Boris Kovačev / CROPIX
NOGOMETNA LUDNICA

HRVATSKI MARŠ NA LUŽNJIKI Rasprodano 10 čartera, MUP hitno izdao 4400 putovnica, i majka zvijezde Vatrenih po hitnom postupku tražila putnu ispravu

Piše: Krešimir ŽabecObjavljeno: 14. srpanj 2018. 10:43

Aranžmani hrvatskih putničkih agencija za odlazak na finale Svjetskog prvenstva rasprodani su, a dosad je ugovoren odlazak 10 čarter-letova iz Zagreba prema Moskvi.

Prvi avion prema glavnom gradu Rusije odletio je već sinoć. Prema slobodnoj procjeni, iz Zagreba bi čarter-letovima moglo otići oko 2000 navijača. Slobodni avioni za čarter-letove i jučer su se tražili na sve strane svijeta, a neke su agencije slobodan zrakoplov zakupljivale i za 200 tisuća eura. Croatia Airlines uspjela je prodati dva leta. Ovaj put angažirana su dva aviona Rossiya Airlinesa te dva aviona Ural Airlinesa. Avione su iznajmili i Uzbekistan Airlines, Turkish Airlines i Adria Airways.

Letovi će kontinuirano kretati od 23 sata u subotu pa tijekom noći do jutra u nedjelju. Prema sadašnjem rasporedu, posljednji avion za Moskvu odlazi u 8 sati i 30 minuta. U Zračnoj luci spremni su za novu navalu navijača, a režim dolaska bit će kao i za četvrtfinale. Na aerodrom će se morati doći dva i pol sata prije leta.

HNS-ovo ograničenje

“Prodalo bi se i više aranžmana da su ljudi imali karte za utakmicu. Oni koji su na vrijeme kupili karte ili ih čekaju u Moskvi uplatili su aranžmane”, rekao nam je Tomislav Kero, direktor turističke agencije Palma Travel koja je prodala 190 aranžmana te su zakupili dva manja čarter-leta. Zbog toga se jučer s nestrpljenjem čekala objava Hrvatskog nogometnog saveza o dodatnom kontingentu karata koje je FIFA trebala dostaviti našem savezu jer je o tome ovisila organizacija dodatnih letova. Karte su poslane, ali ih HNS nije dao u slobodnu prodaju.

“Ulaznice iz ograničenog dodatnog kontingenta koji je FIFA omogućila HNS-u nisu dostatne za javnu prodaju, već će biti omogućene za kupnju članovima nogometne obitelji, prvenstveno aktualnim reprezentativcima i članovima stožera”, objavio je nacionalni nogometni savez jučer kasno popodne.

No, HNS je noćas u 1 sat priopćio da je u javnu prodaju ipak pušteno 1230 ulaznica, koliko je FIFA u petak kasno navečer omogućila za kupnju HNS-u, nakon odustajanja navijača drugih reprezentacija, ali te ulaznice su već rasprodane.

Hrvatski radio javio je jutros da su karte već 30 minuta poslije puštanja u prodaju bile razgrabljene.

Karta za finale i kako se domoći Moskve bile su ovih dana najveće preokupacije hrvatskih navijača. Osim u organiziranim turističkim aranžmanima, avionske karte za Moskvu kupovale su se za letove iz Dohe, Beča, Venecije, Istanbula, a njihova je cijena rasla iz sata u sat. Tako je, primjerice, povratna avionska karta iz Budimpešte za Moskvu u četvrtak ujutro stajala nešto više od 2000 kuna, a jučer popodne 8100 kuna. Kako bi prevezao što više putnika, Turkish Airlines je za direktan let iz Zagreba do Istanbula umjesto Airbusa 320 ubacio Airbus 330.

Ulazak u finale nekim je navijačima, čini se, prouzročio nepremostiv problem. Žele u Moskvu, a istekla im je putovnica. No Ministarstvo unutarnjih poslova i Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) odlučili su pomoći navijačima. “Ministarstvo unutarnjih poslova zasigurno neće dopustiti da netko ako je došao do ulaznice ili ako je zadnji čas shvatio da mu je istekla putovnica zbog toga ostane u Hrvatskoj”, rekao je jučer ministar Davor Božinović.

Navala u MUP-u

“Svaki navijač nam je bitan, a mi smo tu da servisiramo naše građane.” Stoga strojevi u AKD-u rade danonoćno. Kako doznajemo, od ulaska Hrvatske u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Rusiji MUP je izdao ukupno 4386 žurnih putovnica te 7496 redovnih. Jedna od osoba kojoj je po žurnom postupku napravljena putovnica je i majka Ante Rebića te će i ona moći svog sina gledati u Moskvi. Zbog velikog broja onih koji žele uživo gledati utakmicu Hrvatske i Francuske, a nisu imali važeće putovnice, u Policijskoj upravi zagrebačkoj jučer su iznimno radili do 17 sati, a danas će raditi do 14 sati samo na izdavanju žurnih putovnica.

Što se tiče ulaznica za utakmicu, one najjeftinije odavno su rasprodane. Jučer popodne cijena najjeftinije karte putem internetske prodaje bila je oko 13.000 kuna. Zasad nisu prodane ni one najskuplje stolice za koje treba izdvojiti 112 tisuća eura. Na domaćim internetskim oglasnicima cijena karata u prosjeku je iznosila oko 2000 eura. No prodavale su se i one više kategorije za 10 tisuća eura. Na oglasniku se prodaju i barkodovi ulaznica za izradu FAN ID propusnica koje vrijede kao viza za Rusiju. Njihova je cijena od 300 do 450 kuna.

Navijači iz Slovenije

Osim u Moskvi, navijat će se, naravno, diljem Hrvatske i u ostatku svijeta. Hrvatskim navijačima u nedjelju na Trg bana Jelačića dolazi pojačanje i iz Slovenije. Naime, Slovenske željeznice zatražile su od Hrvatskih željeznica dodatne vagone za vlak koji u nedjelju iz Ljubljane dolazi u Zagreb u 11 sati i 5 minuta i vraća se u Ljubljanu navečer u 21 sat i 20 minuta. Kako su nam rekli u HŽ Putničkom prometu, u Sloveniji vlada veliki interes za dolazak na zajedničko gledanje finalne utakmice na središnji zagrebački trg te će se na kompoziciju koja inače broji 7 vagona dodati još dva. Riječ je o dodatnih 120 mjesta na nedjeljnoj željezničkoj liniji Ljubljana - Zagreb - Ljubljana.

Linker
20. travanj 2024 08:12