Tom Dubravec/ CROPIX
KLJUČNA KARIKA

JEDAN OD NAJVAŽNIJIH VATRENIH JE DOSAD ODIGRAO 1 MINUTU Dalića je oduševio kada je saznao za reakciju Kalinića: 'Kupite mu kartu u jednom smjeru!'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. lipanj 2018. 22:40

Teren govori svoje, a iza kulisa igraju se jednako bitne utakmice za konačnu sliku momčadi. U zemljama “iskričavog” mentaliteta poput našeg, treneri počesto govore o atmosferi kao jednom od ključnih čimbenika uspjeha.

Primjer Nikole Kalinića dobro je demonstrirao koliko je bitno da u ekipi nema trulih odnosa. Zato je jedan od najvažnijih i najupečaljivijih Vatrenih u prva dva kola - Vedran Ćorluka.

Senator, dokapetan, koji je 12 godina u nacionalnoj vrsti i to s gardom i ulogom vođe čiji se glas sluša u svlačionici, desetak mjeseci oporavljao se od ozljede s temeljnim motivom da odigra Svjetsko prvenstvu u Rusiji, državi gdje živi šest godina i na dojmljiv se način oprosti od državnog dresa.

Do Mundijala je došao s 99 reprezentativnih nastupa. Međutim, Ćorluka je kao pravi lider reprezentacije koji poštuje odluku izbornika i “odigrat će točno onu ulogu” koja je u interesu Hrvatske, bez pogovora ili namrgođenog izraza lica prihvatio da s Nigerijom bude na klupi, kako bi igrali brži i mlađi Lovren i Vida, a nakon što je defenziva bila na visokoj razini kao logičnim akceptirao da se obrana ne mijenja.

Ma koliko intimno računao da bi protiv Messija upravo kao starter mogao upisati “zlatni nastup“. I volio bi da je bilo tako....

Ćorluka je s par minuta jučer upisao 100. nastup i vlastitim primjerom demonstrirao kako se treba ponašati

Rijetki su slučajevi u hrvatskim reprezentacijama da igrači s takvim rejtingom i stažem mirno prihvate da budu u sjeni zbog višeg cilja, pogotovo što je Ćorluku pratio glas da je smjenjivao neke bivše izbornike. No, sada, kad je eskaliralo svojeglavo i djetinjasto ponašanje Nikole Kalinića bio je jedan od igrača koji su se složili s Dalićem:

“Neka mu Iva Olivari napravi avionsku kartu u jednom smjeru.”

Ćorluka je vlastitim primjerom demonstrirao kako se treba ponašati reprezentativac, njegovi suigrači otkrivaju da to nije samo poza za javnost, nego je zaista unutar grupe vrlo pozitivan, postao je specifična vrsta faktora X, nužnog za ozbiljan rezultat reprezentacije. Njegov stav utječe i na pojedine koji su se nadali da će bolje kotirati, a Čarli je sam nogometaš koji i na terenu itekako stigne odigrati bitnu rolu na tekućem Mundijalu.

Kao što je jedan Robert Prosinečki 1998. stoički trpio da ga u utakmicama nokaut-faze, sve do Nizozemske za treće mjesto, nema u startnih 11, pa je ušao i dao super važan gol za broncu. Hoće li Ćorluka imati sličnu rolu ili ne manje je važno od činjenice da nastavi bodriti suigrače i svojim primjerom čeličiti momčadski duh. Da ustraje u tome i kad mu neće biti lako. On je svoje napravio.

Linker
20. travanj 2024 06:05