će ovisiti o Raketi. Bude li letio kao dosad, letjet će i Vatreni. Pa da u nedjelju, što neće biti nimalo lako, konačno proslavimo pobjedu u utakmici na ispadanje. Što nam se nije dogodio od čuvenoga Lyona 4. srpnja 1998. godine i dvoboja s Nijemcima.

Linker
21. travanj 2024 19:12