CROPIX
WALES ZA VATRENE

DOBAR DIO OTOKA NAVIJA ZA HRVATSKU PROTIV ENGLESKE, A OVO JE I DOKAZ Manje od 100 km od Liverpoola i Manchestera vijori se hrvatska trobojnica

Enea Skračić, vaterpolistica Primorja, studentica sveučilišta u velškom Bangoru
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 11. srpanj 2018. 20:51

Zamislite da vam netko kaže da će se na Otoku, manje od 100 kilometara zračne linije od Liverpoola i Manchestera uoči i za vrijeme sutrašnjeg sraza Engleske i Hrvatske vijoriti hrvatska trobojnica. I mi smo promrmljali u bradu “nema šanse”, ali takvu nam je priču ispričala Enea Skračić, vaterpolistica riječkog Primorja, koja na sveučilištu u velškom Bangoru studira psihologiju.

Očekivali smo da se preko La Manchea puše isključivo u jedra Gordog Albiona, ali dobili smo priliku uvjeriti se u suprotno.

- Ovdje se navija za sve samo ne za Englesku. Kome god da spomenem Hrvatsku, a da barem malo prati nogomet, odmah krenu oduševljene reakcije. Neki su mi poznanici već nakon pobjede protiv Argentine rekli da ćemo barem do polufinala, svi se dive onome što Hrvatska radi i neću pretjerati ako kažem da Velšani sve svoje nade polažu u Hrvatsku - govori nam Enea dodajući da je Bangor uvelike pošteđen “football’s coming home“ ludnice, ali ne i groznice svjetskog prvenstva.

SN

- Svaki pub ima plakate s rasporedom i rezultatima, svi živi gledaju nogomet, ali nisu toliko zagriženi za Englesku i neće me čuditi ako se u srijedu pobjeda Hrvatske bude slavila kao i u mojoj Rijeci ili u Zagrebu. Velšanima je ragbi puno važniji od nogometa, ali bilo tko im je važniji od Engleske i zbog toga će navijati protiv njih. Naravno, neki ih simpatiziraju, ali iz prve ruke mogu reći da velika većina Velšana navija protiv Engleza.

Priča iz Walesa još jednom potvrđuje da su sport i nogomet jedni od najboljih promotora hrvatskog sporta.

- Cijeli život sam u sportu pa su mi i te teme nezaobilazne, brzo krene priča pa često čujem komentare da niti jedan engleski igrač nije poput Modrića i Rakitića. Naravno, oni su a priori malo kritični prema Englezima, ali Hrvatska je u nogometnom smislu još jednom oduševila.

Posebnu priča na Otoku je i “čovjek sa zastavom“. Na brdašcu iznad autoputa koji prolazi oko Bangora neki je čovjek zabio stup i na njemu mijenjao zastave suparnika Engleske. Počelo je s Panamom, sada je na red došla i Hrvatska.

- Na početku nisam to uopće primjećivala dok mi nisu rekli da neki čovjek uoči utakmice Engleske stavi zastavu njihovih suparnika, valjda je najavio da će nastaviti tu tradiciju dok god Engleska ne ispadne sa Svjetskog prvenstva. Vijorile su se redom i zastave Belgije, Kolumbije, Švedske, a ja sam sada najponosnija u Bangoru jer je tamo naša zastava. Šteta samo što se ne može doći do nje jer bih baš voljela sliku, ali s obzirom na animozitet možda ostane gore i duže od srijede ako sredimo Engleze. Priča je objavljena i na jednom lokalnom portalu, čovjek je to napravio iz zabave jer je počelo kao šala s prijateljima, a sada je navodno dobio i poneku prijeteću poruku zbog toga.

Iz svega do sada navedenog zaključili smo da neće biti problema u praćenju utakmice Hrvatske i Engleske s prepoznatljivim kockicama na sebi.

- Što bi bilo da ovih dana u Bangoru prošećem u dresu Hrvatske? Netko bi me vjerojatno počastio pićem. Da se razumijemo, ima ovdje Engleza, Liverpool i Manchester su blizu, sigurno bi nešto dobacili, ali ne bi išlo preko toga. Najviše me strah svog posla u jednom restoranu, šefovi su Englezi a ja sam već uoči četvrtfinala najavila da ću na dan eventualne utakmice Hrvatske i Engleske doći raditi s licem namazanim u crveno-bijelim bojama, ha-ha. Do sada s tim nisu imali problema, a budite sigurni da ću ispuniti svoju namjeru. Valjda se neće ljutiti kada mi odemo u finale, a oni ostanu ispred... - nada se Enea Skračić.

Linker
26. travanj 2024 18:45