Screenshot Blic.rs
'RASTURILI MESSIJA I OSTALE ASEVE'

KOMENTAR KOJI JE ZAPALIO SRBIJU: 'ZAŠTO SRBIJA NIJE HRVATSKA U FUDBALU?' 'Hajmo u metu. Hrvatska ima ono što mi nemamo - nacionalni naboj, želju..."

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 02. srpanj 2018. 16:07

"Hrvatska je u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva, Srbija je već odavno kući. Zajednička nam je granica, a fudbalski smo udaljeni hiljade kilometara", početak je teksta na srpskom Blicu koji je u potpunosti posvećen usporedbi ove dvije nogometne reprezentacije, odnosno uspjehu Hrvatske, a neuspjehu Srbije, ali i izazvao velike polemike u komentarima.

Vatreni su sinoćnjom pobjedom u Nižnjem Novgorodu nakon drame srušili Dance i izborili četvrtfinale s Rusima, dok je Srbija, podsjetimo, ispala u grupnoj fazi kao trećeplasirana u skupini E iza Brazila i Švicarske. Susjedi su u Rusiji upisali dva poraza i jednu pobjedu, onu na svom otvaranju s Kostarikom (1:0).

Autor članka postavlja pitanje 'Zašto Srbija nije Hrvatska u nogometu?' i u čemu je zapravo razlika između dvije jako slične škole nogometa:

"Hajmo u metu. Hrvatska ima ono što mi nemamo - kult reprezentacije, nacionalni naboj, želju, volju, energiju...", stajalo je u nastavku u kojem se ističe i velika 3:0 pobjeda Dalićevih izabranika nad Argentinom.

"To se vidjelo u rasturanju Mesija i ostalih asova. Mislite li da je lako pobijediti Argentinu 3:0? Naravno da nije. Teško je ući među osam najboljih na planeti, jer tamo više nema ni svjetskog prvaka Njemačke, ni Španjolske, ni Argentine, ni europskog prvaka Portugala... Ali ima naših komšija."

Posebno se hvale tri igrača i izbornik, koji je prema Blicu bio besprijekoran.

"A mi? Nikako da zavolimo taj državni dres i grb, da izgaramo i život damo na terenu za njega, ako treba. Oni imaju Luku Modrića - mi nemamo, Ivana Rakitića - mi nemamo, Marija Mandžukića - mi nemamo, izbornika koji vodi utakmice kroz prvenstvo bez greške..."

Bez pohvale nisu prošli ni hrvatski navijači, koji su vjerno ispratili i sa srcem bodrili Vatrene kroz već četiri utakmice Mundijala.

"A i taj Zlatko Dalić nije neki trener sa bogatim iskustvom. Kao ni naš. Imaju pune tribine navijača u Rusiji, vatrene i strastvene. Mi, da se ne lažemo, nemamo takvu podršku, nemamo euforiju, kad je reprezentacija u pitanju, više smo za Partizan i Zvezdu... Nažalost."

Kraj teksta donosi zaključak da Hrvata nema nigdje u mlađim kategorijama, dok su Srbi tamo svjetski i europski prvaci, ali onda kao da se sve zaokrene...

"Međutim, kad iste selekcije dođu do seniora, stvari se potpuno obrnu, oni su svuda, uvijek na velikim natjecanjima, nas nigdje nema. Pa gdje nam se onda zagubiše 'zlatni orlići' s Novog Zelanda i iz Litve? Razmišljajmo o tome do sljedećih kvalifikacija", zaključuje autor.

Linker
11. travanj 2024 19:01