Foto: Tom Dubravec / CROPIX
NITI OD IKOGA DRUGOGA!

NAJAVA OD KOJE ĆETE SE NAJEŽITI! LOVREN ZNA KAKO ZAUSTAVITI ARGENTINSKE MAJSTORE 'Nema straha od Messija, spremni smo poginuti na terenu!'

Dejan Lovren postao je jedan od lidera Vatrenih. Svojim stavom i gardom na travnjaku pokazuje karakteristike vođe. Prošlo je dugih 20 godina otkako smo posljednji put prošli skupinu na Svjetskom prvenstvu, bilo je to one nezaboravne 1998. godine u Francuskoj.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 21. lipanj 2018. 20:26

Navijači, novinari i razni stručnjaci analizirali su zašto je tome tako, na kraju bi se mogao izvući zaključak da svih tih godina reprezentacija na mundijalima nije imala dovoljno karaktera za neka veća djela.

Današnja generacija koja nudi sliku zrele i ozbiljne, ima karakteristike koje upućuju da je konačno stiglo vrijeme da se skine to dvadesetogodišnje prokletstvo. Hrvatski stoper koji igra za Liverpool jedan je od zaloga tog optimizma i vjere. Iza sebe je ostavio sjajnu sezonu, igrao je finale Lige prvaka, a svaku utakmicu u reprezentaciji odigrao je praktički besprijekorno. Tako i onu prvu na ovom Svjetskom prvenstvu u Kalinjingradu. Protiv Nigerije odigrao je bez greške, na terenu je djelovao dominantno i superiorno.

Alex Livesey/Getty Images
Getty Images

Radim svoj posao

- Dobro smo igrali svi, bilo je važno startati s pobjedom. Ne volim lamentirati o svojoj igri, igram s velikim zadovoljstvom, konačno, radim svoj posao. No, isto tako bih mogao kazati da se od mene očekuje da budem pravi. Ja to očekujem od samoga sebe. Uvijek sam želio igrati na najvišoj razini. Uživam u svakoj minuti na travnjaku. Naravno, drago mi je da se to prepoznaje, logično je da godi kad vidiš pozitivne kritike. Kao što sve od sebe dajem u klubu, tako sve od sebe dajem i u reprezentaciji. Nakon svega što sam doživljavao i prošao, mislim da sam zaslužio da mi nogomet koji toliko volim vraća na ovaj način - kaže nam u uvodu Lovren.

Na ovakvim turnirskim natjecanjima brzo stižu novi izazovi, brzo se zaboravljaju prethodne utakmice. Danas je programu za sada najveći izazov za Vatrene, u Nižnom Novgorodu se igra protiv Argentine, protiv velikog Lea Messija.

- Hrvatska je prava momčad, možemo igrati protiv svakoga bez ikakva straha. Tako i protiv Argentine, koja je sjajna reprezentacija. U našoj momčadi vlada veliko zajedništvo, dobro se osjećamo, znamo da možemo odigrati na najvišoj razini. Nema tu neke velike filozofije, ako budemo onakvi kakvi možemo biti, onda možemo doći do rezultata koji će nas sve razveseliti. Ne želim se razbacivati velikim riječima, tek smo odigrali jednu utakmicu, za to nema razloga. Ali optimisti smo, to je definitivno...

Leo Messi po mnogima je najbolji igrač svijeta. Uz njega će u vrhu napada igrati također izvrsni Sergio Agüero. Kako zaustaviti takve majstore nogometne igre?

- Možemo ih zaustaviti svi skupa, moramo biti maksimalno koncentrirani, stalno zajednički djelovati. O Messiju ne treba pričati, zar ne? On je jednostavno fenomenalan igrač, ali nemamo straha od Messija! Kao ni od bilo koga drugoga. Mi smo također jaki, dobri, imamo dovoljno nogometnog znanja, dovoljno moći da se suprotstavimo, da pariramo Messiju i ostalim Argentincima. Spremni smo “poginuti” na terenu, nikoga se ne bojimo.

Lovren je često u dresu Liverpoola imao priliku igrati protiv Sergija Agüera, koji odijeva dres Manchester Cityja.

Soccer Football - International Friendly - Argentina vs Haiti - La Bombonera, Buenos Aires, Argentina - May 29, 2018   Argentina's Sergio Aguero celebrates scoring their fourth goal with Lionel Messi   REUTERS/Marcos Brindicci
REUTERS/Marcos Brindicci / REUTERS
Messi i Aguero će za prolaz u polufinale morati svladati Venezuelu

Lijepo je da nas cijene

- Da, sudarali smo se... On je jedan od najboljih napadača, opasan je, izvrstan. Iznimno je agilan, brz, nezgodan. Ali ovo želim još jednom ponoviti, jer je jako važno. Svi zajedno moramo zaustaviti izvanredne argentinske napadače. Jasno je da će biti teško, ali tom konstatacijom nisam otkrio toplu vodu, zar ne? Bit će teško i Argentini. Sposobni smo za pravu igru i rezultat, kod nas nema nikakvog straha, imamo samopouzdanja.

Ispričali smo Lovrenu kako smo ovih dana od argentinskih novinara imali prilike čuti, a i od igrača koji su bili na raspolaganju na press konferencijama, kako se Argentina ne smatra favoritom u sudaru s Hrvatskom, da nas jako cijene i poštuju.

- Lijepo je da nas cijene, da nas poštuju. Međutim, Argentina je na svakom prvenstvu favorit za osvajanje naslova prvaka svijeta. Tako je to bilo uvijek, tako je i sada. Budimo realni, Argentina je veći favorit za osvajanje naslova prvaka nego je to, recimo, Hrvatska.

Na pitanje kakvu utakmicu očekuje, hoće li se igrati otvoreno, va banque s obje strane ili ćemo biti svjedoci pravog taktičkog nadmudrivanja, odgovorio je:

- Pretpostavljam da će Argentina željeti nametnuti pritisak. Nakon neodlučenog rezultata s Islandom, oni će svakako željeti tri boda, a za to im treba pogodak. Za nas je važno da pokušamo neutralizirati njihove pokušaje te iskoristiti naše šanse. Bitno je da se dobro branimo, a mi ćemo uvijek ući u prilika za postizanje pogodaka.

Treba biti skroman

Kažemo mu da se eventualnom pobjedom ova generacija upisuje u povijest nastupa na svjetskim prvenstvima, nakon 20 godina prolazi skupinu, ulazi u drugi dio natjecanja.

- Polako, polako... Tek smo odigrali jednu utakmicu, danas slijedi druga, a nakon Argentine dolazi Island. Sad smo u dobroj poziciji nakon pobjede nad Nigerijom, imamo tri boda, fino sad to izgleda. Ne treba sad uspoređivati generacije, zbrajati godine, da se poslužim onim standardnim, idemo utakmicu po utakmicu. Jasno da bi bilo krasno da prođemo skupinu da napravimo uspjeh, ali budimo sada skromni.

Kakva je atmosfera u hrvatskoj svlačionici, kako dečki dišu, o čemu pričaju?

- Nema nikakve euforije, mirno se pripremamo za ogled s Argentinom. Nije bilo euforije ni nakon pobjede nad Nigerijom, čvrsto smo svi na zemlji, znamo što nam je činiti. Atmosfera je maksimalno pozitivna, baš u svakom dijelu. Koncentrirani smo i spremni za ono što nas danas čeka, potpuno smo fokusirani i želimo donijeti sreću i radost hrvatskim navijačima - zaključio je Lovren.

Linker
24. travanj 2024 12:33